ПоддержатьУкраїнська

За перемогу в тендері – турпутівки і сертифікати супермаркетів: Нацполіція розслідує тендери у столичних лікарнях

StopCor
StopCor

StopCor

За перемогу в тендері – турпутівки і сертифікати супермаркетів: Нацполіція розслідує тендери у столичних лікарнях

У Європі розчаровані рівнем української корупції: як наголосив віцеголова Єврокомісії Валдис Домбровскіс, тотальне хабарництво «продовжує гальмувати процес реформ в Україні». Корупційні метастази вразили найбільш соціально важливі сфери – такі як медична. Чи отримували «відкати» посадовці – наразі з’ясовує Нацполіція. Чи буде цю справу доведено до логічного фіналу у суді? І що відомо про її фігурантів? З’ясовувала команда аналітиків «СтопКору».

 Ілюстрація: СтопКор

Ми вже неодноразово писали про факти завищення ціни медикаментів під час проведення держзакупівель у столичних лікарнях на 60-80% – ймовірно, в інтересах ексклюзивного дистриб’ютора перев’язувальних матеріалів німецького виробника Paul Hartmann AG – ТОВ «Архімед Медікал».

Національна поліція проводить резонансне розслідування ймовірної корупції у найбільших медичних установах України: Українському науково-практичному центрі ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України, Київській державній міській клінічній шкірно-венерологічній лікарні, Науково-практичному медичному центрі дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України, Інституті нейрохірургії ім. академіка Ромоданова НАМН України, Інституту кардіології ім. академіка Стражеска НАН України та інших організаціях.

Слідство ведеться за можливими фактами надання неправомірної вигоди посадовим особам лікарень та інститутів для перемоги заздалегідь визначеного учасника й можливого заподіяння збитків державі шляхом обходу цінового регулювання з використанням компаній-«прокладок».

Матеріали свідчать про ймовірне створення керівництвом компанії ТОВ «Архімед Медікал», постачальника перев'язувальних медичних виробів, умов для перемоги в тендерах шляхом надання хабарів посадовим особам державних лікарень та інститутів за «прописи» в технічних завданнях.

Що відомо?

Шевченківським УП ГУ НП в м. Києві здійснювалося досудове розслідування в межах кримінального провадження №12019100100001468 за ознаками вчинення злочинів, передбачених ч.1 ст. 366 КК України особами, асоційованими з «Архімед Медікал».

В ході слідства за рішенням суду правоохоронці отримали доступ до матеріалів і документів, зокрема, до мейл-серверу і поштових скриньок ТОВ «Архімед Медікал».

Таким чином, в руках слідства опинилося листування керівництва і співробітників «Архімед Медікал», щодо виплат «зобов'язань» головам тендерних комітетів та іншим особам за кілька років, в тому числі – обговорення і докладні інструкції: як, кому, в якому обсязі і за які «послуги» сплачувалися вірогідні хабарі.

Як встановлено слідством, в обмін на обіцянку неправомірної вигоди посадові особи прописували в тендерні завдання такі умови до предметів закупівлі, яким відповідала тільки продукція конкретного виробника – Paul Hartmann, єдиним українським імпортером якого є «Архімед Медікал».

 Прайси від ТОВ «Архімед Медікал» для різних замовників

З отриманих матеріалів випливає, що так звані «винагороди» платили як готівкою, так і за безготівковим розрахунком на рахунки туристичних фірм, надавали елітними будівельними матеріалами, люксовою побутовою технікою, і навіть сертифікатами мереж «Сільпо» та «Гудвайн».

Багато чого сплачували за безготівковим розрахунком з рахунку ТОВ «Архімед Медікал» або ФОП-сателітів, що використовувалися для мінімізації оподаткування. Довести отримання неправомірної вигоди, якщо до неї веде такий «безготівковий» шлях у банківській системі, нескладно.

На підставі отриманих матеріалів восени 2020 року було розпочато нове кримінальне провадження №5202000000000457 за ст.28 (Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ст.368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) і ст.369-2 (Зловживання впливом) ККУ.

У разі доведення провини у суді фігурантам «світить» до 15 років ув’язнення.

Як організована схема?

