ПоддержатьУкраїнська

Бочкала про довибори в Раду: гречкосії на Херсонщині та клони на Черкащині

Марія Шевель
Марія Шевель

Журналіст, редактор

Бочкала про довибори в Раду: гречкосії на Херсонщині та клони на Черкащині

На Херсонщині гречкосійство почалося ще задовго до передвиборчої кампанії. Про це 19 жовтня під час круглого столу на тему «Довибори до Верховної Ради України 2021 на виборчих округах №184 та №197» у медіацентрі «СтопКор» заявив журналіст та співзасновник ВГО «Стоп корупції», засновник руху «Стоп політичної корупції» Роман Бочкала.

 Бочкала про довибори в Раду Фото: СтопКор

«Ми бачимо факти так званого підкупу. Іноді дуже важко кваліфікувати підкуп, але гречкосіїв у нас чимало. Натомість Черкащина відома своїми "клонами", які вже зафіксовані. Центральній виборчій комісії притаманне рішення, коли кандидата-клона реєструють за ім’ям, яке було до початку виборів», — розповів співзасновник ВГО «Стоп корупції».

Роман Бочкала повідомив, що мета круглого столу — передусім обмінятися думками та повідомити суспільству завдяки журналістам про майбутні довибори в Раду.

«Ми представляємо громадську організацію "Стоп корупції", яку заснував не тільки я, а й ціла група правозахисників. І ця ініціатива є горизонтальним рухом, бо організація нараховує 88 осередків і ми до цього прийшли природно. Якщо є така мережа у регіонах, чому б не використати цей ресурс для моніторингу виборчого процесу? І тому, власне, цей рух було започатковано ще кілька років тому. Ми моніторили парламентські, президентські та місцеві вибори, тому маємо досить серйозні напрацювання. Наразі ми маємо маленькі за своїм масштабом, але вагомі за медійним резонансом результати. Ми бачимо, що є досить вагомі порушення, які фіксували спостерігачі, в тому числі й наші», — зазначив Роман Бочкала.

Також один з очільників ВГО «Стоп Корупції» повідомив, що чинна влада вкладає досить вагомий ресурс у своїх кандидатів і це відбувається не для галочки. Наразі усі місцеві готелі заповнені політтехнологами та іншими дійовими особами виборчого процесу.

«Ці вибори, на мій погляд — певний барометр того, як себе поводить влада, як буде себе поводити надалі, які електоральні вподобання побачимо на цих виборах за їхніми результатами. Найголовніше — яким буде день виборів, і те, що ми чуємо з Херсонщини та Черкащини, щонайменше буде цікавим», — зауважив журналіст та засновник руху «Стоп політичної корупції».

Нагадаємо, 31 жовтня 2021 року пройдуть довибори до ВРУ у двох одномандатних виборчих округах: № 184 у Херсонській області та №197 на Черкащині. У першому окрузі балотується 19 кандидатів у народні депутати, у другому — 26. Серед кандидатів — представники парламентських партій, регіональних політичних об’єднань та нових позапарламентських політичних сил.

Зазначимо, ВГО «Стоп корупції» щоразу здійснює моніторинг за дотриманням законодавства з боку кандидатів під час виборчих перегонів. Цей проєкт називається «Стоп політичній корупції» та присвячений темі виборів.

Другие новости