ПоддержатьУкраїнська

Без бруду й заторів, але з диджиталізацією, – лідер столичної «Батьківщини» Нестор про Київ-2040

StopCor
StopCor

StopCor

Без бруду й заторів, але з диджиталізацією, – лідер столичної «Батьківщини» Нестор про Київ-2040

Хаотична забудова, забруднене повітря та переповнені маршрутки – нагальні проблеми, від яких роками потерпають кияни, і розв'язати які у переддень місцевих виборів обіцяє чи не кожна політсила. Та чи з’явиться у Києві свій Ілон Маск? І чи здатна українська столиця перетворитися на технологічний та екологічно чистий мегаполіс? Своїм баченням розвитку в ексклюзивному інтерв’ю поділився український політик, адвокат, очільник Київської міської партійної організації ВО «Батьківщина» Віталій Нестор.

 Ілюстрація: СтопКор

- Розпочнімо з теми, яка зараз хвилює українців. Зовсім скоро заплановані місцеві вибори, які відбудуться 25 жовтня. І цікавим є питання: що ж саме готує для виборців столична «Батьківщина» та які у вас готуються грандіозні проєкти? Поділіться планами.

- Мені здається, що наше суспільство має більше зважати не на грандіозні проєкти, а навпаки: звернути свою увагу на людей, які мають досвід у політичній сфері, у сфері управління, та обирати тих людей, які спроможні бути фахівцями у відповідному напрямку.

Ми підібрали у своїй команді низку фахівців у сфері медичного забезпечення, соціального забезпечення, у сфері екологічної безпеки, транспортного забезпечення діяльності міста для того, щоб у подальшому ефективно представляти інтереси жителів столиці у Київський міській раді. І саме для цього ми розробили стратегію розвитку міста, яку назвали «Київ-2040». Кожен може зайти на сайт kyiv2040.com та ознайомитися з нашою програмою й надати якісь пропозиції або зауваження до неї.

- А який напрямок ви можете назвати пріоритетним у цій стратегії?

Складно назвати певний конкретний напрямок, бо для мене пріоритетним буде щось одне, а для вас як для киянки – зовсім інше. Але для нас, насамперед, важливо поступово реалізовувати напрямок розвитку бізнес-інновацій, комфортного проживання та екологічної безпеки для киян.

Чому це все важливо? Тому що, якщо ви живете, працюєте та сплачуєте податки в Україні, то ви не просто повинні отримувати належні послуги від місцевого самоврядування, ви маєте на ці послуги повне право. Ми зацікавлені в тому, щоб у людей не було проблем з холодним або гарячим водопостачанням, з безпекою у місті, з можливістю комфортного пересування містом, з довкіллям тощо. Кожен з цих напрямів – пріоритетний для киян і гостей столиці.

Загалом я вважаю, що кожна політична сила, яка йде на вибори, має обрати не один напрям, який вона буде розвивати, а одразу три-п’ять основних напрямів та пропонувати ідеї, як покращити життя у Києві. Тоді ми зможемо визначити заходи, які потрібно буде здійснити протягом 10 років, а через 20 років – вже повністю їх реалізувати у місті.

Не вчора ж Ілон Маск придумав, що людина може безперешкодно поїхати на міжнародну космічну станцію чи полетіти в космос. Це ідеї, які людина роками, десятиліттями була спроможна реалізувати, і вона їх досягла. Ми теж зможемо.

- Оскільки ваша реформа розрахована на довгий строк, то чи передбачає вона зараз, у перші 5 років, якісь першочергові кроки, які потім можна буде завершити за весь цей термін? Тобто реформи мають відбуватися поступово?

- Ми говоримо про муніципальну діяльність, а не про реформи. Реформи проводяться лише на загальнодержавному рівні, а ми хочемо запропонувати стратегію розвитку міста Києва. Ми бачимо, як місто має розвиватися і яке місто в нас може бути через років 5-10. Я вважаю, що за 5 років ми маємо зробити план-мінімум для того, щоб люди могли жити, спокійно виходити на вулицю та пересуватись громадським транспортом . Ми маємо визначити основні напрямки розвитку в частині забудови, будівництва транспортних розв'язок, будівництва мостів, які будемо реалізовувати найближчі 10-20 років.

Про довкілля у місті

- Назвіть декілька прикладів ваших пропозицій щодо довкілля. Яким чином можна покращити екологічну ситуацію? Можливо, засоби альтернативної енергетики? Або щось інше?

