ПоддержатьУкраїнська

Проєкт "Дунайя": на Одещині зведуть нове місто-курорт за 3 млрд доларів, екологи — проти

Марина Титова
Марина Титова

Шеф-редактор

Проєкт 'Дунайя': на Одещині зведуть нове місто-курорт за 3 млрд доларів, екологи — проти

В Одеській області планується будівництво нового курортного міста, яке, за словами ініціаторів проєкту "Дунайя", складе конкуренцію популярній серед українців Затоці. На реалізацію задуму планується витратити близько 3 млрд доларів. Утім, екологи виступають проти такої ініціативи.

 Візуалізація проєкту ''Дунайя''

Нове місто хочуть звести між штучним озером Сасик та Чорним морем. На десятикілометровій набережній планують розмістити готелі та казино. Розпорядження про заснування державного підприємства "Дунайя" було оприлюднене на сайті Одеської облдержадміністрації.

Про це також на особистій сторінці у Facebook повідомив помічник голови Одеської ОДА Юрій Дімчогло.

"Ну що, Затоко, тримайся. Українська Бессарабія та вся Східна Європа має отримати новий потужний, сучасний, продуманий і спланований туристичний центр і курортне місто. Це також об'єкт для великих інвестицій та безлічі робочих місць", – прокоментував Дімчогло.

 Голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький підписав розпорядження про заснування ДП ''Дунайя''

Попередньо, сума інвестицій становитиме від 2 до 3 мільярдів доларів США. Приїхати та відпочити на території можна буде через 3 роки – у 2025-му.

Кошти на будівництво

Проєкт курорту "Дунайя" на Одещині передбачає залучення приватних інвестицій у розмірі $2,5 млрд, поповнення номерного фонду готелів на 20 тис. номерів та створення 25 тис. робочих місць. Про це раніше повідомляв голова правління туристичної асоціації Одеської області Фазіль Аскеров у Facebook.

Нове місто планують розташувати на 500 гектарах. Це понад 10 кілометрів на пересипу між лиманом та морем. На території планують побудувати понад 80 готелів на 20 тис. номерів, розважальні заклади та зону для проведення музичних фестивалів на 50 тис. осіб.

До 2030 року автори проєкту прогнозують, що курорт відвідуватимуть до 6 млн туристів на рік.

Позиція екологів

Водночас у Національному природному парку "Тузловські лимани" висловилися проти будівництва міста-курорту "Дунайя". Про це розповів начальник науково-дослідного відділу закладу Іван Русєв, повідомляє "Суспільне".

Еколог стверджує, що зведення готелів та розважальних зон призведе до знищення пересипу між лиманом Сасик та Чорним морем.

"Ми категорично проти будівництва. Таких піщаних насипів просто не залишилося в Україні. Це Тендровська коса, Тузловські лимани й ось ця ділянка. Її не можна в жодному разі забудовувати", – розповів Русєв.

У Національному парку стверджують, що ще два роки тому подали до Міністерства охорони навколишнього середовища та голови обласної адміністрації пропозицію щодо введення території пересипу в межі парку.

"На ділянці потрібно створити зону регульованої рекреації. Люди можуть відпочивати, але забудовувати територію буде заборонено. Вже два роки на запит нам не відповідають", – повідомив Іван Русєв.

До того ж, за словами еколога, пересип належить до Смарагдової мережі України та водно-болотних угідь міжнародного значення.

Як повідомляв "СтопКор" раніше, працівники та студенти Одеського національного медичного університету опинилися під загрозою через численні порушення правил пожежної безпеки у навчальному закладі.

Другие новости