ПоддержатьУкраїнська

На Рівненщині бюджет ОТГ піде на утримання місцевої влади

StopCor
StopCor

StopCor

На Рівненщині бюджет ОТГ піде на утримання місцевої влади

Білокриницька сільська рада на Рівненщині передбачила у бюджеті 2021 року левову частку видатків спрямувати не на розвиток громади, а на утримання роздутого штату апарату самої ради. З 83,5 млн грн бюджету 70 млн грн піде на зарплату 57 робітників апарату і оплату електрики. Про це розповіла членкиня Рівненського обласного підрозділу ВГО «Стоп корупції» Валентина Волощук.

 Фото: Mapio.ne.

Новостворена Білокриницька територіальна громада налічує близько 11 тисяч населення і утворена з Городищенської, Шубківської та Білокриницької сільських рад. До об’єднання у апаратах трьох сільських рад працювали разом 29 людей. У кожній з цих рад були свої землевпорядники, культурологи чи секретарі ради.

Після об’єднання повноважень сільських рад та створення єдиного апарату місцеві обранці вирішили не скоротити штат, а збільшити  його вдвічі – до 57 осіб. Для порівняння – штат апарату Рівненської області – 54 людей.

«З усього бюджету у 83 млн 348,5 тис. грн, що надходить до сільської територіальної громади — 80,9% коштів іде на заробітну плату роздутому штату робітників, 4,5%  іде як плата за енергоносії», — розповідає членкиня місцевого осередку «Стоп корупції» Валентина Волощук.

Вона пояснила, що в ОТГ майже всі стовпи вуличного освітлення ставили власним коштом прості жителі. Тому витрати на електрику для вуличного освітлення не враховані в бюджеті ради.

«Кожен від свого будинку повісив ліхтарі, які освітлюють вулиці», - додає жінка.

Місцеві жителі Білокриницької ОТГ обурені тим, що замість очікуваних перспектив розвитку громади, покращення інфраструктури, розвитку медицини рада ухвалила бюджет утримання чиновників.

 Фото: СтопКор

Пояснювальна записка до проєкту бюджету 2021 Білокриницької ОТГ

 «Залишається  15% — близько 13 млн грн на рік — на розвиток трьох великих населених пунктів. Навіть важко припустити, на що можна витратити таку суму», — коментує бюджет громади антикорупціонерка.

Зазначимо, бюджет ОТГ Білокриницька сільська рада ухвалила напередодні Нового року, 23 грудня.

Активісти місцевих осередків ВГО «Стоп корупції» здійснюють громадський моніторинг бюджетів ОТГ на 2021 рік. Всього громадська організація нараховує 82 відокремлених підрозділи в усіх регіонах України.

Зазначимо,  «СтопКор» повідомляв, що у Білій Криниці на Рівненщині ДП продавало кукурудзу приватникам зі «знижкою» у 110 відсотків. За даними оприлюдненого журналістського розслідування, фінансова «діра» складала 32 млн грн.

Другие новости