ПоддержатьУкраїнська

Бюджетна криза і хто залишиться без грошей? Ток-шоу «Мир чи війна» з Бочкалою

StopCor
StopCor

StopCor

Бюджетна криза і хто залишиться без грошей? Ток-шоу «Мир чи війна» з Бочкалою

У п'ятницю, 27 листопада 2020 року, в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов черговий випуск політичного ток-шоу «Мир чи війна». У студії ведуча програми «Подробиці» Катерина Лисенко та заслужений журналіст України Роман Бочкала з гостями обговорювали бюджетну кризу, локдаун на різдвяні свята та COVID-19.

 Роман Бочкала

У першій половині ток-шоу експерти і політики говорили про бюджетну кризу.

«У держави закінчилися гроші. Принаймні, про таке кажуть економічні експерти, ніби уряд вже не фінансує незахищені статті видатків. Наскільки це правда? Давайте будемо розбиратися», - розпочав журналіст Роман Бочкала.

Колишній виконувач обов'язків міністра економіки, Павло Кухта спробував прояснити ситуацію, яка склалася.

Бюджетна криза і хто залишиться без грошей? Ток-шоу «Мир чи війна» з Бочкалою

«Давайте не будемо драматизувати. Я насправді просто написав цифри, які публікує саме казначейство щотижня. На початок цього тижня плюс те, що в принципі знають усі, хто зараз працює з бюджетною системою. Що там зараз стоять платіжки. Щось проплачують, щось не проплачують. Я б не сказав, що там така катастрофа, що не платяться пенсії і зарплати. Ну хоча я таких фактів ще не чув. Чув про те, що не платять по відрядженнях, по лікарняних. Були вчора, здається піднімали у вас в ефірі, по інших статтях видатків. Дивіться, насправді це все було прогнозовано. Тому що, як наш бюджет на цей рік було закладено? Коли переглядали його під час кризи ковідної навесні, заклали великий дефіцит бюджету, який треба було фінансувати запозиченнями. Фінансувати його запозиченнями треба було його власне протягом року, робити ці запозичення, для чого була потрібна програма МВФ в такому достатньо дієвому стані, щоб ці запозичення в достатньому обсязі надходили. Їх в достатньому обсязі зроблено не було. Тому під кінець року ми підійшли до ситуації, коли у нас великий обсяг видатків, які вони оплачені або залишилося їх профінансувати, недостатньо на них доходів. Тобто податків, там того що є просто доходами держави необхідно робити запозичення, їх в достатньому обсязі зробити неможливо. Відповідно на якісь видатки грошей просто не вистачає. Один з проявів цього це те, що відбувається в казначействі, коли вони починають обирати, що там оплатити, що не оплатити. Власне все інше цифри, які ви бачите якісь там коли ви зателефонуєте комусь в міністерствах, а вони скажуть, що у нас не ідуть платіжки, що це просто прояви такого планового плану по виконанню бюджету і ось і все», - зазначив Кухта.

Заступник міністра фінансів України Роман Єрмоличев також пообіцяв, що всі соціальні виплати будуть проведені до кінця року.

Бюджетна криза і хто залишиться без грошей? Ток-шоу «Мир чи війна» з Бочкалою

«Хочу сказати, що бюджетної кризи ніякої немає. І це дійсно фейк, який народжується різними політичними силами, які хочуть розігнати зраду, скажімо так відверто. Дійсно є деяка затримка з платежами. В чому вони полягають ці затримки? Останні місяці зазвичай головні розпорядники під кінець року починають використовувати кошти, які зекономили за цей період. Наприклад, зекономили кошти на відрядженні і або з комунальних платежів. Вони починають перекидати ці кошти на будь шо: на придбання меблів, на придбання будь-яких комп'ютерів і все інше. На сьогодні ми зайняли таку жорстоку позицію, це було до листопада місяця, ми зайняли, як міністерство фінансів жорстку позицію і уряд каже, що це речі не пріоритетні для бюджету і вони до кінця року не будуть здійснені. Всі видатки по захищеним статтям: пенсії, зарплати, всі соціальні виплати вони будуть проведені до кінця року у повному обсязі і ніяких затримок із захищеними статтями видатків до кінця року не буде», - повідомив Єрмоличев.