Імовірно, медичні представники «Архімед Медікал», діючи в інтересах бенефіціарів схеми – Романьока Миколи Михайловича і Созанської Олександри Володимирівни, домовлялися з ключовими особами лікарень про те, що в технічне завдання тендера будуть вписані «унікальні» вимоги до продукції, тим самим виключаючи можливість участі інших компаній.

Далі на майданчику Prozorro оголошується публічний відкритий тендер, проте з «унікальним» ТЗ. На торги виходять дві компанії: «Архімед Медікал» і «Вест Ост Медікал». Обидва учасники пропонують повністю ідентичний список продукції німецького виробника Paul Hartmann AG, а різниця в ціні тендерних пропозицій становить менше 1%.

Компанія «Вест Ост Медікал» є, скоріше за все, суто технічним конкурентом, необхідним для створення ілюзії торгів і дотримання вимог Закону «Про публічні закупівлі». Нагадаємо, що єдиним дистриб’ютором медичних виробів Paul Hartmann AG в Україні є саме «Архімед Медікал».

Ось лише один приклад того, як це реалізовано. Уважно погляньте на технічне завдання тендеру ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України» https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-04-07-002017-b, який відбувся у квітні 2020 року.

 Витяг з тендерної документації Фото: скріншот

Очевидно, що кольори бандажів не мають жодного медичного сенсу, не можуть впливати на ефективність лікування і не мали б бути включені в завдання. Але, як ми вже писали вище, такий «пропис» дуже зручно відсікає продукцію всіх інших виробників, бинти яких не мають такого забарвлення.

Такий дешевий, але дієвий виверт дозволяє уникнути конкуренції і продавати вироби за завищеними цінами. І зрозуміло, у завищений прайс вже закладено «інтерес» посадової особи.

Попри те, що бинти, бандажі, пов'язки та інші перев'язувальні матеріали закуповують практично всі медичні установи в Україні, «Архімед Медікал» бере участь тільки у точкових тендерах, де доріжка до успіху вже прокладена, а результат – заздалегідь відомий.

Нагадаємо, раніше «СтопКор» вже неодноразово писав про корупційні схеми «Архімед Медікал» при реалізації медичних виробів за бюджетні кошти.

Ці публікації привернули увагу правоохоронних органів, і кількість публічних тендерів за участю «Архімед Медікал» на якийсь час різко скоротилася. Однак уже через пару місяців в тендерах почали знову з'являтися «прописи».

Цікаво, що «Архімед Медікал» навіть подав судові позови до "Стопкору", які у травні 2020 року з тріском програв.

Організатори та співучасники

Слідство ведеться стосовно понад 20 фігурантів – це керівники і рядові співробітники ТОВ «Архімед Медікал», які одержували премії за кожен організований і проведений так званий «проєкт», а також посадові особи медичних установ. Наприклад, ймовірним організатором і керівником злочинної групи видається Микола Романьок.

Як свідчать отримані слідством матеріали, для систематизації корупції в «Архімед Медікал» навіть була розроблена внутрішня класифікація чиновників і установ, побудована на кількості тендерів і частоті призначення медичним персоналом продукції Paul Hartmann. Наприклад, Українському науково-практичному центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України та його ключових осіб присвоєна «категорія А».

У листуванні співробітників серед посадових осіб «категорії А» вказані:

Свиридов Н.І., завідувач відділення діабетичної стопи Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії МОЗ України;

Чубар О.В., головний лікар Міської шкірно-венерологічної лікарні;

Горобейко М.Б., голова тендерного комітету Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії МОЗ України;

Костильов М.В., голова тендерного комітету НДІ хірургії та трансплантології ім. Шалімова;

Яцик В.А., заступник головного лікаря з хірургічної допомоги НДІ нейрохірургії ім. Ромоданова;

Бебешко О.В., голова тендерного комітету Охматдит;

Сиряченко В.Г., начмед з хірургії Київської міської клінічної лікарні №8;

Міхнушева О.С., начмед з хірургії, завідувач відділення гнійної хірургії Київської міської клінічної лікарні №1;

Лобанов Г.Ф., головний дерматовенеролог Київської області.

