ПоддержатьУкраїнська

Уряд замовив виробництво вітчизняних ПЛР-тестів приватній фірмі-одноденці

StopCor
StopCor

StopCor

Уряд замовив виробництво вітчизняних ПЛР-тестів приватній фірмі-одноденці

На другому місяці карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби вітчизняні урядовці гордо заявили: відтепер українські лікарні будуть забезпечені не китайськими, корейськими чи німецькими тест-системами, а ПЛР-тестами власного виробництва. Що це – справжній медичний прорив чи ширма спекулянтів? Дивіться в ексклюзивному розслідуванні Алли Легези.

https://www.youtube.com/watch?v=75ail_bOtRo

Як повідомив міністр під час брифінгу МОЗ щодо ситуації з протидією поширенню коронавірусної інфекції, вже розпочалося постачання ПЛР-систем від українського виробника. Майже 200 тисяч тестів відразу поїхали до регіонів.

Сьогодні в Україні офіційно зареєстровані три вітчизняних виробники: один із них – державний, наукова установа НАН, і дві приватні компанії. Про це розповів на брифінгу заступник Міністра охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Чому ПЛР-тести купили не у державних науковців, а саме у приватної компанії «Укргентех»? Що це за фірма та де розташовані її потужності? Як саме відбулася процедура закупівлі? Скільки витратили на тести?

Запит із цими та іншими запитаннями редакція «СтопКору» спрямувала до МОЗ. Та попри обіцянки пресслужби, відповіді від Міністерства так і не отримали. Тож вирішили з’ясувати самостійно, що це за компанія видатних учених, про яких не чули навіть державні науковці.

На офіційному сайті «Укргентех» зазначено, що фірма спеціалізується на забезпеченні клінічних та дослідницьких лабораторій першокласними реагентами. Але компанія виявилася багатопрофільною та не такою вже й прозорою.

 На сайті зазначено, що фірма спеціалізується на забезпеченні лабораторій реагентами

Як вказано на аналітичній платформі YouControl, статутний капітал фірми — одна тисяча гривень, розташована вона у житловому секторі, основний вид діяльності ― неспеціалізована гуртова торгівля. Компанія також надає в оренду машини та займається «організацією відпочинку та розваг». І це далеко не весь перелік можливостей «Укргентеху».

«Невідома компанія, яка не має жодного досвіду виготовлення таких ПЛР-систем. Наскільки ці системи будуть якісними та наскільки об’єктивно вони будуть показувати результати аналізів? Чи надають вони гарантії, які у них потужності, де вони це виготовляють чи просто закуповують? Залишається більше запитань, ніж є відповідей», — коментує ситуацію нардеп Сергій Нагорняк.

Другие новости