ПоддержатьУкраїнська

Розпроданий аеродром, брудні річки та корупціонери-чиновники: Біла Церква потребує вирішення низки проблем

Николай Верещак
Николай Верещак

Председатель обособленного подразделения ГО "Стоп коррупции" в Белой Церкви

Розпроданий аеродром, брудні річки та корупціонери-чиновники: Біла Церква потребує вирішення низки проблем

Хочу відзначити, що Біла Церква є найбільшим містом Київської області з великим, але невикористаним потенціалом. У результаті децентралізації бюджет міста зріс у рази, але так само зросли й апетити місцевих корупціонерів, охочих присвоїти гроші громади.

 З квітня 2020 року Микола Верещак приєднався до організації Ілюстрація: СтопКор

Через це ми й вирішили приєднатися до команди ГО «Стоп корупції» та створити відокремлений підрозділ у місті Біла Церква.

Ми — молода команда амбітних юристів, небайдужих до нашого міста, яких об’єднує спільна мета:

– подолати корупцію;

– зупинити безвідповідальність влади;

– побороти бездіяльність правоохоронних органів.

Ми, як команда юристів, спільно з місцевими активістами плануємо робити антикорупційні розслідування про діяльність місцевої влади.

Насамперед у наших планах — робота зі зверненнями громадян, які мають інформацію про корупцію.

Наступний етап — повідомляти правоохоронним та контрольним органам про виявлені факти. Надалі ми також плануємо долучитися до контролю виборів у рамках громадської ініціативи «Стоп політичній корупції», яка здійснювала моніторинг під час парламентської передвиборчої кампанії.

Станом на сьогодні в місті Біла Церква існує низка проблемних питань, які нагально потребують антикорупційного розслідування.

Наприклад, питання про купівлю місцевою владою приміщення Центру надання адміністративних послуг за завищеною ціною. Через це з бюджету міста вже витрачено значну суму й надалі на його облаштування планують витратити чимало.

У медичній сфері у нас є інсайдерська інформація про купівлю місцевою владою медичного обладнання та ліків за значно завищеними цінами. І це — під час пандемії коронавірусної хвороби.

Ще одна болюча тема – розпродаж стратегічного об’єкта, аеродрому «Гайок». Це колишній військовий комплекс на околиці міста. Наприкінці дев’яностих аеродром та авіаремонтний завод вивели зі складу Міністерства оборони й передали до муніципальної власності. Було собі старе і непримітне – хоча колись стратегічне – майно довкола аеродрому в Білій Церкві. І тільки-но в Києві заявили, що білоцерківський аеродром перебудують на міжнародний – третій на Київщині — як непримітне майно стало ласим шматком для бізнесменів. З молотка і задешево вже пішло 80 відсотків об'єктів. Ми хочемо з'ясувати, що це: корупція чи бізнесова кмітливість. І що робитиме потім Міністерство інфраструктури, коли виникне необхідність готелів, автостанцій довкола летовища, а місця для них уже не буде? Журналісти вже знімали сюжет на цю тему, однак все заглухло.

 Аеродром ''Гайок'' Фото: io.ua

У нас у місті є також проблема забудови та знищення рекреаційних зон. Не менш гостра ситуація з довкіллям — забрудненням річок Рось та Протока.

Ці та інші питання потребують антикорупційного розслідування, тому ми закликаємо всіх небайдужих активістів міста об’єднати зусилля для боротьби з корупцією у Білій Церкві.

Другие новости