ПоддержатьУкраїнська

Хто кришує тендери, від яких зносить дах? Знайомтесь – корупційні королі Броварів

StopCor
StopCor

StopCor

Хто кришує тендери, від яких зносить дах? Знайомтесь – корупційні королі Броварів

Представники броварського осередку ГО «Стоп Корупції» вже неодноразово викривали сумнівні тендерні схеми, отже настав час коли можна ближче познайомитись з «донами Корлеоне» броварського розливу, які не гребують заробляти на дітях та своїми діями наражають життя і здоров’я містян на реальну небезпеку. А також з тими, хто їх «кришує».

Хто кришує тендери, від яких зносить дах? Знайомтесь – корупційні королі Броварів

У рамках пілотного проекту з моніторингу корупційної складової у системі держзакупівель «СтопКор» присвятив серію публікацій та сюжетів низці торгів від Управління освіти та науки Броварської міськради. Особливого резонансу набула історія з тендером на проведення ремонту даху однієї зі шкіл міста, підсумки якої стали «кришесносними» у прямому і переносному сенсі: дах буквально знесло, навчальний процес було зірвано, і лише дивом ніхто з учнів і працівників не постраждав внаслідок аварії.

Якщо уважно дослідити схеми цих оборудок, то перше, що кидається в очі – це учасники. А саме - ПП «Горинь», ТОВ «Антар Сіті» та ТОВ «БудСервіс». Зазначимо, 2/3 персоналу підприємств ПП «Горинь» та ТОВ «Антар Сіті», а саме майже всі працівники робочих спеціальностей повністю співпадають! Тобто підряди від імені ПП «Горинь» і ТОВ «Антар Сіті» виконують одні й ті самі маляри, плиточники, електрики, розрізняються лише прізвища керівників.

А альтер-его ПП «Горинь», товариство з обмеженою відповідальністю «Антар Сіті» найчастіше перетиналось на торгах з ще одним цікавим товариством – «БудСервіс»: цілих 16 разів. Тож варто придивитись пильніше до конкретних персоналій.

Батько засновника «БудСервісу» Олега Анатолійовича Горбатюка – Анатолій Васильович Горбатюк, у свою чергу, виступає засновником ТОВ «ІНВЕСТ СТЕП», що зареєстроване у Дарницькому районі Києва, вул. Драгоманова, буд. 1-А (за даними системи YouControl).

А у декларації Сергія Миколайовича Сидоренка – засновника ТОВ «Антар Сіті» – також зазначено роботу в ТОВ «ІНВЕСТ СТЕП», де він був директором. Відмітимо, що наразі Сергій Миколайович, за даними Clarity Project, керує цілим пулом з 18 компаній з різних куточків України та є засновником Громадської спілки «Федерації професіоналів безпеки України». Окрім того, пан Сидоренко або його повний тезка та однофамілець у 2017 році став співвласником ТОВ «Плей Ком» в окупованому Севастополі, яке займається виданням комп’ютерних ігор. Досить широке і цікаве коло інтересів, чи не так?

З-поміж плеяди підприємств, до яких має відношення пан Сидоренко, особливо виділяється таке собі ДП «Будівельно-монтажне управління Державного управління справами», що засвітилося у скандальній справі з реставрацією Маріїнського палацу, отримавши 97 мільйонів бюджетних гривень і розпорошивши їх на кілька десятків кишенькових підрядників.

Тоді ж 2,5 мільйони отримало інше підприємство ДУСі – ДП «Проектне бюро ДУС», одним з керівників якого був… Олег Горбатюк!

Хто кришує тендери, від яких зносить дах? Знайомтесь – корупційні королі Броварів

Нагадаємо, керівником ДУС на той час був пан Андрій Кравець, пов’язаний через офшори з тодішнім головою АП Сергієм Льовочкіним.

Хто кришує тендери, від яких зносить дах? Знайомтесь – корупційні королі Броварів

Зазначимо також, що більш «скромні» показники «БудСервісу» порівняно з «Антар Сіті» і «Горинню» невипадкові: підприємство виграє здебільшого невеликі закупівлі за неконкурентними процедурами чи так звані «допороги», а найчастіше виступає в якості виключно технічного кандидата.

І наостанок – трохи інформації про замовника всіх цих тендерів – УОН Броварської міської ради.

Управлінням за весь час проведено 1277 закупівель, з них 656 неконкурентних і 621 конкурентну. До топ-п’ятірки підрядників з сумою контрактів у 22,9 та 18,5 млн грн. відповідно входять вже зазначені нами ПП «Горинь» і ТОВ «Антар Сіті».

Посаду начальника Управління освіти і науки Броварської міської ради з весни 2016 року обіймає колишня директорка ЗОШ№2, депутатка міськради від фракції «Єдність» та екс-член фракції Партії регіонів Оксана Миколаївна Мельник.

Хто кришує тендери, від яких зносить дах? Знайомтесь – корупційні королі Броварів

Згідно з її декларацією за 2017 рік, пані Оксана володіє житловим будинком на 229,9 кв. м у Красилівці та двома земельними ділянками там само, не має інших значних джерел доходів, окрім заробітної плати й пенсії та користується автомобілем PEUGEOT 2001 року випуску, який належить Мельнику Андрію Васильовичу. Цікаво, що особа з такими самими прізвищем, ім’ям та по-батькові – Мельник Андрій Васильович – керує в Броварах охоронним агентством з промовистою назвою «Спрут».

Співпадіння? Невдовзі дізнаємось – після виходу до ефіру сюжету «СтопКору» з Броварів усі заяви міського осередка до правоохоронців об'єднані в одну справу.

Наразі документи витребувані з поліції і їх вивчає заступник прокурора. Як пояснили правоохоронці, на підставі матеріалу «Стоп Корупції» у ЗМІ вже готові дві позовні заяви про розірвання сумнівних договорів. Втім, кінцеву точку у цій історії ставити зарано, тож ми й надалі слідкуватимемо за розвитком подій у Броварах.

Другие новости