ПоддержатьУкраїнська

То малярні чи дорогі? У МОЗ не можуть розібратись із костюмами для медиків, НАБУ розпочало перевірку

StopCor
StopCor

StopCor

То малярні чи дорогі? У МОЗ не можуть розібратись із костюмами для медиків, НАБУ розпочало перевірку

НАБУ проводить розслідування тендеру на купівлю 71 тисячі захисних костюмів для медиків. А все розпочалося з історії про протистояння ДП «Медичні закупівлі» на чолі з Арсеном Жумаділовим із МОЗ на чолі з Максимом Степановим.

 Жумаділов та Степанов Ілюстрація: СтопКор

Тепер по порядку. У МОЗ «забракували» костюми, запропоновані ДП «Медичні закупівлі», очільником якого є ставленик Супрун Арсен Жумаділов. Саме через це підприємство мало придбати захисні костюми для медиків. Попри визначену ціну міністерства у 400 гривень за костюм, в ДП знайшли нібито більш вигідну пропозицію вітчизняного виробника, який погодився надати гуртову партію костюмів у півтора раза дешевше – за ціною 245 гривень за одиницю.

При цьому, як вже повідомляв «СтопКор», за словами заступниці голови МОЗ Світлани Шаталової, держпідприємство чомусь не подало на погодження технічне завдання для проведення цього тендеру. Таким чином, у Міністерстві не могли належним чином оцінити якість товару та його відповідність вимогам для протиепідемічних заходів із протидії COVID-19.

 У МОЗ зазначили, що костюми підприємства ''Текстиль-Контакт'' - малярні, але ніяк не захисні Фото: Reuters

Дещо згодом Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов заявив, що в «Медичних закупівлях» пропонували придбати малярні костюми замість захисних, підкупивши Міністерство «економією».

Зазначимо, що одноразові малярні костюми можна купити як за 40, так і за 140 гривень за штуку (роздрібна торгівля).

У МОЗ теж виникли запитання до підприємства, саме тому тендер переоголосили. Але й тут не все так сталося, як гадалося.

Визначили нового переможця торгів, який запропонував одноразові костюми за ціною 488 грн за одиницю. При цьому, як наголошує видання «Українська правда», благодійні фонди купують захисний одяг за тим же стандартом EN 14126:2003, який вимагає МОЗ, за вдвічі нижчою ціною – 215 грн.

Після цього у Reuters повідомили, що НАБУ проводить розслідування тендеру. Зокрема, відповідаючи на питання про тендер, представник НАБУ заявив агентству, що відомство працює над розслідуванням можливого зловживання службовим становищем після звернення одного з нардепів. НАБУ не повідомило жодних подробиць та пояснило, що розголошення інформації може зашкодити розслідуванню.

Водночас 29 квітня на брифінгу МОЗ Світлана Шаталова повідомила, що у відомстві ініціювали розслідування проти ДП «Медичні закупівлі» через порушення законодавства при проведенні закупівлі. Відповідні заяви посадовці Міністерства спрямували до правоохоронних органів.

Другие новости