ПоддержатьУкраїнська

Функціонер чи корупціонер: хто і чому гальмує розслідування злочинних схем в українському футболі?

StopCor
StopCor

StopCor

Функціонер чи корупціонер: хто і чому гальмує розслідування злочинних схем в українському футболі?

Футбол, без перебільшення, можна назвати спортом №1. Але, на жаль, не стільки завдяки успіхам національних збірних та українських клубів на міжнародній арені, скільки завдяки чималим сумам грошей, що обертаються у цій сфері. І якщо на спортмайданчиках гравці намагаються дотримуватись «фейр-плей», поза ними процвітають масштабні корупційні схеми та оборудки. Зокрема, гучна історія з виведенням сотень мільйонів через офшори з Федерації футболу України під керівництвом Андрія Павелка.

 Андрій Павелко поряд з Мохамедом Кайедом / Фото: Схеми

Гру з м’ячем взагалі дуже полюбляють українські політики. Президентів та урядовців можна побачити у VIP-ложах футбольних матчів, а депутати й посадовці різних рангів нерідко мають відношення до різноманітних футбольних клубів, ліг та федерацій. Кишенькові спортивні клуби та федерації для представників політикуму є засобом не лише для відбілення репутації у рамках виборчого піару, але й для відмивання значних коштів та власного збагачення. І чим вища «ліга» – тим про більші суми й масштаби порушень йдеться.

У квітні цього року з’явилось повідомлення про те, що очільника Федерації футболу України та за сумісництвом на той час голову бюджетного комітету ВР Андрія Павелка було викликано як обвинуваченого до прокуратури швейцарського міста Поррентрюї за фактом погроз і спроб залякування журналіста Арно Беда, який опублікував інформацію про багатомільйонні корупційні злочини футбольного функціонера.

Нагадаємо, у 2018-му журналісти-розслідувачі видання «Схеми» викрили зв’язок між Андрієм Павелком та офшорною компанією, зареєстрованою в Об’єднаних Арабських Еміратах, через яку з бюджету федерації вивели понад 1 мільйон доларів.

 Саме через S.D.T. пройшли контракти на закупівлю сировини на 600 тис. дол. Фото: Схеми

Медійники оприлюднили документи на підтвердження того, що принаймні в деякі з контрактів на імпорт обладнання для виробництва трави для футбольних полів загальною сумою близько 6 мільйонів доларів закладено 20%-ву переплату, яка нібито осіла на офшорних рахунках.

У травні того ж року хакери оприлюднили в Інтернет десятки гігабайтів витягів з електронної пошти осіб, пов’язаних із Федерацією футболу України, які були викладені на ресурсі AnonOps Communications від Anonymous leak.

Йдеться, зокрема, про Наілю Лавровську, яка розробляла кошторисну документацію для ТОВ «Спорт Технологія», а також про першого віце-президента Виконавчого комітету ФФУ Вадима Костюченка, генерального секретаря ФФУ Юрія Запісоцького, секретаря контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ Ігоря Грищенка, керівників і бухгалтерів компаній ТОВ «Спорт-ІН» та ТОВ «Спорт Технологія». Їхнє листування свідчить, зокрема, про завищення вартості обладнання, закупленого для заводу ФФУ.

26 травня 2018 року Громадська організація «Ініціативи майбутнього» повідомила на сторінці у Фейсбук про своє звернення до Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, Національного антикорупційного бюро України щодо фактів зловживання та незаконної діяльності керівництва громадської спілки «Федерація футболу України» (ФФУ) в особі Президента ФФУ Андрія Павелка, генерального секретаря ФФУ Юрія Запісоцького, фінансового директора ФФУ Євгенії Сагайдак, директора та екс-директора ТОВ «ФФУ Продакшн» Андрія Бондаренка й Андрія Окунського, а також інших причетних до офшорних оборудок осіб.

Як випливає з оприлюднених листів пані Лавровської, вона свідомо розробляла кошториси на будівництво футбольних полів зі штучним покриттям із завищенням вартості будівництва та матеріалів за безпосередніми вказівками та за погодженням службових осіб ФФУ та керівництва вказаних вище компаній.

