ПоддержатьУкраїнська

Призначений Тараном директор департаменту Міністерства оборони Бойко веде бізнес на окупованих територіях

Денис Гойко
Денис Гойко

Журналист "СтопКора"

Призначений Тараном директор департаменту Міністерства оборони Бойко веде бізнес на окупованих територіях

6 грудня відзначають День Збройних Сил України. І в цей день прийнято отримувати подарунки. Керівництво Міноборони та Збройних Сил зазвичай у цей день роздають позачергові військові та почесні звання. Окремі щасливчики отримують довгоочікувані квартири! 

 Ілюстрація: СтопКор

Міністр оборони України Андрій Таран вже готується до святкувань, і «найдостойніші», на думку міністра, отримають заохочення.

6 грудня пан Андрій Бойко має отримати почесне звання «Заслужений економіст України». Тож розкажу спершу про нього.

Андрій Бойко – директор Департаменту внутрішнього аудиту МОУ, проходив службу разом з міністром Тараном у в/ч А0515. Офіційно відомо, що в 2007 році Бойко отримав травму. В 2015-му він звільнився з лав української армії. А після цього в 2016-му отримав інвалідність і його визнали непридатним до військової служби. Це дозволило йому подати до суду на свою військову частину з вимогою виплатити грошову допомогу. І в 2019 році він її отримав. Але вже за рік – він повернувся, причому на дуже привабливу посаду директора Департаменту внутрішнього аудиту МОУ.

 Андрій Бойко Фото: СтопКор

У декларації справді є одноразова грошова допомога – понад 200 000 гривень від військової частини А0515. Але найцікавіше можна знайти у пункті 8 – Корпоративні права.

 Фото: скріншот

Бойко зазначає, що володіє часткою фірми ТОВ “БІМЕТАЛ”. Згідно з інформацією Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань для здійснення зв’язку з ТОВ “БІМЕТАЛ” зазначено тел. +380672235535 та адресу електронної пошти: [email protected], що підтверджує управління Бойком Андрієм цією фірмою. А зареєстрована вона на окупованій Луганщині у колишньому Стаханові, нині Кадіївка. За наявними даними, Бойко періодично зустрічається з Соболевським Р. В., який підтримує тісні зв’язки з директором ПрАТ «Торговий Альянс» Фроловою О. В. та її сином Фроловим О. Д., які, можливо, співпрацюють зі спецслужбами так званої ЛНР.

 Фото: скріншот

Цей факт грубо суперечить статті 25 Закону України “Про запобігання корупції”: «держслужбовцям забороняється займатись іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності) або підприємницькою діяльністю, якщо інше не передбачено Конституцією або законами України».

Ба більше, посада директора Департаменту внутрішнього аудиту не передбачена у переліку посад, на яку можуть призначити військовослужбовця, якого визнано непридатним до військової служби.

«Заслуженим лікарем України» стане ще один протеже міністра Тарана. Богдан Пліш – заступник директора Департаменту соціального та гуманітарного забезпечення Міністерства оборони України.

За нашою інформацією, він був звільнений з ГУР за алкоголізм, а потім за вже відомою схемою став військовим інвалідом. Про це свідчить пункт 11 його декларації. Одноразова грошова допомога 480 250 грн від військової частини А0515. Саме таку компенсацію отримують звільнені за станом здоров’я військовослужбовці, визнані особами з інвалідністю 2-ої групи.

 Фото: скріншот

І ще один старий знайомий за службою міністра Тарана.

Ігор Остапенко – заступник начальника Головного управління розвідки. У 2007 році вони одночасно отримали звання генералів! І обіймали тоді однакові посади начальників управлінь ГУР.

 Фото: скріншот витягу

За часів президентства Віктора Януковича Остапенко був аташе з питань оборони посольства України в Росії. Під час перебування Остапенка на посаді аташе і його знаходження в РФ відбулася підготовка російської операції з анексії Криму і її здійснення. Наразі Ігор Остапенко з рук свого товариша міністра Тарана отримає погони генерал-лейтенанта!

 Остапенко у формі справа Фото: сайт Посольства Грузії

Дипломати Постійного представництва України при ООН відзначають, що в лютому 2014-го, коли росіяни заволоділи Кримом, а товариш Остапенко був на території РФ, Таран відразу пішов у відпустку на місяць. Замість себе залишив недосвідченого помічника, який тільки приїхав. Дипломати відразу почали інформаційний наступ на Росію в штаб-квартирі ООН, важливий був кожен день і будь-яка інформація з Криму, а Таран навіть не відповідав на дзвінки.

Як зазначає моє джерело, таку ж поведінку Таран продемонстрував, коли Росія захопила Абхазію в Грузії.

«Наші військові дипломати повідомляли про плани російських військових напасти на Осетію за кілька днів перед початком військової кампанії. У цей момент, так сталося, що чинний начальник ГУР був у плановій відпустці і його обов’язки виконував Андрій Таран. Коли прийшла інформація від джерел в Грузії, щоб не йти з такою важливою інформацією на доповідь до президента, Андрій Таран пішов на лікарняний. Якось так!» – зазначає інсайдер.

Другие новости