ПоддержатьУкраїнська

Підлеглі Криклія зловживали владою на користь проросійського бізнесмена? НАБУ відкрило кримінальну справу

StopCor
StopCor

StopCor

Підлеглі Криклія зловживали владою на користь проросійського бізнесмена? НАБУ відкрило кримінальну справу

Власник групи морських компаній «Трансшип» Андрій Іванов стверджує, що законів не порушує, проте його фірми фігурують у багатьох кримінальних провадженнях. І найгучніші з них стосуються співпраці проросійського бізнесмена з країною-агресором. Як одеський підприємець заробляє на незаконному вантажообігу з росіянами та хто йому в цьому допомагає? Розслідував Кирил Вольний.

https://www.youtube.com/watch?v=X8yJ1a5fFjs

Перше таке провадження відкрито у 2014-му, основні фігуранти – фірми групи «Трансшип» і держпідприємство «Усть-Дунайський порт».

Як ідеться у матеріалах справи, судна компаній «Трансшип» і «Донмар» уже після анексії Криму систематично порушували порядок перетину кордону України, а моряки працювали за «липовими» документами.

 Витяг з ухвали у справі №522/8412/12 Фото: YouControl

Сприяли морякам працівники Усть-Дунайського порту. Розслідує це провадження СБУ під керівництвом прокуратури Криму. З цього приводу сьогоднішній керівник порту небагатослівний.

«Мені нічого не відомо. Я знаю, що були відкриті кримінальні провадження проти минулих керівників, але жодного разу мене не запрошували поліція і прокуратура, і питань ніхто не ставив», – запевняє в.о. голови ДП «Усть-Дунайський морський торговельний порт» Юрій Мартинюк.

Друга кримінальна справа за участі «Трансшипу» датується вереснем 2017-го. У справі йдеться про те, що Миколаївський порт і фірма «Трансшип-Сервіс» співпрацювали з російськими буксирами. Про те, що в акваторії Миколаївського порту працюють плавзасоби, які належать російській компанії, правоохоронцям ще два роки тому повідомив тодішній очільник Миколаївської ОДА Олексій Савченко. Справу начебто «зам’яли», та наприкінці 2019 року Генеральна прокуратура України повідомила, що відновила закрите поліцейськими провадження.

 Витяг з ухвали у справі №757/31006/16-к Фото: YouControl

Варто зауважити, що два підприємства, які фігурують у кримінальній справі та пов'язані співпрацею з російською компанією, належать одній людині – Андрію Іванову.

Третя кримінальна справа від травня 2019 – в НАБУ. Вона стосується працівників держпідприємства «Адміністрація морських портів України», Миколаївського порту та навіть Мінінфраструктури. За матеріалами справи, службові особи, ймовірно, зловживали владою в інтересах фірм групи «Трансшип».

І нарешті, четверте провадження – від січня 2018 року, яке відкрила одеська поліція. Працівники порту «Усть-Дунайськ» укладали договори з фірмами «Трансшип» і «Данубіус» та надавали їм у користування майно порту. За заниженою вартістю чи взагалі безкоштовно – поліція наразі коментувати відмовляється.

Другие новости