ПоддержатьУкраїнська

На Чернігівщині знімають з реєстрації і "клонують" конкурентів Олега Ляшка

StopCor
StopCor

StopCor

На Чернігівщині знімають з реєстрації і 'клонують' конкурентів Олега Ляшка

Чорний піар, зняття конкурентів з реєстрації і "клоновані" кандидати – основні виборчі тренди-2020 практично в усіх куточках України. Та справжнім "бенефісом" брудних політтехнологій ризикують стати довибори до Верховної Ради у 208-му окрузі на Чернігівщині, де балотується фронтмен "Радикальної партії" Олег Ляшко.

Ілюстрація: СтопКор

Олег Ляшко у друкованому органі Верховної Ради України газеті "Голос України" заявив про підготовку підкупів, вкидів і використання адміністративного ресурсу проти нього.

"У 208-му окрузі вибудовується мережа підкупу. Виборцям роздають по 400 гривень до виборів. І обіцяють дати ще по 400, коли люди проголосують. Вони організовують підкуп, бо в них немає іншого шансу виграти в мене", — повідомив він.

Перед цим Ляшко вже встиг звинуватити парламент у буцімто умисному затягуванні призначення проміжних виборів "через страх програти":

"У нас там дуже потужна підтримка і на президентських, і на парламентських виборах була, тому ми цей округ нікому не віддамо. Я піду на цей округ і виграю вибори. Всі люди хочуть, щоб Ляшко був у парламенті, бо Рада без Ляшка — як село без церкви", — заявив лідер радикалів.

Ляшко переконує громадськість у власній безальтернативності Фото: ''Голос України''

Зауважимо, Центральною виборчою комісією наразі зареєстровані 17 кандидатів у депутати за одномандатним виборчим округом №208 у Чернігівській області. Однак, аналізуючи біографії і фактичні можливості суперників Олега Ляшка, виникають сумніви в їхній спроможності використати адмінресурс, про який розповідає пан Олег.

Натомість виглядає так, що саме лідер "Радикальної партії" зараз використовує цей ресурс для обмеження волевиявлення виборців 208-го округу та подальшого спотворення результатів виборів. Адже найголосніше кричить "тримай злодія!" зазвичай саме той, у кого, так би мовити, рильце в пушку.

Проти головних суперників Олега Ляшка розгорнуто масштабну "сіру" кампанію. Про це повідомив 30 вересня голова правління ГО "Стоп корупції" Ігор Бондарчук під час щоденного брифінгу в рамках спецпроєкту "Стоп політичній корупції"

"Уже зараз, спираючись на соціологічні дані, які насправді мають ознаки маніпулятивності, бо не враховують усіх претендентів на депутатське крісло, кандидат від "Радикальної партії" Олег Ляшко переконує виборців у своїй безальтернативності", – наголосив він.

Зокрема, в окрузі активно використовують тактику "клонів": кандидатом у народні депутати України зареєстрували "двійника" одного з основних претендентів на перемогу, представника партії "Слуга народу" Анатолія Григоровича Гунька.

У 208-му окрузі ''клонували'' провладного кандидата Фото: ЦВК

Безпартійний тезко й однофамілець кандидата від президентської політсили Гунько Анатолій Миколайович проживає на Полтавщині і не має жодного стосунку не лише до 208-го округу, а й взагалі до Чернігівщини. Утім, безробітний житель села Йосипівка Кременчуцького району десь зумів знайти кошти для чималої застави.

Однак, вочевидь, цього творцям "клону" виявилось замало, і після цього ЦВК зареєструвала ще й другого безробітного "двійника" провладного кандидата – Ігоря Віталійовича Гунька – самовисуванця, жителя Чернігова.

Зауважимо, ця технологія не нова і вже була обкатана на цьому ж окрузі під час позачергових парламентських виборів 2019 року. Тоді у списку кандидатів фігурували одразу три Давиденки: окрім нардепа з Чернігівщини Валерія Миколайовича у перегонах взяли участь кияни Артем та Антон Миколайовичі.

Цю ж технологію намагались використати у 2019-му Фото: ЦВК

Однак у ЦВК не лише зареєстрували "дублерів" кандидата Гунька, але й знайшли формальний привід, щоб відмовити в реєстрації кандидатом у народні депутати України удові нардепа Валерія Давиденка Людмилі Олексіївні Давиденко.

