ПоддержатьУкраїнська

Нацбанк "вмикає верстат"? У листопаді Мінфін збільшив обсяги розміщення ОВДП до 19 млрд

StopCor
StopCor

StopCor

Нацбанк 'вмикає верстат'? У листопаді Мінфін збільшив обсяги розміщення ОВДП до 19 млрд

Нестачу державних коштів знову покривають за допомогою "друкарського верстату"? У листопаді обсяг розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) Мінфіном склав 19,3 млрд грн (у жовтні – 15,5 млрд грн). Це найвищий показник за рік, не враховуючи травня, коли було розміщено ОВДП на понад 45 млрд грн. Зокрема, лише на аукціонах від 24.11.2020 р. було залучено 11,4 млрд грн та 158 млн євро, – це дані оперативного аналізу регулювання грошово-кредитного та валютного ринку, які "СтопКор" отримав від інсайдерських джерел з Уряду.

Ілюстрація: фото з відкритих джерел

Зауважимо, в Україні діяла схема, коли для покриття дефіциту бюджету, Міністерство фінансів випускало облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), а Національний банк їх викуповував. У 2015 році закон це заборонив, і нині Нацбанк "вмикає верстат", рефінансуючи пул банків на строк до 5 років під заставу цінних паперів. На ці гроші банки фактично викуповують ті ж ОВДП у Мінфіну.

Фото: скріншот

За відкритими даними, у січні-жовтні 2020 року державою було витрачено 427 млрд грн на виплату зовнішніх і внутрішніх боргів та відсотків за ними – це майже 40% від видаткової частини державного бюджету.

Ще понад 125 млрд грн (станом на 27.11.2020 року) було спрямовано з бюджету на компенсацію ПДВ, в основному на рахунки експортерів, переважно сировини, в тому числі аграрної. І все це – на тлі "коронакризи".

На думку голови Ради Національного банку України Богдана Данилишина, ключовим ризиком у сфері державних фінансів залишається недостатня глибина ринку державних цінних паперів та висока вартість державних запозичень: негативний вплив на обсяг ліквідності на вторинному ринку здійснює вихід нерезидентів з ОВДП, частка яких скоротилася у листопаді до 8,6% від загального обсягу ОВДП в обігу порівняно з 14,2% на початок року.

Він також наголосив, що обсяг гривневих ОВДП у власності нерезидентів безпрецедентно скорочується.

"Зважаючи на відносно сталий обсяг вкладень в ОВДП юридичних та фізичних осіб, а також незмінність обсягу ОВДП у портфелі НБУ, основними інвесторами у державні цінні папери виступають банки, які на сьогодні володіють понад 50% від загального обсягу ОВДП в обігу", – резюмував Данилишин.

Фото: скріншот

"Водночас дохідність операцій з ОВДП на вторинному ринку перевищує вартість розміщень на первинних аукціонах Міністерства фінансів на 0,5-2,0 в. п. (на різних строках), що звужує простір для проведення операцій з первинного розміщення ОВДП та змушує Мінфін підвищувати вартість державних запозичень", – зазначив він.

Таким чином, протягом останніх кількох років залежність державних фінансів від боргового фінансування суттєво посилилась: так, якщо в 2017 р. нові запозичення становили 16% від сумарного потоку коштів від податків, соціальних внесків та запозичень, то в 2018 р. цей показник зріс до 19%, в 2019 р. – до 24%, а у поточному році – вже до 26%.

Другие новости