ПоддержатьУкраїнська

Гаврилечко: довибори до ВР – полігон для апробації технологій до наступних перегонів

Надежда Рогальская
Надежда Рогальская

Редактор, аналитик

Гаврилечко: довибори до ВР – полігон для апробації технологій до наступних перегонів

Довибори до ВР на Херсонщині й Черкащині можуть стати своєрідною репетицією наступних парламентських перегонів у контексті застосування адмінресурсу. Таку думку висловив співзасновник Аналітичного консалтингового агентства «Українська Фабрика Думки» Юрій Гаврилечко в ході круглого столу «Довибори до Верховної Ради України 2021 на виборчих округах №184 та №197».

 Юрій Гаврилечко Фото: СтопКор

Довибори до ВР на Херсонщині й Черкащині демонструють, що адміністративний ресурс як традиційний інструмент тиску на опонентів та просування власних кандидатів нікуди не зник, вважає співзасновник Аналітичного консалтингового агентства «Українська Фабрика Думки» Юрій Гаврилечко.

«Що маємо на сьогодні? Влада – нова, виборчий кодекс – новий, а інструментарій та використання адмінресурсу залишається старим. Ми можемо вже зараз констатувати, що за час, що минув з попередніх парламентських виборів, нова влада ідеально вписалась у старий адміністративно-командний істеблішмент, застосовуючи ті ж самі інструменти, які використовувалися раніше», – зазначив експерт.

Йдеться, зокрема, про перешкоджання агітації, адміністративну підтримку провладних кандидатів тощо. За словами Гаврилечка, рівність умов для всіх претендентів відсутня.

На його думку, довибори до ВР можуть стати полігоном для апробації політтехнологій в умовах нового виборчого кодексу.

Спікер також зазначив, що на довиборах-2021 влада фактично протистоїть не опозиції, а новим політичним силам.

 Стартував круглий стіл, присвячений довиборам-2021 Фото: СтопКор

«Є протистояння між владою і новими політсилами, які можуть цю владу посунути. Це певною мірою – прообраз наступних парламентських виборів, бо в суспільстві є запит на зміни. Він нікуди не зник. Це запит на інші системи, нові обличчя, на інших громадян, які зможуть представити інтереси виборців. Порядок денний цих довиборів – більше не політичний, а господарський. Адже мажоритарники – це завжди люди, яких сприймають як тих, хто розв'язує проблеми на місцях», – додав він.

Аналітик також наголосив, що вибори є «недешевим задоволенням», і в Україні небагато політсил мають змогу використовувати можливості своїх партійних структур замість грошей.

«Найчастіше навпаки – гроші працюють замість партійних структур. І для багатьох партій, які не наближаються за соціологічними показниками до провідної п'ятірки, я не бачу іншої мотивації участі у виборах, окрім демонстрації того, що вони – в тренді, в справі. Для того, щоб показати, що вони теж є часткою політичного процесу в регіоні, такі партії висувають своїх представників. Та найцікавіше, що навіть проти таких кандидатів використовують адмінресурс», – підкреслив Гаврилечко.

Нагадаємо:

  • 31 жовтня 2021 року відбудуться довибори до ВРУ на двох одномандатних виборчих округах: № 184 у Херсонській області та №197 на Черкащині. У першому окрузі балотується 19 кандидатів у народні депутати, у другому – 26. Серед кандидатів — представники парламентських партій, регіональних політичних об’єднань та нових позапарламентських політичних сил.
  • 19 жовтня 2021 року о 15.00 в медіацентрі «СтопКор» стартувало засідання круглого столу, присвяченого довиборам на Херсонщині й Черкащині. Темою обговорення є перспективні прогнози цих перегонів.

Другие новости