Численні розрахунки та порівняльні таблиці, які містяться в оприлюдненому електронному листуванні, демонструють, що вартість робіт і матеріалів ТОВ «Спорт Технологія» і ТОВ «ФФУ Продакшн» значно перевищує реальні ринкові ціни.

 Підсумкова таблиця із ''заробітком'' ФФУ Фото: Блог Костянтина Андрієвського на Censor.net

У такий спосіб вартість штучного покриття для футбольних полів була умисно завищена у півтора раза, при цьому різниця собівартості та кошторисної вартості була врахована функціонерами ФФУ як «заробіток по траві».

Справжність раніше оприлюдненого електронного листування, зокрем й того, на яке посилається у своєму зверненні ГО «Ініціативи майбутнього», та його дійсна належність службовим особам ФФУ, підтверджується збігом ІР-адрес з доменними іменами ФФУ і юридичної фірми Moris Group, серед співробітників та керівництва якої є багато діячів футбольної федерації.

Але і це ще не все. Як доводять оприлюднені матеріали, до корупційної схеми з привласнення державних коштів, виділених на будівництво футбольних полів зі штучним покриттям, причетні не лише функціонери ФФУ та пов’язані з ними компанії, але й посадові особи головного розпорядника коштів за відповідною бюджетною програмою – Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіону).

На це вказує низка обставин:

По-перше, розроблений на замовлення Федерації футболу України типовий проєкт будівництва футбольних полів зі штучним покриттям, який містить значне завищення вартості, був опублікований на офіційному сайті Мінрегіону та рекомендований до використання при реалізації бюджетної програми.

 Витяг з першої версії проєкту (після виникнення запитань у травні 2018-го документ на сайті Мінрегіону замінили) Фото: Bihus.Info

По-друге, президента федерації Андрія Павелка відповідним наказом Мінрегіону було включено до складу міністерської комісії для розгляду пропозицій та визначення обсягів фінансування за цією бюджетною програмою.

І, нарешті, по-третє, саме наказом Мінрегіону на підставі рішення вищезгаданої комісії затверджено перелік об’єктів, що мали бути профінансовані у 2017 році коштом бюджетної програми. Загальна їхня кількість становила 327, а сума фінансування – понад півмільярда гривень, з яких трохи більш ніж половина за рахунок бюджетної програм, решта – за рахунок місцевих бюджетів. При цьому фінансування більшості з цих об’єктів було затверджено згідно з кошторисом рекомендованого ФФУ проєкту, тобто із значно завищеною вартістю.

Зауважимо, що таке розкрадання бюджетних коштів є безпрецедентним за обсягами (державі завдано шкоди у розмірі щонайменше 160 млн грн!) і цинізмом, оскільки пан Павелко, окрім посади президента ФФУ, на той час був також народним депутатом України та головою бюджетного комітету, тобто в розумінні законодавства Кримінального кодексу України – особою, що займає особливо відповідальне становище.

Як підтвердили представники прес-служби НАЗК у програмі «Наші гроші з Денисом Бігусом», агентство встановило 12 випадків лобіювання Андрієм Павелком у 2017-18 роках виділення 640 млн грн на будівництво футбольних майданчиків зі штучним покриттям, яке за бюджетний кошт закуповувалося у ТОВ «ФФУ продакшн» – комерційної «доньки» очолюваної паном Андрієм федерації.

Саме ця компанія керує недержавним заводом з виробництва штучної трави для футбольних полів, відкритим восени 2017 року у селі Мартусівка на Київщині та побудованим за гроші Федерації футболу України.

 Завод ''ФФУ Продакшн'' Фото: Ukrainian Association of Football

Німецька технологія виробництва травинок зі старих автомобільних покришок, застосовувана заводом, є дійсно унікальною для України. І це робить вимогу щодо використання саме цієї технології, яку встановили у тендерній документації при закупівлі штучної трави, явно дискримінаційною для інших потенційних конкурентів, завдяки чому мартусівський завод безперешкодно отримав бюджетні підряди на десятки мільйонів гривень.

Ще одним порушенням з боку функціонера, встановленим НАЗК, стало незаконне входження Павелка до складу ради директорів прибуткової компанії UEFA Events SA.

