ПоддержатьУкраїнська

Рейдерство в ОСББ: ексдепутатку Косіченко підозрюють у спробі заволодіння майном ЖК

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Рейдерство в ОСББ: ексдепутатку Косіченко підозрюють у спробі заволодіння майном ЖК

Рейдерство під виглядом ОСББ: зловмисники розробили кілька типових схем комунального шахрайства. Один із популярних способів заробітку – створення ОСББ без участі самих мешканців. Як формуються драконівські тарифи на комуналку та які нечесні схеми використовують для захоплення майна? Більше про це – у розслідуванні Наталії Дігтяр.

Рейдерство в ОСББ відбувається, коли власники квадратних метрів і гадки не мають про проведення установчих зборів, а їхні підписи в офіційних документах – підроблені. Недоброчесні ділки можуть захопити горища, підвали й здавати їх в оренду, і все це – без дозволу жителів будинків.

Така неприємність спіткала мешканців ЖК «Петрівський», що на Троєщині, розповідає журналістка Наталія Дігтяр. Там за розпорядженням голови ОСББ вирізали вентиляційну трубу з будинку. А саме приміщення здали в оренду.

Ще один популярний метод наживи – коли керівники керуючої компанії призначають собі величезні зарплати. І замість того, аби спрямувати ці кошти на ремонтні роботи та обслуговування комунікацій, мешканці мають оплачувати і без того високі тарифи й утримання таких управлінців.

Рейдерство в ОСББ: у столичних ЖК захоплюють майно

А от у ЖК VIP-класу «Парк Авеню» в Голосіївському районі столиці розгорівся та вже понад рік триває справжній батл. Ключове питання – хто має стежити за комфортом у будинках та навколо? ОСББ чи компанія-управитель, яка зараз відповідальна за благоустрій?

 Ексдепутатку Ірину Косіченко підозрюють у шахрайстві Фото: скриншот

Зі ЗМІ стало відомо, що організована група сусідів на чолі з колишньою представницею політсили «УДАР» у Київській міськраді Іриною Косіченко, екснардепкою Вікторією Пташник та столичною адвокаткою Світланою Міцкевич неодноразово блокувала проведення зборів із заявами про ймовірне від’єднання будинків від теплопостачання.

«У ЖК "Парк Авеню" відбувалися збори співвласників багатоквартирних будинків з метою приведення у відповідність до чинного законодавства між керуючою компанією та співвласниками. Попри те, що вся процедура проходила у повній відповідності до законодавства, деякі співвласники намагалися її зірвати. Порушити права інших мешканців, мотивуючи це необхідністю створення ОСББ. У зв’язку з цим нам довелося звернутися до правоохоронних органів

 з метою захисту прав та інтересів інших співвласників», – повідомив директор ТОВ «Комфортна оселя» Володимир Ільєнко.

 Володимир Ільєнко Фото: СтопКор

Журналістам стало відомо, що Голосіївським управлінням поліції у м. Києві щодо Ірини Косіченко, Вікторії Пташник і Світлани Міцкевич розпочато кримінальне провадження за фактом заволодіння чужим майном або шахрайства за попередньою змовою групи осіб.

Нагадаємо:

  • У 2015 році Закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» надав людям можливість самостійно обирати форму управління.
  • У Києві щомісяця правоохоронці фіксують десятки скарг від власників житла. Йдеться про незаконно створені ОСББ. Зокрема, у 2018 році реєстратор з Ірпеня зареєстрував 38 таких об'єднань, метою яких було привласнення місць загального користування – горищ, дахів, підвалів тощо.

Другие новости