На засіданні 23 вересня Центрвиборчком відмовив Людмилі Давиденко в реєстрації кандидатом у нардепи через нібито недійсний паспорт, який вона змінила у зв’язку зі зміною прізвища. Сама Людмила Давиденко заявила, що це – технічна помилка працівників міграційної служби, та написала заяву з проханням якнайшвидше виправити цю помилку, адже вона може порушити її конституційне право – бути обраною.

Проте, як стало відомо 29 вересня, ЦВК вдруге відмовила Давиденко в реєстрації кандидатом за 208 округом. Як прокоментував журналістам адвокат Людмили Давиденко Микола Торбєєв, рішення виборчої комісії оскаржуватимуть у суді.

Центральна виборча комісія двічі відмовила Людмилі Давиденко в реєстрації Фото: ЦВК

З його слів, ЦВК грубо порушила права пані Людмили як громадянина. Понад те, як додав Торбєєв, при прийнятті рішення комісія керувалася даними з електронної бази МВС, яка може працювати з порушеннями чи технічними помилками. При цьому рішення про визнання паспорту недійсним, яке має надати Державна міграційна служба, відсутнє.

Нагадаємо, проміжні вибори народного депутата в окрузі 208 у Чернігівській області на неділю, 25 жовтня 2020 року було призначено рішенням ЦВК від 5 червня – після того, як комісія отримала посвідчення про смерть народного депутата-мажоритарника Валерія Давиденка.

Тіло 47-річного політика та бізнесмена з вогнепальним пораненням у голову в офісі у центрі столиці знайшла прибиральниця 23 травня близько 18 години вечора. За фактом загибелі Давиденка було зареєстровано кримінальне провадження за статтею "Умисне вбивство".

Тіло нардепа Давиденка було знайдено 23 травня 2020 року Фото: сайт ВР

Свого часу Давиденка підозрювали у розкраданні коштів Аграрного фонду на суму 2 млрд грн разом з Борисом Приходьком. Крім того, торік нині покійний нардеп очолював наглядову раду Державної продовольчо-зернової корпорації (ДПЗКУ), яка була замішана у серії корупційних скандалів. За словами журналіста Дениса Казанського, вбивство Давиденка нагадує низку дивних "суїцидів" колишніх глав ФДМ і є приводом для того, щоб звернути увагу на колосальну корупцію в ДПЗКУ.

Варто зауважити, що станом на сьогодні як виборці 208-го округу, так і всі українці, досі чекають від поліції завершення кримінального провадження щодо смерті Валерія Давиденка.

За висновком громадської мережі "Опора", Центральна виборча комісія вийшла за межі власних повноважень при призначенні дати позачергових парламентських виборів в окрузі №208. Комісія призначила проміжні вибори на 25 жовтня 2020 року. Зазначена постанова станом на 6 червня оприлюднена на офіційному вебсайті ЦВК, проте в загальнодержавних друкованих ЗМІ офіційно її опублікували лише 26 серпня 2020 року. Таким чином, своїми діями ЦВК без правових обґрунтувань фактично відклала початок виборчого процесу з проміжних виборів на три місяці, йдеться у матеріалі "Опори".

Також нагадаємо, що округ 208 на Чернігівщині традиційно характеризується як скандальний: кандидатів тут неодноразово ловили на "гречкосійстві" й купівлі голосів.

"Успіх на майбутніх виборах в окрузі так само залежатиме від того, в якій команді буде більше грошей, гречки, цукру або ще чогось їстівного. Електоральні настрої швидко не змінюються, особливо там, де технологію "гречки" активно використовують всі. А для цього округу така технологія була характерна ще з початку 90-х. Її активно "юзали" ліві партії", – резюмує журналіст ресурсу "Depo" Андрій Коваленко.

Однак не гречкою єдиною: обставини нереєстрації Людмили Давиденко та поява у виборчому списку кандидатів-"двійників" дозволяють припустити, що у складі ЦВК можуть бути люди, які діють в інтересах одного з кандидатів.

Щиро сподіваємось, що Національна поліція України та Служба безпеки України звернуть увагу на вказані факти й всебічно їх вивчать, аби унеможливити порушення під час довиборів на Чернігівщині. Адже використання брудних технологій у виборчому процесі не лише позбавляє громадян конституційного права на вільне волевиявлення, але й паплюжить імідж України як демократичної держави на світовій арені.

Другие новости