ПоддержатьУкраїнська

Від 3 до 10 мільярдів на рік: у парламенті оцінили масштаби корупції в ДАБІ

StopCor
StopCor

StopCor

Від 3 до 10 мільярдів на рік: у парламенті оцінили масштаби корупції в ДАБІ

Держархбудінспекція – один із найбільш корумпованих органів України. Неофіційний прайс у щонайменше 5 доларів за квадрат для забудовників діє ще з часів Януковича. Аби знищити корупцію, цьогоріч ДАБІ ліквідували та створили замість неї три окремих органи. Та чому навіть повне реформування інспекції поки не дає результатів? Дивіться у розслідуванні Любові Данчої.

https://www.youtube.com/watch?v=OZTwrH4prv4

«Я колись рахувала, скільки складає корупція в ДАБІ. Від 3 до 10 мільярдів гривень на рік – те, що може осідати в кишенях. І нині, як ми бачимо, ошукані люди, які придбають квартири без дозвільних документів, також існують», – розповідає народна депутатка, член ТСК із розслідування корупції в ДАБІ Олена Шуляк.

 Олена Шуляк Фото: СтопКор

Пояснити ці захмарні надприбутки дуже просто. Адже донедавна ДАБІ була монополістом у містобудуванні. Тому хочеш щось побудувати – плати, і чим більший об’єкт – тим вищий хабар.

«Таксу» у 5 доларів за квадратний метр запровадили ще за часів Януковича. Тобто, якщо ви хочете звести звичайну дев’ятиповерхівку, то «подяка» ДАБІ за сприяння в отриманні необхідних дозволів складе приблизно 50 тисяч доларів.

Колишній очільник ДАБІ Олексій Кудрявцев очолив інспекцію при Порошенку, і не просто підхопив напрацьовані попередниками схеми, але й запровадив свою. Саме Кудрявцев – нібито для прозорості – запустив цифровий реєстр ДАБІ. А насправді – запровадив ще один механізм для викачування грошей із забудовників, адже отримав повний контроль над внесенням змін до реєстру.

Схема працювала, але два роки тому пана Кудрявцева звільнили. Проте не через хабарництво у відомстві, а через фальшивий диплом технічного університету Молдови, який він подав, коли влаштовувався на роботу. У виші офіційно підтвердили: такий студент у них ніколи не вчився.

 Кудрявцева звільнили з ДАБІ через фейковий диплом Фото: скріншот

«А чому не сів у в’язницю голова Держслужби України? Це ж він погоджував людину із підробленим дипломом на посаду. Чому прокурор не виставив підозру людям, які призначали Кудрявцева? Чому міністр, який погоджував, не сів у в'язницю? Профільний міністр погоджував призначення людини із фейковим дипломом! Адже ДАБІ підпорядковується Мінрегіону», – наголошує експерт у галузі містобудування Віктор Глеба.

Варто додати, що проти Кудрявцева почали кримінальне провадження. Але слідство у, здавалося б, доволі простій історії досі триває. Тим часом корупційну справу Кудрявцева продовжують його послідовники, які й надалі працюють у департаментах реформованого ДАБІ.

Другие новости