ПоддержатьУкраїнська

Гроші не пахнуть: як львівська влада відмиває кошти на смітті та завозить його в регіони

StopCor
StopCor

StopCor

Гроші не пахнуть: як львівська влада відмиває кошти на смітті та завозить його в регіони

На Житомирщині та в інших областях України знаходять нелегальні сміттєзвалища з відходами зі Львова. Місцеві жителі б'ють на сполох, адже це може значно погіршити екологічну ситуацію в областях, а львівська влада ігнорує проблему.  Як сміття зі Львова опинилось у Житомирській області та як працюють корупційні схеми зі сміттєзвалищами - читайте у матеріалі «СтопКору». 

 Ілюстрація: СтопКор

У ніч із 21 на 22 березня на територію зруйнованого цегельного заводу в Житомирській області біля с. Чуднова фурами завозили непотріб із львівських лікарень. За 300 метрів від ділянки медичного львівського сміття протікає річка Тетерів. Активісти попереджають: зливові води з ділянки понесуть небезпечні залишки відходів річкою до Житомира. 

 Фото: СтопКор

“Усі знають, що територія України забруднена львівськими відходами, але проблему цю розв'язувати не хочуть. А громадян, які порушують це питання, просто блокують”, - розповідає у коментарі “СтопКору” львівський активіст Олексій Мінтій. 

 Фото: СтопКор

Правоохоронці, які виїжджали на місце події, зафіксували понад 40 тонн побутового та промислового сміття. Екологи вже відібрали проби ґрунту. Поліція розпочала досудове розслідування, відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 239 Кримінального кодексу України - забруднення або псування земель. Слідчі встановлюють всі обставини та причетних осіб.

 Фото: СтопКор

Журналісти «СтопКору» знайшли відповідальну компанію. За попередніми даними, це ТОВ “Еколайфтранс”. Її бенефіціари - Євген Асріян та Микола Головня. Директором зазначається Олександр Расюк. Серед видів діяльності компанії - збирання безпечних відходів. Але документи на розміщення твердих та побутових відходів на території колишнього заводу у компанії відсутні. 

 Фото: скриншот

“Це все дуже велика схема, яка працює роками, це не випадковість. Чиновники Львівської області розуміють усю ситуацію. Я її висвітлював і звертався і до Президента у грудні 2019 року, і до Львівської держадміністрації, але вони не захотіли розглядати. Я був змушений звернутися до суду. 25 вересня 2020 року набрали законної сили постанови 8 апеляційного суду, щоб Львівська ОДА розглянула моє звернення, проте рішення не виконується”, - розповів Олексій Мінтій.

 Фото: СтопКор

Активіст заявив, що насправді нікому не відомо, скільки сміття продукує населення Львова. Фірми-збирачі та перевізники працюють за схемою, яка унеможливлює визначення відповідального за сміття, адже відходи передаються від однієї компанії до іншої. А кінцевим бенефіціаром може бути будь-яка інша фірма-прокладка. 

Раніше у Житомирській області вже поставала така проблема - 21 березня громада Коростеня на Житомирщині разом з активістами "Стоп корупції" на пів години перекрила трасу Київ-Ковель. Жителі села Грозине вимагали припинити вивезення сміття зі Львова на звалище побутових відходів біля житлових будинків. Активісти припускають, що саме через ці події сміттєзвалище поспіхом зробили біля с. Чуднова. 

“У мене є документальні підтвердження, і правоохоронні органи підтверджують, що є підроблені накладні документи. Проблема в області і міськраді - повна бездіяльність щодо питання. За накладними дійсно інколи мають везти на полігон , а везуть деінде. Так було і з Коростенем, скоріше за все”, - зазначив місцевий львівський активіст.

 Фото: СтопКор

Також активіст розповів, що на всіх рівнях влади питання львівського сміття, яке везуть усією Україною, ніхто особливо розв'язувати не хоче. І облрада, і міська вдають, що у них усе під контролем. Тим часом львівський полігон для сміття за 4 роки так і не зробили, а місцеві програми не виконуються. 

Ідеться у тому числі і про Програму охорони навколишнього природного середовища на 2016-2020 роки, яка була затверджена рішенням №161 від 26.04.2016 Львівської облради на 3 сесії 7 скликання. Програма фінансується обласним фондом охорони навколишнього природного середовища. У 2020 році за кошти фонду було заплановано виконання 41 природоохоронного заходу на загальну суму 42900 тис. гривень.

Одним із завдань Програми на 2016 рік зазначено розв'язання проблем з екологічно безпечним збиранням, зберіганням, утилізацією, переробкою та захороненням твердих побутових і промислових відходів. Зокрема, будівництво, реконструкція та облаштування полігонів, здійснення заходів щодо мінімізації̈, утилізації̈ та переробки відходів. Також рекультивація порушених земель та територій сміттєзвалищ.

Однак станом на вересень 2020 Львівською ОДА не забезпечено виконання Програми та відсутні звіти про її виконання. Крім того, в зазначеній Програмі не враховане забезпечення повного циклу операцій поводження з відходами - збирання, перевезення, зберігання, сортування, перероблення, утилізація, видалення, знешкодження і захоронення відходів. 

 Фото: СтопКор

“Нинішнє керівництво міської ради не надавало жодного дозволу ТОВ «Еколайфтранс» чи іншим юридичним і фізичним особам, не проводило жодних переговорів щодо завезення твердих побутових відходів у жоден із населених пунктів Чуднівської громади”, -  повідомляється на порталі Чуднівської громади.

За результатами перемовин із місцевими жителями  25 березня представники поліції видали дозвільний документ на вивезення сміття, яке перебуває в приміщеннях приватної власності, на один із полігонів твердих побутових відходів.

Нагадаємо, медичне сміття, що було виявлено, застосовується для лікування хворих на Covid-19. Розміщення відбулося біля водоохоронної зони р. Буличина, яка впадає у р. Тетерів - водосховище Житомира.

 Фото: СтопКор

Місцеві жителі помітили, що вночі сюди прибули кілька вантажівок зі сміттям, вивантажилися на підготовлену ділянку і залишили близько 40 тонн небезпечних відходів просто неба без утилізації. В основному це - залишки засобів індивідуального захисту, крапельниці, шприци, маски, халати, рукавички та ліки, а також медичні документи зі Львова. 

Другие новости