ПоддержатьУкраїнська

За останні три місяці в Одесі обвалились п’ять історичних будівель (відео)

StopCor
StopCor

StopCor

За останні три місяці в Одесі обвалились п’ять історичних будівель (відео)

Південна Пальміра, перлина біля моря – Одеса була і залишається одним з улюблених місць українських відпочивальників. А цього року зі зрозумілих причин наплив курортників – як ніколи великий. Однак знаменитої атмосфери одеських двориків стає дедалі менше: останнім часом катастрофічно побільшало випадків обвалів будинків. Хто винен у тому, що історична Одеса зникає на наших очах? Розслідував Кирил Вольний.

https://youtu.be/JXZpS0-KtKY

Сумний марафон падіння будинків в Одесі розпочався 9 квітня. На вулиці Канатній, 5 несподівано обвалилась історична будівля, яка була зведена ще сто років тому. Тоді дивом обійшлося без жертв: в самому будинку на момент обвалу нікого не було, а випадкові перехожі встигли відбігти вбік. За цим фактом одеська поліція відкрила кримінальне провадження, розслідування триває.

Менше ніж за місяць, 7 травня, на Польському узвозі завалився флігель житлового будинку. Понад двадцять осіб було евакуйовано. Зауважимо, флігель, в якому стався обвал, мав статус аварійного вже 24 роки.

Не минуло і двох тижнів, як в Одесі знову впав будинок: 18 травня на вулиці Торговій, 20 обвалилася стіна чотириповерхівки. Унаслідок інциденту сімнадцять людей залишились без житла. Одеська поліція за цим фактом відкрила кримінальне провадження.

 Фото: скріншот

Ще за три дні було зруйновано двоповерхову оселю на Середньофонтанській. А на початку літа обвалився чотириповерховий будинок на вулиці Ясній, пам'ятка архітектури, збудована у 1912 році. Зруйновано чотири квартири, з будинку вивели всіх мешканців.

У підсумку за минулі три місяці в Одесі обвалилися п’ять будинків. Статистика дещо тривожна, і якщо така тенденція буде зберігатись, то через 30 років від історичного центру Південної Пальміри нічого не залишиться.

Частота, з якою руйнуються будинки, дає зрозуміти: проблема має системний характер. Журналісти «СтопКору» поговорили з експертами, архітекторами та геодезистами; поспілкувались із постраждалими та одеськими чиновниками — і були вражені висновками: історичному центру Одеси дійсно загрожує тотальне знищення.

Другие новости