ПоддержатьУкраїнська

Рейдерство «Азовкабеля» під захистом генерала Лушпієнка: безліч питань у справі

Дмитрий Слободяник
Дмитрий Слободяник

Журналист, редактор

Рейдерство «Азовкабеля» під захистом генерала Лушпієнка: безліч питань у справі

У Запоріжжі та Бердянську сфабриковані кримінальні справи щодо ПрАТ «Азовкабель» розслідують, а всі інші припадають пилом на полицях кабінетів правоохоронних установ. Запорізька ж обласна прокуратура навіть не реєструє запити від ЗМІ, а одіозний керівник ГУНП в Запорізькій області Микола Лушпієнко, схоже, взявся за заступництво рейдерів. Про це повідомляє журналістка «СтопКору» Діана Ловська з місця подій.

 Лушпієнка запідозрили в посібництві рейдеру Козаченку Ілюстрація: СтопКор

«Знімальна група проєкту журналістських розслідувань "Стоп корупції" вирішила з’ясувати, чим керуються місцеві правоохоронці. Сподіваємося, що тут не йдеться про наказ згори або незацікавленість. Бо дуже схоже, що правоохоронні структури, нібито змовившись, працюють в інтересах рейдерів ПрАТ "Азовкабель". Ми сьогодні приїхали спочатку до Бердянської окружної прокуратури, оскільки "Азовкабель" розташований саме в Бердянську. Заступник керівника Роман Парсенюк розмову почав із того, що всі провадження були передані до Запоріжжя. Керівником же поліції Запорізької області є одіозний генерал Лушпієнко», – розповідає вона.

За словами журналістки, Парасенюку надали список ЄРДР щодо проваджень, які були зареєстровані у Бердянську.

«Тут і побиття генерального директора ПрАТ "Азовкабель" Максима Забіяки, і підпал будинку одного зі співвласників підприємства, і незаконне проникнення до приватної власності. Коментувати ці провадження заступник керівника відмовився. Послався на те, що процесуального керівника на місці немає, а він не може розголошувати таємницю досудового розслідування», – передає Ловська.

Журналісти також завітали до Бердянського відділення поліції ГУНП Запорізької області та поспілкувалися з пресофіцером Катериною Хорішко.

«Вона теж не змогла відповісти на запитання щодо кримінальних проваджень. Домовилися про зустріч наступного дня, щоб надали нам розгорнуте інтерв'ю. Але воно так і не відбулося через нездатність поліції відповісти нам на наші запитання», – коментує розслідувачка.

 Хорішко не змогла відповісти на запитання журналістів Фото: СтопКор

Ще одна особа, замішана у справі про «віджимання» «Азовкабелю» – Ольга Щербіна.

«Ми також прийшли до Ольги Щербіни – одіозної реєстраторки Бердянської міської ради. Саме вона зареєструвала ЄДР №1000991070039000059 "Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу" про зміну керівника та прийняла документи від Олексія Козаченка. Зазначу, що він не був уповноваженою особою від ПрАТ "Азовкабель". Зокрема, Щербіна повинна була прийняти документи від генерального директора заводу Максима Забіяки, щодо якого суд дивним чином терміново дав дозвіл на обшуки», – каже Ловська.

Варто додати, що Щербіна після таких дій була відсторонена Мін’юстом.

«Колишній керівник Забіяка зник. До мене приходила поліція з питанням, на яких підставах я приймала документи та які документи подані. Був складений протокол. Я подала документи, їх мав подати директор, так. Вони були удвох. Я внесла дані, почала перевіряти і дивлюся – там зовсім інший директор. Хотіла все поміняти. Але склалася так ситуація. Козаченко діяв від акціонера, він підписував протокол. Усе було. Довіреності не було, але був із ним керівник. Можна й так сказати, що я взяла участь у рейдерському захопленні», – заявила сама Щербіна.

 Щербіна фактично зізналась у неправомірній перереєстрації Фото: СтопКор

Зазначимо, Олексій Козаченко – екснардеп та акціонер ПрАТ «Азовкабель». Саме він прийшов перереєстровувати та змінювати чинного директора заводу. Підприємство тоді очолював Максим Забіяка.