- Усі наші пропозиції можна побачити на сайті kyiv2040, але якщо говорити про конкретні варіанти розв'язання екологічних проблем, то багато киян наразі мають проблеми зі здоров'ям через фабрики, які працюють на території Києва і не дають можливості реалізувати право на екологічну безпеку.

У центрі Києва – постійні затори, які не дають можливість жителям нормально пересуватися містом, рівень забруднення повітря перевищує усі можливі норми. Тому якщо ми запустимо транспортне кільце у центральній частині Києва і розвантажимо центральну частину міста, то надалі, забезпечивши там рух саме громадського транспорту, ми зменшимо завантаженість автошляхів у центрі та зробимо місто екологічно чистішим.

Наприклад, є Дарниця, де певні підприємства постійно забруднюють повітря. У цій частині Києва основна наша мета – побудувати екологічні заводи, які матимуть обробку відходів або інших речовин не на території Києва, а за межами міста.

Я прихильник того, щоб місто розвивалось не хаотично, а планово, і розширялося. Для цього ми хочемо спільно з місцевими громадами визначити пріоритетні напрямки розвитку міста. Ми прагнемо запровадити реформу енергетичних систем та позбавитись від виробництв, які забруднюють повітря, і перевезти їх за межі Києва, побудувати там за 5-7 років нові заводи. А ті території, які звільнилися, віддати, наприклад, частково працівникам ІТ-сфери для того, щоб вони могли розвивати свої навички.

 Києву необхідно позбавитись від шкідливих виробництв, – Віталій Нестор Фото: СтопКор

- А якщо модернізувати ці старі заводи?

- Це також можна зробити, але це вже окремий напрямок. Безумовно, старі підприємства потрібно модернізувати, але якщо ми говоримо про розвиток міста в цілому, то столиця не має розвиватись таким чином, щоб промзона та житлова забудова були розташовані в одному місці.

Їх потрібно розділити, і звичайно, для кожної з цих зон потрібно зробити належні умови, щоб люди могли спокійно до них добратися з будь-якої частини міста, працювати, а інші зони – зробити придатними для відпочинку та для туризму, як для жителів, так і для гостей столиці.

Погодьтеся, що людина, яка проводить на робочому місці 8-9 годин, у такому випадку набагато менше потерпатиме від шкідливих умов на робочому місці, ніж якщо вона буде на роботі шкодити здоров'ю, а потім приїздити додому, де біля її будинку також є забруднююче підприємство. Потрібно, щоб людина жила в екологічному місці, а промислову зону відокремити від місць проживання.

Особливо важливою темою є контроль за цими підприємствами, мають бути встановлені штрафні санкції для них, а також жорсткий контроль за їхньою діяльністю. І це не задача лише міста, ми маємо винести це на загальнодержавний рівень, щоб усе контролювалося належним чином.

Про диджиталізацію

- А що з приводу диджиталізації? Чи плануються у вашій стратегії якісь ІТ-проєкти?

Міська влада має бути відкритою для жителів Києва і для туристів та гостей міста. У тому ж громадському транспорті ви навіть не зможете скористатися PayPass, оскільки таку функцію ще не реалізували.

- Але ж інтернету немає в метро.

- Так, у метро немає, хоча там можна розрахуватися на вході. Але якщо говорити вже про автобуси та тролейбуси, то цього ви, на жаль, не зробите.

У місті з двома мільйонами населення задля диджиталізації потрібно створити окрему комісію, яка буде займатися цим питанням. Я зацікавлений у тому, щоб міська влада була повністю відкрита для жителів Києва. Як наш Президент декларує «державу в смартфоні», так само і для киян має бути відкритий доступ до всіх сервісів.

Наприклад, отримати якусь довідку – будь ласка, все повинно проходити онлайн, щоб не стояти в безкінечних чергах. Але для цього потрібно працювати та пропонувати нові стратегії розвитку міста. Ми розробили свою, яка буде реалізована нами і запропонована міський владі для того, щоб кожен житель Києва, який хоче отримати послугу, зміг її отримати, не виходячи з дому.

- Як це буде реалізовано? Це буде якийсь додаток абощо?

