ПоддержатьУкраїнська

Активісти вимагають від НАБУ почати розслідування щодо ймовірної злочинної змови топпосадовців Кіровоградщини

StopCor
StopCor

StopCor

Активісти вимагають  від НАБУ почати розслідування щодо ймовірної злочинної змови топпосадовців Кіровоградщини

«Таємна» вечеря по-кропивницькому: в обласному центрі представники «ЄС», «Батьківщини» та «ОПЗЖ» напередодні місцевих виборів розподіляли майбутні посади у ресторані. СБУ в оприлюднених аудіо складу злочину не вбачає. Хоча факт публікації матеріалів у медіа зобов'язує розпочати певні процесуальні дії. Чи були в Україні прецеденти притягнення до відповідальності фігурантів плівкових скандалів? Та чому не діють місцеві правоохоронці? Розбирався Кирил Вольний.

https://www.youtube.com/watch?v=eUmUGAwBFYo&t=913s

За словами юриста Сергія Дарчука, згідно з вимогами кримінально-процесуального законодавства, слідчий прокурор, отримавши заяву про злочин, або після самостійного виявлення такої інформації з інших джерел (наприклад, ЗМІ), зобов'язаний протягом 24 годин внести відомості до ЄРДР і почати досудове розслідування.

 Сергій Дарчук Фото: СтопКор

Та попри це, від правоохоронців – жодних дій! Хоча подібні прецеденти в Україні зазвичай стають приводом для відкриття кримінальних справ.

Перший гучний скандал з плівками стався у 2001 році. Олександр Мороз оприлюднив розмови, записані майором Мельниченком у кабінеті Президента Леоніда Кучми. Ці плівки вивели на акцію «Україна без Кучми» тисячі людей і призвели до зміни влади.

Та то були ще аналогові записи. А от із 2014 року розпочалась «цифрова» ера. Саме тоді був оприлюднений відеозапис, на якому нібито Олександр Аваков (син Арсена Авакова) домовлявся з ексзаступником глави МВС Сергієм Чеботарем про постачання рюкзаків для підрозділів міністерства за завищеною ціною. Це був удар по репутації міністра, який, втім, не призвів до будь-яких наслідків.

А ось наступний приклад – прямий доказ того, що тільки запис, який супроводжується серйозним розслідуванням з боку правоохоронців, може бути ефективним. У 2017-му було оприлюднено розмову народних депутатів Борислава Розенблата, Максима Полякова та агента НАБУ Катерини. Справа стосувалась незаконного видобутку бурштину, з обох депутатів знято недоторканність, і вони перебувають під слідством.

Торік улітку прогримів один із найгучніших скандалів у судовій системі, коли НАБУ оприлюднило аудіозаписи, зроблені нібито в кабінетах суддів Окружного адмінсуду Києва. На плівках йшлося про домовленості щодо конкретних судових рішень.

Детективи Національного антикорупційного бюро провели обшуки та в результаті повідомили про підозри очільнику суду Павлу Вовку, його заступнику та ще п'яти суддям.

 Засідання ВРП у справі судді ОАСК Павла Вовка (в окулярах) Фото: СтопКор

Згодом народний депутат Гео Лерос оприлюднив відеозаписи, на яких чоловік, схожий на брата керівника Офісу Президента Андрія Єрмака домовляється про працевлаштування зацікавлених осіб на певні посади в органах влади. За цим фактом САП розпочала кримінальне провадження.

Тим часом в справі «кропивницьких плівок» поки що повний штиль. З такою вибірковістю у правосудді категорично не погоджуються представники ГО «Стоп корупції»: правозахисники зібрали всі необхідні матеріали та підготували звернення до НАБУ з вимогою дати належну правову оцінку цим записам та розпочати розслідування.

Другие новости