ПоддержатьУкраїнська

Засновник ТОВ «УРАРП» (Український Розробник Авіа Ремонтне Підприємство) Анатолій Льовін назвав чиновників, які руйнують українську авіацію

StopCor
StopCor

StopCor

Засновник ТОВ «УРАРП» (Український Розробник Авіа Ремонтне Підприємство) Анатолій Льовін назвав чиновників, які руйнують українську авіацію

03 вересня 2020 року під час пресконференції «Корупція в лавах СБУ, Міністерства розвитку економіки, Служби експортного контролю та Міністерства оборони України руйнує українські авіапідприємства та обороноздатність країни»: реакція державних установ за три тижні після оприлюднених 11 серпня 2020 року фактів про корупцію» Президент Концерну «Титан», народний депутат України IV скликання, засновник та власник ТОВ  УРАРП Анатолій Іванович Льовін назвав конкретні прізвища чиновників, які руйнують українську авіацію.

 Фото: СтопКор

У світі наявні дві організації, які мають авторське право розробника авіаційних двигунів Д-30КП, Д-30КП-2 для використання на літаках типу Іл-76. Це Український Розробник - ТОВ «Авіаремонтне підприємство «УРАРП» (Україна), яке здійснює свою діяльність з 1998 року та є стратегічним підприємством, внесеним до переліку суб’єктів літакобудування, щодо яких запроваджуються тимчасові заходи державної підтримки,  а також НВО “Сатурн” (Російська Федерація).

Також ТОВ «УРАРП» має видані Державною авіаційною службою України сертифікат розробника, додатковий сертифікат типу по двигунам Д-30КП, Д-30КП-2, додатковий сертифікат типу по планеру літака Іл-76, сертифікат схвалення організації з технічного обслуговування, а також сертифікат схвалення організації з технічного обслуговування та ремонту, виданий Міністерством оборони України.

 Фото: СтопКор

Сьогодні Техніка «Іл» продовжує залишатись значною частиною повітряного флоту України, як військового, так і цивільного. У разі блокування роботи ТОВ «УРАРП» єдиною альтернативою для авторського супроводу і ремонту двигунів для українських літаків «Іл-76» стануть підприємства російського оборонного комплексу. Що неприпустимо з огляду на обороноздатність країни.

11 серпня 2020 року засновник ТОВ «УРАРП» Анатолій Льовін оприлюднив корупційні схеми, які застосовуються для блокування роботи підприємства. Ця подія викликала широкий резонанс у ЗМІ, у низці центральних телеканалів та авторитетних українських онлайн видань, серед журналістів і громадськості. На жаль, ця подія не мала своїм наслідком жодної реакції від державних установ та високопосадовців: ані від Президента України, ані від Служби безпеки України, Мінекономрозвитку, Держекспортконтролю чи будь-яких інших урядових інституцій: жодної кримінальної справи не порушено, не ініційоване жодне службове розслідування стосовно наведених фактів про корупцію в державних установах, не отримано жодної відповіді або коментаря від державних посадовців.

 Фото: СтопКор

Єдина реакція, яка мала місце після оприлюднення інформації про корупцію серед співробітників СБУ, Мінекономіки, Міноборони – це комісія, яку було направлено до штабу Повітряних Сил ЗСУ (м. Вінниця) з чіткою метою - «знайти негатив у діях «УРАРП».

На думку А. Льовіна, тривале систематичне  перешкоджання роботі українського підприємства, яке розробляє та ремонтує двигуни та планери для літаків типу Іл-76(«УРАРП») може бути вигідне російським конкурентам. 

«Корупція, яка пронизала, перш за все, Державну службу експортного контролю, Міністерство економічного розвитку. Вона служить на благо нашим конкурентам з боку російських підприємств. «УРАРП», як авіаційний розробник та ремонтне підприємство має лише одного конкурента. І цей конкурент на території РФ – це НВО "Сатурн". Дії проти «УРАРП» на території України автоматично розцінюються нами, як дії на користь російського підприємства.

Корупція настільки пронизала всі ці органи (СБУ, Мінекономрозвитку,, Держекспортконтроль та Міністерство оборони України – ред.) та напрямки їхньої діяльності, що вони не можуть відмовитися від тих додаткових заробітків і незаконного прибутку. Оскільки кількість авіаційних підприємств, ремонтних підприємств зменшується, навантаження на них з боку корупційних структур збільшується. Щодо конкурентної боротьби. Потрібно задатись питанням – кому це вигідно? Зупинка роботи нашого підприємства вигідна, безумовно, російському підприємству НВО «Сатурн». Не виключаю, що російська сторона є замовником цього. Попри виграні суди і рішення судів, Служба експортного контролю ігнорує їхні рішення, винесені іменем України. Ігнорування полягає в тому, що йдуть відписки і незаконні документи – одні змінюються на інші»,наголосив він.