- Це вже ми обговорюємо деталі. Передусім має бути сформований електронний документообіг. Наприклад, людина хоче отримати право власності на земельну ділянку у Києві. У такому випадку, замість того, аби проходити всілякі комісії та стояти в чергах, людина зможе відстежити через додаток або через сайт Київської міської ради свою заяву і дізнатися, на якій стадії розгляду вона зараз перебуває та чи отримано погодження у певній сфері.

Я два роки прожив у Литві і отримав там колосальний досвід. Людина, яка там хоче отримати якийсь документ, з'являється в установах лише двічі: вперше, коли подає документи, а вдруге – коли забирає рішення, яке вже підписане.

Про київський транспорт

- Маршруткам бути чи ні?

- Я вважаю, що наразі це ефективний засіб пересування містом, але я хотів би, щоб жителі столиці безпечно себе почували у будь-якому міському транспорті. Багато випадків було, коли чи то маршрутка загорілась, чи то потрапила у ДТП, або водій був у нетверезому стані. Ці випадки потрібно усувати. Потрібно, щоб кожна людина на зупинці чекала не більш як п'ять хвилин на наступне транспортне таксі.

Для того, щоб так зробити, потрібно, щоб Департамент транспорту та інфраструктури не здійснював свою діяльність приховано, а жорстко контролювався і притягав до відповідальності всіх водіїв, щоб усі маршрутки були чисті, планово проводилось технічне обслуговування з модернізацією маршрутного засобу. Я, в принципі, задоволений діяльністю «Київпастранс» і автобусів, які на сьогодні є, але не задоволений діяльністю маршрутних перевізників, які потребують оновлення. Хочеться, щоб ці маршрутки були повністю безпечними для перевезення пасажирів.

Місто має розвиватися, і якщо на цьому заробляють підприємці, то, будь ласка, купуйте нові автобуси для того, щоб вони були безпечні та комфортні для проїзду. І приїздіть на зупинку не коли вам захочеться, а кожні 5 хвилин.

 Маршрутки мають стати безпечними для киян, – Віталій Нестор Фото: СтопКор

- Велодоріжки будете обіцяти?

Обіцяти велодоріжки і робити зарядки для електросамокатів – це основна запорука успіху будь-якого мера, але це якщо казати жартома. Об'єктивно скажу, що велодоріжки повинні бути, але це не основне, що хочуть бачити кияни в своєму місті.

Основне – те, що вони хочуть бачити управлінця, який забезпечить розвиток міста і не буде обіцяти розвивати тільки якісь окремі сфери. Місто буде розвиватися лише у тому випадку, якщо ми будемо розвивати його економіку загалом. Поки ми не відремонтуємо інженерні мережі міста, то будувати велодоріжку, яку через 2 місяці знову перекопають і там буде знову лежати пісок або гравій, – це нонсенс. Спершу треба зробити якісну заміну інженерної мережі, а вже потім будувати велодоріжки.

Про ідеологію та фінансування виборчої кампанії

- В одному інтерв'ю ви розповіли, що дотримуєтесь певних ідеологічних принципів. Можливо, ви хотіли б поділитися ними з нашими читачами?

- Знаєте, в мене є певні принципи у житті, яких я дотримуюсь. Зокрема, бути відповідальним за свої слова, бути толерантним, конструктивним, братися за те, що ти можеш зробити, і не обіцяти того, що не можеш. Маючи досвід антикризового менеджера, маючи досвід розпорядника майна підприємств, мені здається, я б зміг навести лад у сфері комунального господарства для того, щоб киянам було комфортно проживати у нашому місті.

- Тобто закласти якійсь базовий фундамент, який надалі дасть можливість займатися якимись більш дрібними питаннями?

- Абсолютно вірно.

- А це правда, що ви плануєте витрачати та вже витрачаєте власні гроші у рамках передвиборчої кампанії?

Це правда, витрачаю власні кошти і маю на це повне право, оскільки я не ховаю того, що в мене є доходи з підприємницької діяльності. Частина коштів, які витрачає партія на розвиток і на рекламу – це кошти, які вносять члени партії, і це не секрет, що кожна людина, яка перебуває в політсилі, зобов'язана підтримувати її та робити внески.

Якщо говорити про особисто мою ідею, то я не зацікавлений у тому, щоб хтось мені казав «Нестор – молодець, він щось там класне зробив», я зацікавлений донести свою ідею щодо розвитку Києва якнайбільшій аудиторії киян. Чому я так роблю? Я б із задоволенням проводив зустрічі в університетах, у дворах, з людьми. Та оскільки зараз карантин, і я не можу безпосередньо контактувати з жителями Києва, окрім як у соціальних мережах, то наразі це єдиний спосіб донести свою позицію до киян.