Досить цікаво й те, як саме президент ФФУ витрачає виведені через офшори кошти. Рік тому усі ЗМІ облетів скандальний знімок, на якому донька цивільної дружини Павелка – Катерини Чаус бавиться з Кубком Європи у салоні автомобіля. Згодом світлину видалили з усіх соцмереж. Та журналістів тоді найбільше зацікавив не сам Кубок, а елітне авто, як стало відомо, Павелко подарував коханій жінці іномарку вартістю в 100 тисяч доларів. Однак витрати на автомобіль в деклараціях посадовця не зазначені, так само як і оренда розкішних апартаментів та відпочинок на Мальдівах.

 Катерина Чаус та її автівка вартістю понад 100 тис. дол. Фото: Bihus.Info

«Зібрані матеріали свідчать про ухвалення рішень Павелком в стані реального конфлікту інтересів. Такого немає ніде в Європі, щоб голова футбольної федерації був ще й топ-чиновником та впливав на розподіл мільйонів на підконтрольні йому структури... Хто він – депутат чи спортивний функціонер? Сидіти на двох стільцях не зручно і небезпечно», - наголосив координатор проекту «Стоп корупції» Роман Бочкала.

Враховуючи масштаби корупційної схеми та причетність до неї «особливо великої риби», здійснення досудового розслідування щодо обставин злочину відноситься до компетенції Національного антикорупційного бюро України.

Зауважимо, що ще влітку минулого року у розмові з координатором ГО «Стоп корупції» директор НАБУ Артем Ситник підтвердив: Бюро дійсно займається розслідуванням оборудок футбольної федерації.

З іншого боку, наскільки нам стало відомо, на сьогодні відомості до ЄРДР про вчинення керівництвом ФФУ злочинів, на підставі звернення ГО «Ініціативи майбутнього» Національним антикорупційним бюро досі не внесено, а досудове розслідування не розпочато.

Варто також наголосити, що відповідно до інформації, розміщеної на офіційному сайті ФФУ, заступник Генпрокурора – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України Назар Холодницький наразі обіймає посаду Першого віце-президента ФФУ, тобто фактично підпорядковується Президенту ФФУ, яким є Андрій Павелко. Це підтверджується і самим паном Холодницьким, який останнім часом все частіше з’являється в мас-медіа саме в ролі футбольного функціонера та дає коментарі від імені ФФУ.

 Керівник САП Назар Холодницький, за сумісництвом – віце президент ФФУ

Як нам відомо, посадовцем не було вжито заходів щодо недопущення реального конфлікту інтересів та не повідомлено про наявність такого конфлікту інтересів. При цьому як керівник САП Назар Іванович має реальну можливість впливати на здійснення Національним антикорупційним бюро України досудового розслідування можливого злочину з боку Андрія Павелка та інших службових осіб ФФУ.

Зокрема, такий вплив може проявлятись у негласному створенні перешкод для внесення відомостей про злочин до ЄРДР, перешкоджанні здійсненню повного та неупередженого досудового розслідування обставин та подальшому саботуванні підтримання державного обвинувачення у відповідному кримінальному провадженні.

З огляду на ці факти, ГО «Стоп корупції» надіслала звернення до Генерального прокурора Луценка, директора НАБУ Ситника, голови НАЗК Мангула та керівника САП Холодницького з проханням вжити відповідних заходів щодо недопущення реального конфлікту інтересів, який перешкоджав би здійсненню досудового розслідування стосовно обставин, викладених у зверненні ГО «Ініціативи майбутнього».

Варто також додати, що «розстановка сил» у верхівці українського футболу найближчим часом може кардинальним чином змінитись. Адже, за інсайдерською інформацією з власних джерел «СтопКору», стало відомо про можливе повернення у спортивну галузь Олександра Ярославського – засновника групи DCH, що займався розвитком і управлінням ФК «Металіст» протягом семи років – з 2005 до 2012 рр. При чому цілком імовірним представляється не просто повернення пана Ярославського у футбол, але й навіть призначення саме його новим президентом ФФУ.

Вірогідно також, що поява нової фігури в керівництві може не лише спричинити рокіровки у топ-менеджменті футбольної федерації, але й стати каталізатором для зрушення з місця розслідування оборудок колишнього керівництва.

«СтопКор» уважно стежитиме за перебігом подій довкола ФФУ, про нові факти та хід розслідування ми обов’язково повідомимо у наступних матеріалах.

Другие новости