ПоддержатьУкраїнська

Заступник голови АРМА Павленко пришвидшував процес передачі арештованих $400 тис. підставній особі – ЗМІ

Дмитрий Слободяник
Дмитрий Слободяник

Журналист, редактор

Заступник голови АРМА Павленко пришвидшував процес передачі арештованих $400 тис. підставній особі – ЗМІ

Заступник голови АРМА Володимир Павленко пришвидшував процес перерахунку арештованих $400 тис. на банківський рахунок підставної особи – Ігоря Короля.

 Справа наліво Віталій Сигидин та Володимир Павленко Фото: АРМА

Як стало відомо, в рамках кримінального провадження №4202000000002497 до 27 грудня 2021 року колишній т.в.о. голови АРМА Віталій Сигидин, його заступник Володимир Павленко та керівник управління менеджменту активів Вахтанг Бочорішвілі підозрюються у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах. Мова про викрадення 400 тисяч доларів із рахунків АРМА. Кошти належали київському бізнесмену Сергію Кісєльову, йдеться у розслідуванні Mind.ua.

 Вахтанг Бочорішвілі Фото: з відкритих джерел

Згідно з матеріалами кримінального провадження, адвокатеса Оксана Сєрокурова попросила свого колегу Дмитра Коноваленка написати звернення до суду про скасування арешту 395 тисяч доларів в інтересах не реального власника Сергія Кісєльова, а підставної особи – Ігоря Короля.

Нічого не підозрюючи, адвокат Коноваленко відніс клопотання про скасування арешту до Печерського суду. Там справа отримала унікальний номер, який шахраї використали, щоб вписати його у повністю вигаданий текст ухвали суду, в якій йдеться про те, що 400 тисяч доларів насправді належали Ігорю Королю, а не Сергію Кісільову. І тому саме Ігор Король просить скасувати арешт цих коштів. А суддя Печерського райсуду Олена Бусик це клопотання задовольняє.

У матеріалах слідства йдеться про те, що цю вигадану ухвалу “невстановлені особи” роздрукували на принтері та скріпили підробною печаткою.

За даними ЗМІ, керівництво АРМА не зробило нічого, щоб перевірити справжність судової ухвали – натомість миттєво відреагувала на цю ухвалу суду і навіть вийшло за рамки своїх повноважень.

У підробній ухвалі суду не вказано, що АРМА має перерахувати кошти на рахунок Ігоря Короля. За законом, АРМА мала повернути кошти слідчому, який веде справу, в рамках якої ці кошти були арештовані. Після цього слідчий повинен повернути кошти власнику.

Але, отримавши підробну ухвалу суду, АРМА не повідомила про неї ні слідчому, ні прокурору. Натомість уже наступного дня перерахувала кошти на рахунок Ігоря Короля.

За даними журналістів Mind.ua, організовували швидкий процес перерахунку коштів троє осіб. Серед них керівник органу Сигидин та його заступник Павленко, які координували роботу співробітників, пов'язаних з перерахуванням коштів. Начальник же управління менеджменту активів Вахтанг Бочорішвілі візував проєкти платіжних доручень до банку та забезпечував комунікацію АРМА із Королем та адвокатом.

За версією слідства, домовленості про перерахунок коштів підставній особі здійснювалися через Дениса Сердюка.

Держслужба фінансового моніторингу заблокувала підозрілий платіж для Ігоря Короля, бо отримувач ніде не працював та ніколи не сплачував податків на співмірну суму. Тоді адвокат Ігоря Короля Оксана Сєрокурова, її колега Денис Сердюк і заступник голови АРМА Володимир Павленко протягом кількох днів спілкувалися із співробітниками Держфінмоніторингу, щоб запевнити їх у законності операції. Після цього платіж був розблокований.

 Володимир Павленко намагався пришвидшити процес перерахування коштів на рахунок Ігоря Короля, і написав листа до Держфінмоніторингу, запевняючи про законність цієї операції

Зазначимо, згідно з ухвалою ВАКС, підозрювані т.в.о. голови АРМА Віталій Сигидин, заступник голови АРМА Володимир Павленко та керівник Управління менеджменту активів Вахтанг Бочорішвілі відсторонені від посад та продовжать перебувати під нічним домашнім арештом (з 23:00 до 6:00) до 21, 22 та 21 листопада 2021 року відповідно.

Нагадаємо:

  • На початку 2021 року у ЗМІ з'явилася інформація про те, як керівники АРМА та ГСУ НП вкрали 400 950 доларів США.
  • У квітні представники Служби безпеки України та Державного бюро розслідувань прийшли з обшуками до топчиновників Агентства з розшуку та менеджменту активів, одержаних від корупційних та інших злочинів у справі про викрадення 400 тисяч доларів.
  • У вересні заступник генерального прокурора Ігор Мустеца передав до Національного антикорупційного бюро (НАБУ) кримінальне провадження за фактом заволодіння 400 тисячами доларів, переданих в управління Національного агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

Варто додати, що це не перший скандал, що розгорівся довкола АРМА. Раніше представників агентства запідозрили в причетності до загрози техногенної катастрофи на Львівщині.

Другие новости