ПоддержатьУкраїнська

Відверте порушення закону: УЗ провела скандальну тендерну закупівлю попри заборону суду

StopCor
StopCor

StopCor

Відверте порушення закону: УЗ провела скандальну тендерну закупівлю попри заборону суду

28 травня відбулись онлайн-торги за скандальними тендерами, оголошеними "Укрзалізницею". І це — попри наявну заборону суду, який угледів в умовах тендеру корупцію. І навіть попри те, що судові виконавці повідомили УЗ про наявну заборону врученням виконавчого листа. Юристи заявляють про очевидне порушення закону та кримінальну відповідальність, пов’язану з розтратою державних коштів у особливо великих розмірах.

 Фото: СтопКор

Торги пройшли на замовлення філії "ЦЕНТР ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРОБНИЦТВА" АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "УКРАЇНСЬКА ЗАЛІЗНИЦЯ" на придбання оливи та мастильних матеріалів. Загальна сума закупівель — 234 000 000 грн.

Нагадаємо, 18 березня 2020 року за ініціативи Департаменту планування та очікування цін у сфері закупівель УЗ, оголошено 2 ідентичних тендери на придбання моторних мастил на суму більше 260 млн грн (130 081 212,44 грн + 130 081 212,44 грн).

Ці тендери одразу викликали чимало запитань. Адже йшлося про мільйони бюджетних гривень.

Під час розгляду тендерним комітетом УЗ кваліфікаційної частини тендерних пропозицій, за цілком формальними причинами до торгів не були допущені 5 із 7 компаній, які подавали заявки. Зокрема, офіційні представники двох найбільших українських заводів-виробників мастил — компанії “Торум” і “Міроіл”, які багато років співпрацювали з УЗ. Також УЗ відмовила ще трьом постачальникам моторних мастил, допустивши до участі в аукціоні лише дві компанії — "Хіл-Корпорейшн Юкрейн" (Казахстан) і “Корнет Холдинг”.

Уже з самого початку конкурсу було зрозуміло, що умови прописували під ці 2 компанії, і саме “Корнет Холдинг” і "Хіл-Корпорейшн Юкрейн" розділять між собою виграш двох ідентичних тендерів. Так і сталося.

За інформацією з системи «Прозорро» торги за першим тендером на мастила для УЗ тривали 20 хвилин, і перемогла компанія “Корнет Холдинг” з пропозицією у 117 000 000 грн. При чому "конкурент" із різницею у пропозиції в 21 тис. грн навіть не виборював перемогу.

 Фото: скріншот

Другий тендер — за 2 години після першого — розігрувався серед тих же двох учасників. Але вже навпаки — виграло ТОВ "НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ПІДПРИЄМСТВО "ХІЛЛ КОРПОРЕЙШН - ЮКРЕЙН" з пропозицією у 117 021 594,00 грн.

Отже, бачимо наочне інсценування конкурсу та відсутність справжньої конкурентної боротьби.

Ба більше! Конкурс проведений попри заборону суду! За інформацією з реєстру судових рішень, 25 травня 2020 року Господарський суд м. Києва ухвалив рішення, за яким на проведення тендерів накладено заборону! Рішення — за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ТОРУМ", однієї з компаній, яку було відсторонено від участі у торгах із формальних причин.

"З метою забезпечення позову у справі №910/6437/20 вжити заходи забезпечення позову шляхом:

Заборони Акціонерному товариству "Українська залізниця" (03680, м. Київ, вул. Тверська, 5, ідентифікаційний код 40075815) в особі філії "Центр забезпечення виробництва" Акціонерного товариства "Українська залізниця" (03049, м. Київ, пр-т. Повітрофлотський, 11/15, ідентифікаційний код 40081347) вчиняти дії та приймати рішення, спрямовані на продовження процедур закупівель, оголошених в електронній системі Рrozorro за ідентифікаторами №UА-2019-12-19-000033-а та №UА-2019-12-19-000033-b, у тому числі, але не виключно:

– проводити електронний аукціон;

– здійснювати подальші оцінку та розгляд тендерних пропозицій учасників;

– оголошувати результати розгляду та оцінки тендерних пропозицій;

– визначати переможців зазначених процедур;

– приймати рішення про намір укласти договори про закупівлю та публікувати повідомлення про такі рішення;

– укладати договори про закупівлю за результатами зазначених процедур та вчиняти будь-які дії, спрямовані на укладення таких договорів;

– оприлюднювати інформацію про укладення відповідних договорів;

– виконувати договори за результатами даних процедур закупівель".

Отже, не потрібно бути юристом, щоб зрозуміти: тендери проведені з порушенням закону.

Як стало відомо з Автоматизованої системи виконавчого провадження, ухвала про заборону проведення процедур вручена ЦЗВ 27.05.20 та її текст зачитано державним виконавцем заступнику директора філії Шиганову Ю.О.

Тобто пан Шиганов, заступник директора філії "Центру забезпечення виробництва" "Укрзалізниці", знав про судову заборону! І умисно пішов на порушення норм закону та провів тендерні торги.

До речі, Юрій Шиганов відомий за скандалом з розкрадання бюджету під час закупівель для "Укроборонпрому".

 Фото: скріншот

Фігурант справи "Свинарчуків" був призначений на посаду, де він відповідатиме за держзакупівлі "Укрзалізниці", 18 березня 2020 року.

"Стоп корупції" готує розслідування з усіма подробицями чорних тендерів "Укрзалізниці", яке можна буде побачити вже зовсім скоро.

Другие новости