ПоддержатьУкраїнська

На власний розсуд: на Київщині списки для голосування вдома складала фельдшер (відео)

StopCor
StopCor

StopCor

На власний розсуд: на Київщині списки для голосування вдома складала фельдшер (відео)

На одній із дільниць під Києвом члени ДВК вирушили на голосування вдома зі списком, який склала тутешній фельдшер. Причому, як з'ясували журналісти "СтопКору", перелік із кількадесят прізвищ сформували без відома виборців, без жодних заяв та меддовідок. 

https://www.facebook.com/1602446153357239/posts/2747017175566792/?vh=e&d=n

У селі Літочки, що під Броварами на Київщині, члени ДВК № 320258, схоже, вирішили повправлятися у самоправстві. На власний розсуд вони склали списки для голосування вдома. Причому майже сотню осіб вони вписали у перелік без жодних на те підстав. Хоча за законом, мали це зробити, спираючись на заяву виборця та медичну довідку про стан здоров'я.

Виявилося, що одна із членів ДВК працює в селі фельдшером. Тож, за її словами, добре знає, хто зможе прийти проголосувати особисто, а хто ні. 

“Я фельдшер, я ходжу селом, і я знаю, де в мене люди лежачі, а де ходячі”, – пояснила жінка. Щоправда, надати заяви чи медичні довідки, на основі яких були складені списки, вона журналістам “СтопКору” не змогла. 

 На протоколах ДВК відсутні печатки та підписи Фото: СтопКор

При цьому на протоколах були відсутні як печатка, так і підписи голови та секретаря ДВК. Тож журналісти склали заяву та викликали на місце поліцію. 

Згідно зі ст. 249 Виборчого кодексу України, дільнична виборча комісія надає можливість голосувати за місцем перебування виборцю, який внесений до списку виборців на виборчій дільниці, але внаслідок порушення здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком) не здатний пересуватися самостійно.

Такий виборець має власноруч написати заяву і подати її поштою або через інших осіб дільничній виборчій комісії не пізніше 20 години останньої п’ятниці перед днем голосування. Цьогоріч це слід було зробити до 8-ої години вечора 23 жовтня. 

 Журналісти “СтопКору” стежать за дотриманням закону на ДВК Фото: СтопКор

Окрім власноруч написаної заяви, виборець має надати ще й медичну довідку про стан здоров’я. Цьогоріч у зв'язку із карантином тим виборцям, які перебувають на самоізоляції, також рекомендується голосувати за місцем перебування. Такий же алгоритм передбачається і для осіб, які перебувають на самоізоляції через те, що позитивний тест на COVID-19 отримав член родини.

Другие новости

Руководителя отделения больницы во Львовской области поймали на взятке за фиктивную инвалидность уклонистам

Руководителя отделения больницы во Львовской области поймали на взятке за фиктивную инвалидность уклонистам

Врачи выдавали фальшивые медицинские заключения о состоянии здоровья "пациентов", на основании которых военнообязанные признавались непригодными к службе