ПоддержатьУкраїнська

"Золоті" мости Києва: пішохідні мостопереходи столиці продовжують руйнуватись попри мільйони з бюджету

StopCor
StopCor

StopCor

'Золоті' мости Києва: пішохідні мостопереходи столиці продовжують руйнуватись попри мільйони з бюджету

Пішохідні мости – гордість столиці чи її слабка ланка? Лише наприкінці весни цього року на всю Україну «продзвеніли» тріщинки так званого «мосту Кличка», який коштував киянам майже 16 млн доларів і не протримався у первозданному вигляді й двох діб. А вже на початку серпня «втомився» ще один перехід – Парковий пішохідний. Чому замість того, щоб бути справжньою окрасою міста, коштовні споруди стають віддзеркаленням халатності та корупції у лавах міської влади? Читайте далі.

2 серпня на ФБ-сторінці «Київ оперативний» з’явилось перше повідомлення про те, що обвалилася частина бетонної конструкції Паркового пішохідного мосту, що з’єднує центр столиці з Трухановим островом і через який пролягає веломаршрут з Троєщини до Європейської площі.

У КМДА поспішили відреагувати заявою про безпечність мосту для пішоходів та запевнили, що споруда нібито перебуває під пильним наглядом фахівців КП «Київавтошляхміст».

 Джерело: Київ оперативний

«На мосту проводять додаткові обстеження. За результатами огляду виявлено, що сталося падіння залізобетонних конструкцій (противажелів) на опорі №3 (прогін 2–3, не судноплавний). Наразі вжиті заходи щодо забезпечення безпеки руху пішоходів по мосту і йде підготовка технічного завдання на розробку першочергових дій із відновлення конструкцій мосту та проведення глибокого спеціального обстеження», – заявили того ж дня у Київраді.

Інженер Дмитро Макогон, що виконував огляд мосту після падіння противажеля, підтвердив безпечність споруди: «Щодо падіння баласту, жодної небезпеки це не становить. Центральний проліт так само вигнутий, а максимального навантаження (500 кг/м²) від пішоходів недостатньо, щоб він прогнувся. Я оглянув деформаційні шви: вони в повному порядку, і балки не піднімаються. Тож справді, міст цілком безпечний», – зазначив пан Дмитро на своїй сторінці у Фейсбук.

 Джерело: ФБ Дмитра Макогона

Натомість інші експерти попереджують: Парковий пішохідний міст може впасти будь-якої миті, адже конструкція, що обвалилася, була призначена для врівноваження лівої частини споруди. Як пояснює фахівець з мостобудування Віктор Петрук, це означає, що лівобережна консоль стала важити менше, ніж мала б за розрахунком при нормальному навантаженні. А отже, міст може зігнутися і зламатися у бік фарватеру в центральній частині.

«Міст не зруйнувався, а отже, конструкція ще тримається. Але тепер цікаво, що станеться, якщо обвалиться друга половина контрвантажу. Ймовірність її обвалу дуже висока, тому що там така ж сильна корозія. Якщо і другий тягар впаде, то лівобережна консоль буде придавлена лише балкою, яка лежить в бік Труханового острова. Чи вистачить цієї ваги для компенсації нестачі – невідомо. Якщо не вистачить, тоді міст може обвалитися», – наголосив пан Петрук.

Відомі активісти й блогери не залишились осторонь інциденту. У соцмережах зазначають, що термін служби мостових становить 100 років, виходячи з того, що найбільш довговічними елементами є опори й фундаменти. Строк служби прогонових будов дещо менший: приблизно 40 років у випадку повної відсутності та понад 70 років у разі систематичного проведення ремонтних робіт.

Щоб привернути увагу суспільства до проблеми, кадри відвертої фотосесії біля мосту оприлюднила модель та інста-блогер з Дніпра Асі Микович: «Парковий пішохідний міст за 62 роки свого існування пережив два ремонти, але його прогонові будови всі так само залишаються «втомленими» з експертної думки Віталія Кличка, – підписала дівчина світлину у своєму Інстаграм.

 Джерело: Інстаграм Асі Мікович, права верхня фото – на фоні мосту після обвалу

Невдовзі пресслужбою «Київавтодору» було оприлюднено інформацію про те, що 12-15 серпня комунальники частково перекриватимуть Парковий пішохідний міст на Труханів острів через проведення протиаварійних робіт.

А 14 і 15 серпня відповідно в електронній системі публічних закупівель ProZorro з’явились оголошення про проведення двох тендерів: «Послуги зі спеціального обстеження внаслідок непередбачуваної події на Парковому пішохідному мосту через р. Дніпро на о. Труханів в м. Києві» та «Розробка протиаварійних заходів у зв’язку з руйнуванням противаг біля опори №3 Паркового пішохідного мосту через р. Дніпро на о. Труханів у м. Києві)». Прийом пропозицій триватиме до кінця серпня, а вартість закупівлі попередньо становить близько 1,5 млн та 600 тисяч гривень відповідно.

