ПоддержатьУкраїнська

Нічні спецрейси й роми-сортувальники: під Києвом комунальники організували нелегальний сміттєвий бізнес

StopCor
StopCor

StopCor

Нічні спецрейси й роми-сортувальники: під Києвом комунальники організували нелегальний сміттєвий бізнес

Київщина захлинається від небезпечного сміття: звалище у Нових Петрівцях за кілька років зросло більше, ніж удвічі. А вантажівки з мотлохом продовжують уночі потайки курсувати селом. Якщо полігон і дійсно вичерпав усі свої ресурси, чому на нього продовжують звозити сміття? І як керівництво комунального підприємства заробляє на відходах? Дивіться у матеріалі Олександри Сербін.

Як виявляється, усе досить просто: сміття — це великі гроші.

«Змушували приймати машини у великій кількості. От він заходить і каже: приїде зараз КамАЗ, ось такий номер, його треба прийняти, ця машина буде коштувати 500 гривень. Зараз приїде машина ЗІЛ, вона коштує 400 гривень. Ще були 40-тонні машини, вони по 1000 гривень заїжджали, дуже багато», — розповідає колишня працівниця полігону Жанна.

А тепер рахуймо. За твердженням керівника КП «Комунальник» пана Дмитра Василевського, за день розвантажується близько пів сотні машин. І частина з них, якщо вірити словам експрацівниці, заїжджає нелегально. Тож завдяки нескладним математичним підрахункам ми можемо лише припустити тижневий заробіток. Наприклад, половина вантажівок нелегальна. Помножимо це на найнижчу вартість, яку нам озвучили, а це 400 гривень, і виходить 10 тисяч гривень за день або 70 тисяч за тиждень.

Проте експрацівниця полігону запевняє, що це не єдиний заробіток керівників. За її словами, на звалищі працюють роми, які сортують макулатуру й ПЕТ, а під покровом темряви вивозять по 3-4 машини за ніч.

 Фото: скриншот

У цьому журналісти переконались особисто, коли видерлися на гору мотлоху. Тут побачили майже пів сотні людей ромської національності, які збирають пластикові пляшки та макулатуру в величезні баули.

Отже, виходить що ці люди дійсно тут працюють і навіть отримують зарплату! Причому, як ми переконалися, гарують цілими родинами і до цієї сміттєпереробної діяльності своїх дітлахів привчають змалечку.

З усіма зафіксованими фактами представники «СтопКору» звернулися до вишгородської поліції. Проте спілкуватися правоохоронці погодилися лише телефоном. З розмови стало зрозуміло, що правоохоронні органи не зацікавлені в тому, аби розібратись у ситуації з полігоном.

Однак ми не ставимо на цьому крапку. Нові подробиці цієї справи ми покажемо вже у наших наступних випусках.

Другие новости