ПоддержатьУкраїнська

Шкідливі відходи від норкової ферми на Житомирщині роздали селянам як добриво

StopCor
StopCor

StopCor

Шкідливі відходи від норкової ферми на Житомирщині роздали селянам як добриво

Хутрова ферма під Сінгурами на Житомирщині існувала ще за часів СРСР, але тоді її закрили у зв'язку зі шкідливістю. Та через прогалини у сучасному законодавстві шкідливе виробництво знов отруює українців. Чому регіон опинився на межі екологічної катастрофи? Дізнавайтесь з сюжету Артема Поліковського.

https://www.youtube.com/watch?v=-28wNpzPqpk

Місцеві мешканці Сінгурів повідомили знімальній групі "СтопКору" шокуючий факт: гній, який потрібно професійно утилізувати, просто роздавали людям як добриво на поля.

"Дика тварина має екскременти, відходи, у яких концентрація шкідливих речовин надзвичайно висока і тому для того, щоб віддати їх людям, на виробництві їх потрібно спеціально переробляти, відсіяти ці шкідливі речовини й тільки після цього використовувати", – зазначає вчителька біології та хімії Тетяна Розмаїта.

Ферма розташована впритул до села

Ба більше, фахівці стверджують, що навіть зберігати екскременти потрібно з дотриманням спеціальних норм.

За словами ветеринарного лікаря Олександра Ріхтера, цей гній має зберігатися у біотермічній ямі, в яку немає притоку води і яка зверху повинна закриватись герметичною кришкою. Тобто коли речовини тліють у незакритій герметично ямі, ці пари стають отрутою для людей.

До речі, цей факт журналісти перевірили. І навіть зафільмували, як виглядає яма для відходів виробництва. Але навіть сюди скидають гній не завжди. До рук нашої знімальної групи потрапили відео з інтернету, де видно, як відходи вивозили прямо на поля.

Проте навряд чи власники ферми насправді не знають, що у подібних відходах – великий вміст фосфору та азоту, а через це розкидати їх просто неба неабияк небезпечно.

Другие новости