У другій половині ток-шоу гості продовжили обговорювати бюджет і можливий в Україні локдаун.

Глава Міністерства охорони здоров'я України Максим Степанов запевнив, що наступного тижня локдауну не буде і взагалі все залежить лише від заповненості лікарняних ліжок хворими на коронавірус.

Бюджетна криза і хто залишиться без грошей? Ток-шоу «Мир чи війна» з Бочкалою

«Будь які карантинні обмеження, тим паче жорсткі карантинні обмеження, які впливають на економіку нашої країни вводяться тільки прі певних умовах за читкими показниками. Основний показник який в нас є і якому все підкоряється - це заповненість наших ліжок, тобто здатність нашої системи охорони здоров'я надавати медичну допомогу. На сьогоднішній день вона складає трішки менше ніж 50%. У нас близько 28 тисяч перебуває на лікарняному ліжку. Ситуація достатньо така напружена, як всі 8 місяців епідемії, але вона не є критичною. І будь які речі пов'язані з введенням жорстких карантинних обмежень вони пов'язані лише з цими показниками про які я сказав. На наступному тижні точно ніхто не буде його вводити, якщо... Ми розробляємо різні варіанти розвитку подій зрозуміло, але в будь-якому випадку, за сім-десять днів буде відповідне повідомлення з чітким переліком обмежень, які будуть введені, якщо нам треба буде вводити жорсткі карантинні обмеження», - повідомив Степанов.

У третьому блоці ток-шоу говорили про підтримку підприємців і як карантин вплине на економіку України.

Нардепка від "Слуги народу" Ольга Василевська-Смаглюк розповіла, хто отримує, обіцяну від президента, фінансову допомогу.

Бюджетна криза і хто залишиться без грошей? Ток-шоу «Мир чи війна» з Бочкалою

«Якщо ми говоримо про президентський пакет законопроектів, то їх два. Перший стосується дійсно виплат, але тим підприємцям, які мають обмежену кількість КВЕДів. Це ті, які працюють в кіно, ресторані, готелі, спорт, культура. От саме ці люди матимуть право на компенсацію і компенсацію оплати праці їх працівників. Це перше. Друге, президент також пропонує тих у кого є податковий борг до 3 тисяч гривень скасувати його, а якщо податковий борг сягає 6 тисяч гривен то перенести оплату і не штрафувати бізнес. Тобто власне через додаток Дія можна буде отримати ці всі компенсації, якщо Верховна Рада проголосує за ці всі проекти. Я би додала до цих законопроектів ще питання форс-мажору тому що зараз бізнес каже, що нас поставили перед фактом, що у нас карантин вихідного дня, а як нам з орендаторами, з постачальниками ці речі вирішувати, якщо ми не обумовлювали карантин вихідного дня. Тобто форс-мажор має бути. Тобто відстрочка і всі інші речі, які були у форс-мажорі минулого карантину. Тому я вважаю, що ці законопроекти перспективні, вони не популістські, вони потребують не дуже суттєвих затрат коронавірусного фонду і вони можуть бути ухвалені», - зазначила нардепка.

Дивіться повну версію ток-шоу:

https://youtu.be/syO-qUdPEl8

Нагадаємо, 11 вересня на телеканалі «Інтер» стартував перший випуск політичного ток-шоу «Мир чи війна». Заслужений журналіст України Роман Бочкала разом із Олексієм Фадєєвим щоп'ятниці обговорюють важливі для України питання. Гості програми – представники влади, політики, народні депутати, представники Офісу Президента, Уряду, експерти, політологи, жителі Сходу та Заходу.

Як повідомляв "СтопКор" раніше, у Великій Британії понад 1300 громадян помилково отримали позитивний результат на тест COVID-19.

Другие новости