ПоддержатьУкраїнська

У банківській сфері України – криза, населення не звертається за кредитами

StopCor
StopCor

StopCor

У банківській сфері України – криза, населення не звертається за кредитами

Українці все менше звертаються до банків по позики, у знайомих та родичів позичати невеликі суми вигідніше. Зазвичай це роблять, щоб придбати техніку чи пройти лікування, що випливає зі статистичних даних. Адже зарплати на це не вистачає.

Новину повідомляє "Преса України".

Щоб вирішити цю проблему, хтось позичає гроші у банків, але таких стає все менше (за три роки рівень закредитованості населення впав майже на 5 п.п. – з 13,5% до 8,8%). Більшість же звертається до друзів і родичів, причому намагаються позичати 1-2 тисячі в гривнях, а не в валюті, і по можливості без відсотків.

Такі висновки можна зробити з дослідження проведеного на замовлення Світового банку про споживчі кредити населення, в грудні 2016 року – січні 2017 року і презентованого днями.

Найчастіше позичають на наступні потреби: оплата повсякденних витрат; покупка побутової техніки, електроніки; ремонт квартири, будинку; лікування, операції, послуги стоматології; покупка енергозберігаючих матеріалів і устаткування.

Відзначимо, законодавство України щодо кредитування експерти називають вкрай "дірявим". При цьому вони відзначають, що така ситуація має ряд негативних наслідків. Зокрема, призводить до збідніння населення.

Нагадаємо, українське суспільство виснажене довготривалою війною та економічною кризою, яка з нею пов'язана. А тому українська демократія під загрозою, яка набагато серйозніша, ніж була три роки тому, коли війна тільки розпочалася. Таку думку висловив старший науковий співробітник Інституту Катона (США) Андрій Ілларіонов.

Другие новости