- То у вас бізнес, пов'язаний з білбордами?

- Ні, в мене бізнес, пов'язаний з наданням правової допомоги підприємствам, особам і установчим організаціям. Я є адвокатом, арбітражним керуючим, який допомагає підприємствам врегулювати питання щодо відновлення їхньої платоспроможності, адвокатом у рамках кримінальних проваджень або цивільних процесів, надаю юридичну консультацію – це мій основний напрямок. Також я є керівником Центру захисту киян, організації, яка надає безкоштовну юридичну допомогу жителям Києва і здійснює допомогу малозахищеним групам населення.

Про створення власної політсили і рейтинги

- Партія «Батьківщина» – вже далеко не нова, а ви у ній з 2008 року. Чи не замислювались ви про створення власної політсили?

- Почав власну політичну діяльність я тільки два роки тому, коли мене запросили взяти участь у створенні нової стратегії розвитку міста Києва. Те, що я з 2008 року підтримую партію – це правда, і я не жалкую про цей вчинок.

Створювати якийсь новий політичний проєкт я не вважаю доцільним, бо не так важливо, як називається партія, важливо – хто є в цій політсилі та які вони підтримують цінності, чи захищають вони населення.

Подивіться на практику європейських політичних партій або партій у США, вони можуть існувати вже більше ста років, але ніхто не каже, що вони застарі, їх підтримують люди та їм довіряють.

Тому я вважаю, що запорука успіху партії в Україні – показати населенню, на що вони спроможні і як вони можуть захищати права людей в Україні. «Батьківщина» завжди представляла інтереси громадян у міських радах у всій Україні, а створення нової партії перед виборами – це суто політичний проєкт, який так само і потухне, як і був створений напередодні певних виборів.

 Створення нових партій перед виборами – суто політичний проєкт, – Віталій Нестор Фото: СтопКор

- Наразі у «Батьківщини» не найвищий рейтинг серед інших претендентів. Що ви плануєте робити для його підвищення?

- Те, що у нас не найвищий рейтинг, ще не означає, що ми не маємо підтримки в місті і це не показник того, що ми не можемо нічого досягти. Ми на сьогодні об'єктивно маємо достатню підтримку серед населення як Києва, так і України в цілому, що дасть можливість отримати мандати в міських або в районних радах у всій країні.

Що будемо робити? Спілкуватися з вами, з жителями Києва, доводити до них нашу стратегію розвитку столиці і показувати, що реально це можливо зробити за 5 років, протягом 10 років, протягом 20 років, але місто буде комфортним для життя, ефективним центром ІТ-індустрії і входити до топ-5 лідерів у сфері літакобудування, космічного будування. Щоб Київ розвивався нарівні з іншими містами-мільйонниками з усього світу.

- В умовах пандемії COVID-19 може бути ускладнена комунікація з виборцями, можуть бути посиленні карантинні обмеження. Як ви вважаєте, чи може це стати на заваді передвиборчим процесам?

- Є підстави вважати, що так і буде, тому що влада може бути зацікавлена, аби карантин зіграв роль так званого арбітра в проведенні політичної агітації, коли розпочнеться виборчий процес.

Я за те, щоб кияни були здоровими, я не прихильник здійснювати агітацію, яка буде носити ризиковий характер для жителів міста, але я сподіваюсь, що такі заходи будуть здійснені нашою владою розумно та з ефективним підходом, а не просто все заборонити, щоб ніхто не міг проводити зустрічі та спілкуватися з людьми.

Також можна використовувати онлайн-інструменти чи доносити свою думку через ЗМІ. Понад те, я, бувши учасником круглих столів, у тому числі за ініціативою «Стоп корупції», хотів би звернути увагу на те, що важливою складовою виборчого процесу в цілому є знання та вміння використовувати Виборчий кодекс. І важливо бути обізнаним, як правильно голосувати, як правильно проводити підрахунок і як не допустити порушень. Тому кожен кандидат та кожна громадська ініціатива мають моніторити та проводити підготовку електорату до виборів для того, щоб українці були обізнані у всіх виборчих процесах.