Але чому взагалі виникла проблема «втоми» елементів мосту, який протягом останнього десятиліття вже двічі реконструювали, щоразу виділяючи на це мільйони гривень зі столичного бюджету?

Нагадаємо, Парковий пішохідний було споруджено в 1956-1957 роках, а у 2011 році міська влада Києва заявила про реконструкцію мосту, в ході якої було укладено нове дорожнє полотно, очищені та пофарбовані несучі конструкції.

Утім, пізніше цей ремонт визнали неякісним і вже у 2017 році було оголошено про нову реконструкцію мосту.

Нагадаємо, у червні 2017-го в столиці презентували Концепцію розвитку інфраструктури прибережних зон. Запропоновані проєкти стосувались низки об’єктів: 75-метровий флагшток біля монумента Батьківщина-Мати, канатна дорога на Труханів острів, пішохідний міст від монумента «Арка дружби народів» до парку Володимирська гірка, автопаркінг біля Пішохідного мосту, оглядовий майданчик через Паркову дорогу та Меморіальний комплекс пам’яті жертв Голодомору тощо – загалом 16 проєктів. Дев’ять з них було запропоновано ТОВ «Проєктні системи ЛТД» Андрія Миргородського, про що свідчать компанії у правому нижньому кутку деяких планшетів.

 Підбірка проєктів 2017 року

Того ж року, ТОВ «Проєктні системи ЛТД» встигло виграти три тендери на проєктування власних пропозицій з Концепції: проєктування Меморіалу жертв Голодомору (вартість проєктних робіт 12,6 млн грн), благоустрій території Труханового острова (вартість проєктних робіт 900 тис. грн) та сумнозвісний напівскляний «міст Кличка», проєкт якого «спіонерили» у швейцарських архітекторів.

Що ж стосується власне Паркового пішохідного мосту, то з тодішньою вартістю його реконструкції теж не все ясно й прозоро.

«Цього року з міського бюджету було виділено понад 9 мільйонів гривень на проведення поточного ремонту Пішохідного мосту. На початок жовтня вже виконані роботи на 2 мільйони 646 тисяч гривень, а вже до кінця поточного року роботи будуть виконані в повному обсязі», – повідомив 17 жовтня 2017 року заступник голови КМДА Дмитро Давтян.

Дійсно, у системі Prozorro можна знайти відомості про кілька тендерів, що стосуються цих робіт, замовником яких у 2017 році було комунальне підприємство з ремонту та утримання мостів і шляхів міста Києва «Київавтошляхміст», зокрема:

- влаштування асфальтобетонного покриття та фігурних елементів мощення на Мосту Парковому пішохідному через р. Дніпро на о. Труханів вартістю 2,5 млн грн, виконавець – ТОВ «Будівельна компанія – ВР»;

- влаштування покриття з плитки з гумової крихти на мосту Парковому пішохідному через р. Дніпро на о. Труханів вартістю 3,6 млн грн, виконавець – ТОВ «Бориспільський завод резинотехнічних виробів»;

- фарбування чавунної перильної огорожі, металевих конструкцій підвісок, пілонів, ланцюгів, гасників Паркового пішохідного мосту через р. Дніпро на о. Труханів вартістю 2,8 млн грн (цю закупівлю за кілька днів було скасовано нібито через технічну помилку).

Та наприкінці все того ж жовтня того ж 2017-го мер Києва вже інспектував завершення ремонтних робіт на Пішохідному мості. Відкриваючи реконструйований міст, Київський міський голова проїхався по ньому на велосипеді. Тоді ж назвали вже іншу цифру витрат на проведення робіт: реконструкція мосту начебто обійшлася бюджету столиці в 17 млн грн.

«Декілька років тому тут робили ремонт. Однак він був зроблений неякісно. Зараз ми бачимо абсолютно оновлений міст», – заявив тоді Віталій Кличко.

 Відкриття мосту Віталієм Кличком після реконструкції

А вже за два роки, після «раптового» обвалу фрагментів мосту, покази вкотре кардинальним чином змінюються:

«Ремонтували тільки покриття, фарбували перила. Проєктом не був передбачений ремонт конструкцій. Зараз потрібно робити капремонт споруди. КП «Київавтошляхміст» оголосило тендер на проведення експертизи. Ми розраховуємо, що вона буде проведена в середині вересня. За її результатами буде ясно, що потрібно міняти, як вчинити з кожною опорою, скільки треба грошей. Капремонт Пішохідного мосту буде запланований в переліку ремонтів на наступний рік», – стверджують нині комунальники з «Київавтодору».

То скільки ж іще мільйонів з кишень столичних платників податків буде «поховано» міською владою між правобережжям і Трухановим островом? Наразі це питання залишається відкритим. Так само як і те, наскільки небезпечною для киян залишатиметься пішохідна споруда над Дніпром після чергової реконструкції.

«СтопКор» продовжує відстежувати ситуацію довкола Паркового пішохідного мосту, тож про нові факти й подробиці ми повідомимо вже незабаром.

Другие новости