Чи брали участь вказані особи у корупційних схемах з тендерами «Архімед Медікал» – покаже слідство.

Судячи з реєстру досудових розслідувань, імовірний організатор схем Романьок Микола Михайлович фігурує й у інших провадженнях Національної поліції України: №12018100100012103 за ст.191 ч.3 «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем» та №12018100100012098 за ст.364- 1 ч.1 «Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми».

Ми дізналися більше про цю людину і ситуація стала яснішою.

У соцмережах Микола Романьок має нік «нікого не бійся», що, мабуть, відповідає його ставленню до закону. Попри такий псевдонім, за анкетою у фейсбуці пан Романьок створює враження добропорядного голови родини і люблячого батька, успішного бізнесмена: світлини з дружиною і дітьми чергуються з мотиваційними текстами на бізнес-теми і міркування про політику.

 Романьок позиціює себе як успішного бізнесмена і сім’янина Фото з відкритих джерел

Однак насправді все зовсім інакше.

На початку 2018 року дружина Миколи Катерина подала на розлучення і стягнення аліментів. У її позовній заяві описується, що Микола залишив дружину і двох дітей 3 і 6 років без коштів, не бере участь у їхньому забезпеченні, однак користується дорогим автомобілем, який переоформив на третю особу, дозволяє собі упродовж року неодноразово подорожувати світом, відвідував кулінарні курси, має коштовний мобільний телефон і дорогий одяг.

Мабуть, передбачаючи судовий спір з дружиною, ще до позову Микола замів сліди: права власності на автомобіль BMW 4, квартиру і компанію дійсно були переоформлені на батька і родичів, а у листопаді 2017 було закрито СПД.

У процесі слухань, з лютого до грудня 2018 року, Микола наводить аргументи для суду про те, що не в змозі платити аліменти в розмірі 20 000 гривень у зв'язку з тяжким фінансовим становищем, і вважає справедливою й достатньою сумою 10 000 гривень на обох дітей.

У той час, як Катерина після двох послідовних декретів збирала аргументи, Микола, судячи з його публікацій у соцмережах, встигає відпочити на одному з найдорожчих курортів Австрії, проїхати на орендованому Range Rover Великобританією й Шотландією, продати переоформлений BMW і взяти в лізинг новий Audi Q8, влітку відпочити в Туреччині, а у жовтні разом з коханкою злітати на два тижні на острів Балі.

Так, дотримуючись принципу «нікого не бійся» і, як нам здається, доволі цинічно, Микола висвітлює всі події свого життя за 2018 рік у соціальних мережах.

 Хроніка «красивого життя» бізнесмена у соцмережах Фото з відкритих джерел

Дійсно, з такими витратами насилу можна знайти зайві 5000 гривень на дитину. Мабуть тому Микола вказує, що на лижах в Австрії, на Range Rover у Великобританії і з коханкою на Балі «перетинав кордон України у робочих цілях та за наказами роботодавця».

Завдяки вправним маніпуляціям у вересні і грудні 2018-го Микола виграє цивільні суперечки у Катерини. Рішенням суду встановлено виплату аліментів на дитину в розмірі 5000 грн – тобто менш як 150 євро.

Наводимо витяг з рішення:

«Зважаючи на встановлені обставини справи, суд дійшов висновку, що аліменти у розмірі 5000 грн на кожну дитину є оптимальним розміром аліментів, що підлягає стягненню з відповідача, оскільки відповідає гарантованому розміру аліментів та не є таким, що порушує права платника аліментів.

Стягнення суми аліментів у більшому розмірі призведе до порушення прав відповідача, оскільки перевищуватиме 50% його доходів. Доказів про наявність у відповідача інших доходів станом на день розгляду справи у суді не встановлено».

Можна припустити, що саме завдяки таким людям в Україні й процвітає корупція. Адже якщо Микола Романьок так категорично економить на власних дітях, то чи варто дивуватися, що він їх може відбирати й у Центру дитячої кардіохірургії?

Редакція «СтопКору» вражена цинічністю фігурантів цієї справи і буде уважно стежити за подальшим перебігом розслідувань у кримінальних провадженнях.

Другие новости