ПоддержатьУкраїнська

Як у Херсоні у справах про рейдерство прокурори дурять суддів

Марина Титова
Марина Титова

Шеф-редактор

Як у Херсоні у справах про рейдерство прокурори дурять суддів

Викривляють інформацію, не запрошують другу сторону та надають недостовірні відомості суддям. Херсонським слідчим обласної прокуратури закидають навмисне «розмиття» та саботаж справ. Таку заяву зробив генеральний директор ПАТ «Херсонбуд» Олександр Сандік під час круглого столу на тему «Оновлення в правоохоронних органах зі спротивом місцевих старих еліт: як досягти ефективності в боротьбі з перевертнями в погонах на місцях» у пресцентрі «СтопКор».

 Олександр Сандік Фото: СтопКор

«У Херсоні ми спостерігаємо злиття апарату управління Нацполіції області, обласної прокуратури зі старим чиновницьким апаратом. До старих чиновників Херсона належить і одіозний Володимир Сальдо. Саме зусиллями цих людей перекручуються процеси розслідувань злочинів і справжній стан речей. Як результат — до органів центральної влади інформація йде вже перекручена. Ми маємо кризу, адже інформація, яку отримує влада в державі – змінена та далека від достовірної», – зазначив він.

Як каже Олександр Сандік, замовником у справі викрадання майна ПАТ «ХЕРСОНБУД» виступає Сальдо, інструментом протидії розслідуванню у його випадку виступає старший слідчий Задорожний та процесуальний керівник від прокуратури Кудь.

«Ми заявляємо, що вкрадено об'єкти нерухомості: пансіонат "Прибій", приміщення офісного центру "ПАТ ХЕРСОНБУД" у центрі міста, дві будівельні бази та техніка. На наших очах слідство все це перевертає та перекручує. Вони вилучають речові докази (що заборонено кримінальним кодексом) та ховають їх у справі, яку відкривають опоненти, і ми маємо складнощі з доведенням правоти. Доведення неправдивої інформації продовжується й у судах. Вони брешуть суду. Доносять судді Дмитру Гонтарю недостовірну інформацію, позбавляють нас статусу цивільного відповідача і ми не можемо захистити свої права. Не допускаючи нас на засідання, кажуть про нас неправду та нічого не бояться. Вони що, не бояться відповідальності?» – наголошує керівник «Херсонбуду».

Олександр Сандік також розповідає, що за 4 роки слідства вже кілька разів змінювалися слідчий і процесуальний керівник. У цьому він вбачає навмисне «розмиття відповідальності» у справі.

«Коли ми аналізуємо період, то розуміємо, що це робиться з координації вищого обласного керівництва. Щойно пара слідчого та процесуального керівника знаходить докази, так одразу їх (слідчих — ред.) прибирають. Щойно на їхнє місце приходять нові слідчі, роблять експертизи – і їх знову прибирають. Ми маємо розмиття відповідальності. Коли ти звертаєшся до керівника нового, він не бачить первинної ситуації, а ще і констатує, що не несе відповідальності за дії попередників. Тому що попередники вже все змінювали. Потрібно проводити заміни перших керівників правоохоронних органів у регіоні», – сказав він.

Приклад викривлення інформації навів і адвокат Сергій Дмитрук. За його словами, процесуальний керівник (прокурор Кудь) фактично самовільно змінив статус сторони в провадженні.

«ПП "Паритет" у справі №766/4058/19 є відповідачем. А 8 квітня 2021-го в судовому засіданні з приводу відведення судді, де заявником є представник ПП "Паритет", прокурор Олексій Кудь разом зі слідчим Задорожним раптом заявляють, що "Паритет" уже не є стороною. Тобто спочатку підприємство було стороною і раптом після вивчення матеріалів кримінального провадження – вже не є. Тож навіщо судді повідомляти неправдиву інформацію? Мотив цих дій мені незрозумілий. Виходить, що ми боремося не з бездіяльністю, а з діяльністю правоохоронних органів. А також щодня стикаємося з активною протидією щодо відновлення наших прав. Це все підтверджується судовими рішеннями. А в словах прокурорів вбачається банальна неправда», – наголосив він.

 Сергій Дмитрук Фото: СтопКор

Дмитрук також назвав ГУ НП Херсонської області «інстанцією для знищення доказів», оскільки частину документів однієї з його клієнток у справі про рейдерство нібито знищили.

Зазначимо, керівником Слідчого управління ГУ НП у Херсонській області є Вербицький М.Л.

Варто додати, що «Квіти Херсона», пансіонати «Петровець» і «Прибій» – це лише невеликий перелік підприємств на Херсонщині, які стали жертвами рейдерів. До прикладу, ще донедавна пансіонат «Прибій» перебував у підпорядкуванні акціонерного товариства «Херсонбуд». Утім, заклад відпочинку вподобали недобросовісні ділки.

Як з’ясував журналіст «СтопКору» Денис Гойко, тоді скандально відомий столичний реєстратор Золотих змінив у реєстрі інформацію про власників нерухомості, не маючи на це законних підстав ані територіально, та ще й за документом, державна реєстрація якого відсутня (скасована). Таким чином, він уніс незаконні зміни до реєстру, чим дозволив вкрасти у власників пансіонат, офісний центр, будівельні бази, які раптом перейшли до рук нікому не відомого підпільного мільйонера Ромащенка. Його пов’язують із Володимиром Сальдом – ексмером Херсона.

Як повідомляв «СтопКор» раніше, суд підтримав законних власників майна «Херсонбуду» і зняв арешт з реєстру ТОВ «КПД-5С».

Другие новости