Пізніше на Забіяку було здійснено напад. Чоловіка сильно побили. А ще одному з викинутих власників невідомі підпалили будинок. Утім, правоохоронці області ініціювали обшуки в будинку Забіяки. Водночас, за словами Ловської, справи про напад, підпал та підробку документів рейдерами «Азовкабелю» не розслідують.

«Правоохоронці займаються лише справами, що зініціювали рейдери. Чомусь усе інше відходить на останній план. Дивно також те, що завод розташований у Бердянську, але частину справ перекинули до Запоріжжя. Нам стало відомо про неналежне виконання правоохоронцями своїх обов’язків. Зокрема, справи щодо реального рейдерства «Азовкабелю» не розслідують. Нам реєстратор Щербіна фактично зізналась у злочині, це й підтвердив Мін'юст. То чому неправомірні дії Козаченка не розслідують? Щодо викинутих власників – то вони звернулися щонайменше із 20 заявами, де обґрунтували свою позицію та надали докази рейдерського захоплення. Частково за ними були відкриті кримінальні провадження, однак прогресу – нуль. Щодо іншої частини заяв – дані навіть не були внесені до ЄРДР. Вважаю, що МВС та Офісу генпрокурора варто звернути увагу на керiвника ГУНП Лушпієнка та керiвництво Запорізькоï обласноï прокуратури», – наголосила журналістка.

Знімальна група звернулася до керівництва ГУНП Запорізької області, адже, за даними журналістів, саме Лушпієнко дав команду правоохоронцям покривати рейдерське захоплення заводу.

«Прессекретар сказала, що керівник Микола Лушпієнко не готовий коментувати нічого крім того, що в розслідуванні є провадження щодо розкрадання майна. Ми попросили її спитати в керівництва, чи готові вони коментувати, як і чому Козаченко захопив підприємство. Нам сказали, що відеокоментар надішлють самі. Очевидно, що тут не готові спілкуватися зі ЗМІ, у тому числі й сам Лушпієнко», – сказала Ловська.

 За Лушпієнка теж говорила прессекретарка Фото: СтопКор

Варто зазначити, що Лушпієнка в регіоні називають рекетиром, адже, за даними ЗМІ, він «кришує» наркоторгівлю.

Журналісти також звернулися до Запорозької обласної прокуратури, де попередньо відправлений запит від журналістів навіть не зареєстрували. Прессекретар установи сказала, що не готова коментувати ситуацію.

Нагадаємо:

  • На початку вересня 2021 року у ЗМІ з’явилась інформація про нібито рейдерське захоплення «Азовкабелю». Тоді у захопленні компанії запідозрили екснардепа Олексія Козаченка. А в посібництві рейдерам – суддю Господарського суду Запорізької області Ларису Сушко.
  • Виявилося, що Козаченко самовільно за допомогою реєстратора без будь-яких підтверджувальних документів змінив чинного директора ПрАТ «Азовкабель».
  • Зосередивши всю владу ПрАТ «Азовкабель» у своїх руках, Козаченко обирає на посаду «ревізора» 19-річного сина свого давнього соратника Дмитра Танцюри – Миколу. Той швидко робить «аудит» про стан справ на «Азовкабелі» та налічує збитків на 100 млн грн.
  • Справу щодо завданих «збитків» починають розслідувати правоохоронні органи, а проти колишніх власників одна за одною фабрикуються кримінальні справи.
  • Далі розпочинається інформаційна війна, і рейдери заводу розповсюджують у ЗМІ інформацію, що попередні керівники «Азовкабелю» нібито через фірми-прокладки виводили кошти з підприємства. Такі усні висновки зробили члени Наглядової ради (без жодного факту за рішенням суду) після перевірки, проведеної тим самим 19-річним «ревізором».
  • Трохи пізніше виявилося, що нові самопроголошені «керівники» заводу потопають у мільйонних боргах, які, ймовірно, намагаються закрити коштом підприємства.

Другие новости