ПоддержатьУкраїнська

Юрист, пов'язаний з Богданом та депутатом Сольським підозрюється у рейдерстві

StopCor
StopCor

StopCor

Юрист, пов'язаний з Богданом та депутатом Сольським підозрюється у рейдерстві

Юрист Олексій Оленченко, який пов'язаний з бізнес-групою ексголови Офісу президента Андрія Богдана та народного депутата від "Слуги народу" Миколи Сольського, засвітився в історії з рейдерством агрокооперативу в Київській області. Оленченко та ще троє юристів були донорами "Слуги народу" на початку минулого року.

У квітні минулого року новою директоркою агрокооперативу "Новоселицький" стала Наталія Войтенко, яку обрали нібито на загальних зборах. Однак участь у них брали лише звільнені працівники підприємства, які не могли ухвалювати таких рішень. Протокол зборів протягом години після їх закінчення нібито посвідчила нотаріус із Києва. При цьому до Державного реєстру відповідні зміни внесла Уляна Товкайло, яка згідно з документами перебуває в Ірпіні.

Товкайло фігурує у кількох справах про незаконну перереєстрацію майна та фактично не працює за вказаною в документах адресою. А під час внесенні даних про нову керівницю агрокооперативу в реєстр, жінки взагалі не було в Україні.

Після внесення інформації до державного реєстру контролювати землі "Новоселецького", зернові склади та техніку почали невідомі особи без розпізнавальних знаків. Войтенко ж у свою чергу отримала доступ до рахунків кооперативу, на яких було понад 11 млн грн. Пізніше половину коштів витратили нібито на закупівлю 1 400 тонн цементу. При цьому цемент купували у компаній, які були фігурантами судових справ про конвертаційні центри, через які відмивалися гроші.

За місяць до обрання Войтенко керівницею кооперативу зареєстрували компанію-клон кооперативу ТОВ "СВК Новоселицький". Засновником компанії значиться юрист Олексій Оленченко, який не має жодного стосунку до підприємства. Він був присутній і на зборах, під час яких Войтенко "обрали" керівницею кооперативу. Юрист лише спостерігав з процесом.

Раніше Олексій Оленченко працював у юридичній компанії "Сольський, Процик та партнери". Одним із її засновником був чинний народний депутат "Слуги народу" Микола Сольський. Також Сольський є одним із бенефіціарів "Українського Аграрного Холдингу", де до 2008 року одним із засновників значився ексочільник ОП Андрій Богдан. Оленченко ж був директором компаній ТОВ "Малодівицьке ХПП" та ТОВ "Украгрохолд", які формально входять до "Українського Аграрного Холдингу".

Окрім того, юрист є очільником ТОВ "Дніпровська молочна компанія", яке раніше фігурувало у розслідуванні "Наших грошей" про те, як Богдан та його бізнес-партнери Ігор Пукшин та Олександр Баулін допомогли "Світловодському маслосиркомбінату" не виплатити багатомільйонний кредит банку "Фінанси та Кредит".

За словами Сольського, він не пам'ятає Олексія Оленченка. Поговорити безпосередньо із юристом журналісти не змогли.

Також в історії з рейдерством засвітилися ще троє юристів – Юрій Козак, Андрій Рубашка та Сергій Матієвський. Всі троє отримали від Войтенко довіреності на представництво компанії одразу, як та стала керівницею кооперативу.

На початку 2019 року всі четверо юристів пожертвували партії "Слуга народу" по близько 1,67 млн грн. Приблизно у той самий час і відбувалося захоплення агрокооперативу "Новоселицький", йдеться у сюжеті "Наші гроші з Денисом Бігусом"

Другие новости