Про забудову столиці і захист житлових інвесторів

- Чи плануєте включити у вашу стратегію певні інструменти, які могли б розв'язати питання столичних інвесторів? Оскільки під КМДА постійно відбуваються мітинги. Якщо я не помиляюсь, 30 тисяч сімей залишилось без житла, і це для киян болюча тема.

- Так, це болюча тема, і я теж дуже часто отримую звернення від жителів Києва захистити їхні права як інвесторів. Але тут є питання: чому держава допустила такі порушення, і як держава надалі буде відповідати за ці дії?

Кожен інвестор має право повернути ті кошти, які він вклав, або отримати житло. Кожен етап треба розглядати в силу того, на якій стадії сьогодні перебуває будівництво і на якій стадії особа внесла гроші.

Якщо ми говоримо про об'єкти будівництва «Укрбуд», які корпорація почала будувати і не добудувала у зв'язку з тим, що була так званою «пірамідою», то муніципальна влада в особі «Київміськбуду» взяла на баланс вказані об'єкти і буде їх добудовувати – це вже плюс.

А якщо забудовники навіть не можуть підключитися до інженерних мереж, не можуть добудувати оселі, які вже почали зводити, оскільки тривають судові процеси з приводу дозвільних документів, то тут потрібно категорично і однозначно підходити до зміни позиції видачі дозвільних документів кожному забудовнику.

Якщо міська влада буде видавати документи на будівництво там, де не можна будувати, то це буде постійний хаос. Якщо ми припинимо це, то надалі можна буде унеможливити шахрайське заволодіння коштами інвесторів. Людина не може бути заручником ситуації, коли вона інвестує гроші на підставі отриманих певною компанією документів, а потім не може отримати ні житло, ні власні гроші.

- Фактично виходить, що столична влада могла більш відповідально ставитись до нових забудовників. Чому б не створити ініціативну групу або надати відповідні обов'язки та розпорядження представникам поліції, які, щойно бачать об'єкт будівництва, одразу надсилали б відповідний запит і здійснювали моніторинг, щоб було зрозуміло, чи законно та з усіма документами здійснюються тут роботи чи ні? Я не можу уявити, як у столиці влада не побачила зведення десятка інвесторів ЖК «Укрбуду», а тепер заявила, що це незаконо.

- Абсолютно вірно. Я вважаю навіть, що ця проблема виникла від того, що у Києві відсутній Генеральний план розвитку міста. Це той план, який визначає окремі зони: де буде промислове будівництво, де буде збудований житловий комплекс або окремі будинки.

І в цьому основна проблема: поки ми не затвердимо Генеральний план – буде хаотична забудова, у промислових зонах буде розруха, а поряд з ними будуть висотки, які не дадуть можливості комплексно забудувати окрему територію. Ми живемо у 21-му столітті, коли можна наперед передбачити, де можна будувати, а де не можна, однак це все – проблема і відповідальність міської влади.

 Проблема хаотичної забудови існує через відсутність Генплану Києва, – Віталій Нестор Фото: СтопКор

- На кого зі світових політиків та лідерів ви б рівнялися?

- Після того, як я прочитав книгу «Із третього світу в перший» Лі Куан Ю, мені до вподоби його стратегія розвитку Сингапуру. Також у напрямку економічної сфери мені близька позиція Кахи Бендукідзе, який також показував, як можна підняти економіку країни. Тому, можливо, я б спирався на ті дії, які вчиняли ці дві особи, але беручи приклади і з діяльності інших лідерів думок та менеджерів світового масштабу.

- На яке зі світових міст Київ міг би рівнятися, на вашу думку?

- Ми маємо бути окремим містом, таким, щоб туристи відвідували Київ з задоволенням, відчували нашу автентичну культуру та почували себе тут у комфорті. Якщо казати, на які мегаполіси міг би бути схожим Київ, то, можливо, це Берлін, Варшава, Дюссельдорф...

Безумовно, тут потрібно враховувати і культурні, і політичні цінності, і особливий київський менталітет.

Має бути не хаотична, а комплексна забудова і розвиток Києва не на день, два чи три, а таким чином, щоб кияни знали: якщо вони чи їхні діти будуть мешкати тут через 10-15 років, то вони зможуть спокійно та зручно жити й працювати – як у центрі, так і в кожному окремому районі чи промисловій зоні.

Дивіться повну версію інтерв'ю:

https://www.youtube.com/watch?v=Z_Y_Ed6NpHI

Другие новости