ПоддержатьУкраїнська

Гроші від МФВ на боротьбу з COVID-19 Україні все одно доведеться повертати, – Новак

StopCor
StopCor

StopCor

Гроші від МФВ на боротьбу з COVID-19 Україні все одно доведеться повертати, – Новак

Як вплине зміна Уряду на економіку, чому падіння цін на нафту мало би по-різному відбитися на Україні та Росії, коли насправді перестали виконувати дохідну частину бюджету – це та багато іншого обговорив «СтопКор» у телефонному інтерв’ю з відомим українським економістом та політологом Андрієм Новаком.

 Андрій Новак Ілюстрація: СтопКор

— У світі — економічна криза, пов’язана із пандемією коронавірусної хвороби. Які її основні симптоми?

— Коли розпочалася епідемія цієї хвороби, на очікуваннях зниження попиту перш за все в самому Китаї стали падати ціни на нафту. Потім воно прискорилося — уже не через коронавірус, а через непідписання Росією угоди про обмеження видобутку. У відповідь на це Саудівська Аравія різко збільшила видобуток нафти та запровадила великі знижки для своїх покупців. Відповідно, ціни на нафту обвалилися фактично на третину. Це — непрямий наслідок поширення коронавірусу. Але початок падіння спровокував саме він. Далі вже з поширенням цієї хвороби на Європу та на Сполучені Штати Америки у більшості країн почали застосовувати екстрених заходів у вигляді обмежень або заборон, закриття цілих сфер економіки. Безумовно, це не могло не мати негативних наслідків, вони є та будуть далі. Питання в тому, наскільки довго триватимуть ці обмежувальні заходи — чи то карантин, чи то надзвичайна ситуація — адже у кожної країни свої методи.

— Опишіть, як саме економічна криза торкнулась України?

— По-перше, відновилася, на жаль, девальвація гривні. Це стосується кожного українця. Сюди додайте постраждалу транспортну галузь, галузь обслуговування, експорт-імпорт та промисловість, постраждалі через обмежене пересування людей. Чим довшим буде карантин – тим суттєвіше падатиме ВВП.

Довідка «СтопКору»:У Мінекономіки наразі прогнозують падіння ВВП України на 4,2 відсотка та прискорення інфляції до 7 відсотків (у розрахунку грудень до грудня попереднього року), у 2021 році економічне зростання має відновитися.

— Що відбувається з бюджетом України та які прогнози на найближчий час?

— Ми бачимо щонайменше три місяці невиконання дохідної частини бюджету. Воно почалося ще з минулого грудня та продовжилося в наступних місяцях. Це не було пов’язано з коронавірусом. Він у нас з'явився на початку березня, а обмеження почали діяти в середині березня. А план надходжень до бюджету перестали виконувати вже у грудні, січні та лютому. Причина — перш за все, падіння у промисловості, яке на кінець минулого року (грудень) вже складало 8,5 відсотка. Це перша і головна причина. Друге — робота податкової та митної служб. І зараз додалася ще одна причина — зміна Уряду. Коли міняється уряд, новим посадовцям, особливо тим, які не мають відповідного досвіду, потрібен час, аби просто зрозуміти, які в них повноваження, які можливості. У кризові моменти це, як правило, підштовхує негативні процеси – наприклад, те ж невиконання бюджету.

— Які зміни відчули українці? Знецінення гривні, подорожчання продуктів тощо?

— Зміни, пов’язані з обмеженнями та заборонами, зміни фінансового стану через девальвацію гривні та подорожчання деяких товарів. Перш за все — харчових продуктів. Не кажучи вже про товари для захисту від коронавірусу. У великому виграші — торгівля та фармацевтика, їхні доходи були б значно нижчими без коронавірусу.

Зміна уряду підсилює негативні процеси в економіці України.

Українцям також варто очікувати на підвищення цін на імпортні товари. Зокрема, на енергоносії та все, що з ними пов’язано. Підвищення цін уже відбулося та, можливо, триватиме. Це залежить від програм підтримки, які запровадить український Уряд. Від цього залежить багато що.

— Чи доведеться Україні повертати допомогу від МВФ?

— Гроші МВФ чи Світового банку — це в будь-якому випадку кредит, який потрібно буде повертати.

— Що наразі відбувається з гривнею?

— Падіння гривні в Україні є спекулятивним. На жаль, Національний банк України є основним учасником цих спекуляцій. Річ у тім, що падіння світових цін на нафту на українську економіку діє протилежно від російської. Якщо для них це означає певною мірою економічну катастрофу, бо Росія є виробником та продавцем нафти, то Україна є споживачем, і чим нафта дешевша — тим краще для української економіки. І коли ціна нафти не просто впала на лічені відсотки, а обвалилася на третину, це мало б зміцнити гривню. Головне, що девальвація реалізовувалася не на готівковому ринку (там населення купило 300 млн доларів, це дуже мало), а на міжбанківському валютному ринку, на якому НБУ вже «спалив» 1,5 мільярда — уп'ятеро більше, ніж на готівковому. Ми розуміємо, що валюту, яку продавав міжбанк, будуть виводити за межі України ті, хто її купив.

 Ілюстрація: СтопКор

— Якого слід очікувати курсу долара?

— Зараз зворотний ефект: люди здають валюту, свої заощадження, для того, щоб пережити цей час. Можна очікувати, що надалі девальвації не буде, якщо її не буде провокувати сам Нацбанк на міжбанківському валютному ринку.

— Як порадите українцям залишатись на плаву, враховуючи непросту фінансову ситуацію?

— Бачу єдиний вихід: використовувати карантин, залишатись удома та заощаджувати. Ізолюватися та зменшити витрати на все, окрім життєво необхідних покупок.

— Скільки часу потребуватиме боротьба з наслідками для економіки?

— Буде просто відновлення всіх економічних, технічних, технологічних процесів. Поступове відновлення споживання товарів та послуг у звичному режимі. Це відновить «маховик» економічних процесів – роботу підприємств, зайнятість і так далі. Багато що буде залежати від державних програм підтримки чи зменшення негативного впливу кризових явищ.

Другие новости