ПоддержатьУкраїнська

Збанкрутілій компанії опального забудовника Микитася довірили небезпечні роботи на ЧАЕС

StopCor
StopCor

StopCor

Збанкрутілій компанії опального забудовника Микитася довірили небезпечні роботи на ЧАЕС

Демонтаж старого саркофага ЧАЕС порівнюють зі скринькою Пандори. Адже графітовий пил може підійматись із повітрям і спричинити локальну радіаційну аварію. Як два мільярди гривень на наднебезпечні роботи отримала компанія-банкрут? Та де зараз ці гроші? Дізнавайтеся з нового розслідування Асі Шевченко.

https://www.youtube.com/watch?v=E8LejzjapNo

П'ять місяців тому "СтопКор" провів масштабне розслідування про те, як компанія з орбіти "Укрбуду" виграла тендер у 2 мільярди гривень на демонтаж нестабільних конструкцій старого саркофага над четвертим енергоблоком на Чорнобильській АЕС.

Тоді ми розповідали про те, які ризики це несе. Нагадаємо, що 3 і 4 енергоблоки — дубль-блоки, в одному з них перебувають радіоактивні відходи у вигляді графітової кладки, а необачність при демонтажі загрожує викидом графітового пилу.

Демонтаж старих конструкцій може стати небезпечним і непередбачуваним

На думку експертів, достеменно невідомо, як поведеться тисячотонний дах реактора, який при падінні може пошкодити конструкції нового безпечного конфайнмента. А дівати вже демонтовані конструкції… нема куди.

"Розумієте, це вже не будівельна конструкція — це тверді радіоактивні речовини", — наголошує фахівець із атомної енергетики Сергій Волков.

Здавалося б, 21 століття — людство вже навчене, навіщо ризикувати та наближати Рагнарьок? Та, як виявилося, скандинавську міфологію більшість наших владних сучасників знає лише з коміксів "Марвел". А тому послухали-послухали — та вчинили по-своєму.

Тендер провели, визначили компанію-переможця. Нею стала БК "Укрбудмонтаж" з орбіти "Укрбуду", опальної компанії, яка опинилася в епіцентрі декількох скандалів та має офшор у Белізі. А колишнього президента "Укрбуду" Максима Микитася наразі обвинувачують у привласненні майна Нацгвардії.

Другие новости