 Фото: СтопКор

Анатолій Льовін розповів, що в травні 2020 року ТОВ «УРАРП» виграло тендер на ремонт 12 авіаційних двигунів для літаків ІЛ-76 . Згідно з умовами  тендеру, опублікованими в системі Prozorro, ремонт 12 двигунів Д-30КП-2 коштуватиме державі майже 89 млн грн, тобто близько 7,4 млн грн за один двигун. Для порівняння - одне з підприємств ДК «Укроборонпром» пропонує такий ремонт за ціною 12 млн. 250 тис. гривень за кожен двигун.

«Відповідно до контракту з Міністерством оборони, ми повинні відремонтувати до 30 листопада 12 авіадвигунів. Контракт із ними ми уклали в червні. Наразі здали вже 5 двигунів, випробовуємо шостий. Все це ми відремонтували буквально за півтора місяця. До 12-15 вересня ми повинні здати вже 7-ий. Хоча проблем дуже багато. Ми ремонтуємо поки все власним коштом», – заявив Анатолій Льовін, засновник і власник ТОВ «УРАРП».

За участі СБУ, Служби експортного контролю, Міністерства економічного розвитку та Державної митної служби видаються незаконні рішення, які блокують роботу УРАРП, підривають його фінансову стабільність та створюють умови для його знищення.

«При цьому наш безпосередній конкурент  «Укроборонпром» за 29 років відремонтував на користь Міноборони лише 4 авіаційні двигуни. Їх не влаштовує, що ми так активно працюємо. І одна з цілей – прибрати нас з ринку. Бо ми не дозволяємо їм йти на безмежно високі ціни і грабування бюджету. Наша ціна – це 7,4 млн грн за ремонт одного двигуна, тоді як «Укроборонпром» виставляє ціну в 12,25 млн за 1 двигун. Нас не буде – ціна буде збільшуватися», – наголосив Анатолій Льовін.

 Фото: СтопКор

Під час пресконференції 3 вересня оприлюднені конкретні корупційні вчинки і конкретні прізвища посадових осіб, які вимагають негайної реакції правоохоронців, Кабінету Міністрів України і Президента України.

Зокрема, за словами А.І. Льовіна, найбільше перепон у діяльності ТОВ «УРАРП» чинить Державна служба експортного контролю, яку очолює Олександр Павліченко. За заявою А. Льовіна, чинний Голова ДСЕКУ Павліченко Олександр Анатолійович не лише не провів внутрішні службові розслідування і не припинив порушення законів України посадовцями Держекспортконтролю, а й особисто ініціює незаконні дії служби.

«Саме він особисто підписує накази і рішення, які перешкоджають діяльності українських підприємств. Це центральна фігура, яка виконує свою або чиюсь волю. Це не тільки про УРАРП, це і авіакомпанія «Максимус» (яка отримала відмову у відправленні двигунів на власні повітряні судна української реєстрації).

З лютого 2019 року Ми не поставили на зовнішній ринок жодного авіадвигуна. Ми отримуємо або відмови, або нейтральні відповіді з боку Служби експортного контролю», – зазначає Льовін.

«Ми звертались до заступниці Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Світлани Миколаївни Панаіотіді з вимогами вжити заходи для належного врегулювання законодавства в галузі експортного контролю (зокрема стосовно терміну, коли Держекспортконтроль ухвалює рішення, а також щодо поставок запчастин для ремонту вітчизняних літаків за кордоном), але Міністерство не зробило необхідних кроків», – повідомив засновник ТОВ «УРАРП».

Також Анатолій Льовін підозрює у корупції  чинного начальника одного з управлінь Міноборони, полковника Повітряних сил ЗСУ Валерія Гриневича. За словами А. Льовіна, Гриневич може бути причетний до розкрадання майна на мільйони доларів.

«Гриневич Валерій – не повертається язик назвати його полковником – був виконувачем обов’язків начальника Центру управління забезпечення авіації. У 2016 році проти нього порушили кримінальну справу щодо крадіжки майна на 18 млн доларів. Гриневич був заарештований із заставою в 20 млн грн. Вийшовши звідти – невідомо як – він повернувся до Міністерства як в.о. начальника управління. Хоча кримінальна справа не закрита. На мою думку – він злодій», – наголосив пан Льовін.

Він також додав, що на початку цього року Гриневича звільнили зі складу ЗСУ, але з приходом на посаду Міністра оборони України Андрія Тарана – поновили, та ще й на генеральську посаду.

У Відкритому Зверненні до Президента наведений поіменний перелік службових осіб СБУ, Держекспортконтролю, Мінекономрозвитку тощо, причетних до незаконних дій по блокуванню господарської діяльності ТОВ «УРАРП».

Анатолій Льовін заявив, що готовий надати  документальні підтвердження правоохоронним і державним органам. Звернення до Президента України з фактами про корупцію у зазначених державних установах буде викладене у відкритий доступ. Громадськість матиме можливість ознайомитись докладно з усіма деталями корупційних схем, застосованих проти ТОВ «УРАРП».

Повне відео пресконференції:

https://youtu.be/JLzPUS1oHdU

Другие новости