ПоддержатьУкраїнська

Спиляні дерева та несплата 150 млн: у Києві студентам та посадовцям роздали 200 га лісу

Марина Титова
Марина Титова

Шеф-редактор

Спиляні дерева та несплата 150 млн: у Києві студентам та посадовцям роздали 200 га лісу

Спливають нові подробиці щодо роздачі державних земель у столиці – ділянок Биківнянського лісу. За словами місцевих, у 2008 році землі передали з державної власності приватним особам – студентам КПІ та посадовцям. Про це у коментарі «СтопКору» розповів місцевий житель Ігор Матусевич.

 Фото: СтопКор

«Свого часу на місці лісу були піски, які люди власними силами засаджували деревами. З 1953 року 200 га від цього лісу передали під радіостанцію – таємний об’єкт, на якому розміщувались антенні поля і стояли так звані «глушилки». Ділянки вивели з державного земельного фонду. Коли розвалився Радянський Союз, КМДА прийняла ці землі у свою власність як землі резерву. Вартість лісу на цих 200 га становила близько 150 млн грн. У 2008 році розпочався дерибан лісу. Студентам КПІ та потрібним людям рішенням КМДА з порушенням встановленого порядку роздали ці 200 га», – розповів він.

За словами чоловіка, однією з таких «потрібних» стала суддя Вищого господарського суду Вікторія Джарти.

«На ній перелік цих людей не завершився. У 2015 році про це дізналася громада, її обуренню не було меж. Коли ми почали боротися та звертатися до правоохоронних органів, почали порушувати кримінальні справи. Було відкрито 5 чи 6 проваджень, однак слідчих дій не проводилося упродовж 4-6 років. Вбачаємо, що в Генпрокуратурі вступили в змову з цими шахраями», – наголосив Матусевич.

 Биківнянська громада разом із командою ''СтопКору'' Фото: СтопКор

Варто зазначити, що при отриманні земель першими власниками чинним законодавством передбачена сплата відновної вартості наявних зелених насаджень. Утім, як стверджують місцеві – плата з власників не стягувалася. Сума завданих матеріальних збитків може становити близько 150 млн грн у поточних цінах. Дії невідомих осіб можуть мати ознаки злочину, передбаченого ч. 3 ст. 246 КК України.

Зазначимо, що після роздачі земель у них за ці роки з’являлися нові власники, яких закон більше не зобов’язує сплачувати кошти за відновність.

Тепер на місцевості, де раніше був ліс, більшість дерев вирубана. При цьому про висаджування нових дерев чи принаймні про сплату коштів, передбачену законодавством, теж не йшлося.

 ГО та громада звернулись до прокуратури Фото: СтопКор

За цим фактом ВГО «Стоп корупції» звернулась із заявою до Київської місцевої прокуратури. Чи звернуть цього разу правоохоронці увагу на справу щодо значного розкрадання держбюджету та вирубування старого лісу? Далі буде.

Другие новости

На Волыни обнаружили двух водителей, управлявших транспортом с поддельными документами

На Волыни обнаружили двух водителей, управлявших транспортом с поддельными документами

Во время обычной проверки документов в Ковеле полицейские столкнулись с неожиданной находкой — поддельным водительским удостоверением, которое стало первым из двух случаев этого дня на Волыни