ПоддержатьУкраїнська

"Я помню все твои трещинки…": півмільярда на будівництві "мосту Кличка" заробила компанія, пов'язана з екс-регіоналами

StopCor
StopCor

StopCor

'Я помню все твои трещинки…': півмільярда на будівництві 'мосту Кличка' заробила компанія, пов'язана з екс-регіоналами

Використати чужі ідеї, не сплативши авторам ані копійки. Доручити проектний нагляд фірмі, засновник якої перебуває у розшуку. Заявити, що 6 мільйонів доларів – це надто дорого, і витратити втричі більше. Не дотриматись будівельних технологій і кивати на міфічних «вандалів». Ви думали, це вже «дно»? Але ні, знизу ще стукають. Чому за одні й ті самі роботи з кишень киян платять двічі та з ким пов’язані забудовники багатостраждального пішохідного мосту – читайте далі у матеріалі. 

''Я помню все твои трещинки…'': півмільярда на будівництві ''мосту Кличка'' заробила компанія, пов'язана з екс-регіоналами

«СтопКор» уже розповідав про те, що у 2018 році тендер на проведення будівельних робіт за об’єктом «Будівництво мостового пішохідно-велосипедного переходу між парками «Хрещатий» та «Володимирська гірка» в Печерському та Шевченківському районах» з пропозицією 255,57 млн грн виграло ТОВ «Спецавто-Буд», позаяк пропозиція єдиного конкурента – ТОВ «Джет Альянс» становила 259,52 млн грн, а решта претендентів взагалі не була допущена до аукціону – нібито через невідповідність тих чи інших документів.

Вже цього року, за даними системи ProZorro, на підставі експертного звіту вартість контракту з ТОВ «Спецавто-Буд» було збільшено до 282 млн грн. Окрім того, 22 травня провели закупівлю додаткових робіт у цього ж підрядника на суму 73,81 млн грн, і наразі договір очікує на підписання.

Відповідно до скоригованої проектної документації, ці додаткові роботи включають, зокрема, збільшення кількості та діаметру паль, улаштування підпірних стін, зовнішніх інженерних мереж та зовнішнього освітлення, спорудження фонтану, озеленення території тощо.

Виникає логічне питання: чому ці роботи за результатами коригування документації стали відноситись до будівництва «пішохідки», якщо вони вже були включені до іншого договору від 12.03.2019 (реконструкція й облаштування парку «Володимирська гірка») і не мають жодного відношення власне до мосту? Чому за одні й ті самі роботи одному й тому самому підряднику мають сплатити з бюджету столиці двічі?

Можливо, відповідь на ці питання треба шукати саме в особі виконавця «додаткових» робіт, яким на неконкурентній основі було обрано саме ТОВ «Спецавто-Буд». До 2018 року у графі «кількість закупівель» та «кількість контрактів» у профілі цієї компанії в системі ProZorro красувались нулі. А вже станом на сьогодні компанія є учасником шести закупівель і переможцем трьох з них на суму 490 млн грн.

Індекс ФОКС за всіма тендерами компанії становить 60-65% і знаходиться у «червоній зоні», що свідчить про високу частку корупційної складової. Усі три закупівлі пов’язані з будівельними роботами на мостопереході та реконструкцією і благоустроєм парку «Володимирська гірка». Замовниками є відповідно КП «Інженерний центр» КМДА та КП «Спецжитлофонд».

''Я помню все твои трещинки…'': півмільярда на будівництві ''мосту Кличка'' заробила компанія, пов'язана з екс-регіоналами

Як повідомляють ЗМІ, тендер на будівництво мостового пішохідно-велосипедного переходу між парками «Хрещатий» та «Володимирська гірка» став першою закупівлею, яку ТОВ «Спецавто-Буд» виграло самостійно. Однак у 2018 році на будівництві моста в Івано-Франківську він був субпідрядником ТОВ «Мостобудівельний загін №112» – компанії, яку пов’язують з оточенням екс-нардепа від Партії регіонів Володимира Продивуса.

Засновником і кінцевим бенефіціаром ТОВ «Спецавто-Буд» є Роман Брижак, якому належать 4 компанії в столиці України. Керівник фірми – Сергій Дубенко, ім’я якого пов’язують ще з кількома організаціями.

Зокрема, на початку цього десятиліття пан Дубенко керував ТОВ «Архітектурно-будівельний альянс», співвласником якої на той час був екс-нардеп від Партії регіонів і колишній очільник КМДА Володимир Макеєнко.

Сергій Дубенко також до 2018 року був керівником політичної сили, яку було зареєстровано у 2015 р. під назвою «Політична партія «Перемога». У лютому 2017 року назву партії було змінено на «Сила народу», згодом перейменовано на «Український формат». На початку осені 2018 року назву партії змінено на «Наші», а в ролі директора партії у держреєстрі Сергія Дубенка замінив Дмитро Заборін.

Як зазначають журналісти й політологи, партія «Наші» є однією з багатьох проросійських політсил, що утворилася на уламках нині недієвої Партії регіонів. Фактичним лідером партії є народний депутат Євгеній Мураєв, екс-голова політради партії «Опозиційна платформа — За життя» та юридично екс-власник телеканалу «NewsOne», відомий своїми українофобськими поглядами.

Свій безальтернативний вибір фірми «Спецавто-Буд», яка має такий довгий шлейф компрометуючих зв’язків, в якості виконавця додаткових робіт з будівництва мосту замовник – КП «Інженерний центр» КМДА – мотивує наступним чином:

«Враховуючи, що додаткові роботи технічно та економічно пов’язані з первинним договором, укладеним з ТОВ «Спецавто-Буд», доцільно в якості виконавця додаткових робіт, обрати саме ТОВ «Спецавто-Буд», що дозволить (…) забезпечити сумісність матеріалів та дотримання технологічних правил виконання робіт, дотриматись якості виконаних робіт в цілому».

Утім, варто наголосити, що на думку експертів, недотримання будівельних вимог та необхідних технологій і стало причиною того, що споруда, яка мала стати візитівкою столиці, так швидко «втомилась» і того, що фрагменти мосту регулярно потребуватимуть заміни.

У сьогоднішньому суперсучасному і динамічному світі емоції та враження коштують недешево. Так, бюджет гучного трилера про суперзлодіїв «Скло» склав 20 млн доларів, а загальний кошторис «скляного» мосту в столиці України, події довкола якого теж неабияк лякають, відстав ненабагато і становить майже 16 мільйонів "зелених". От тільки голлівудський блокбастер повністю себе окупив, заробивши чверть мільярда у прокаті, чого, на жаль, не можна сказати про міст, на який продовжують витрачати величезні кошти з кишені платників податків.

«СтопКор» спільно з рухом «За чесні закупівлі» продовжує стежити за перебігом подій навколо скандальної забудови. Нові деталі й факти – у наступних публікаціях.

Другие новости

Британия советует своим гражданам избегать любых поездок в Украину, — сайт британского правительства.

Британия советует своим гражданам избегать любых поездок в Украину, — сайт британского правительства.

Исключение британского правительства касается Закарпатской, Ивано-Франковской, Тернопольской, Черновицкой, Львовской, Волынской, Ровенской и Житомирской областей