ПоддержатьУкраїнська

Повернення «Херсонбуду» після відновлення прав: зазіхання рейдерів і принципова позиція Мін’юсту

StopCor
StopCor

StopCor

Повернення «Херсонбуду» після відновлення прав: зазіхання рейдерів і принципова позиція Мін’юсту

Законні власники отримали всі корпоративні та майнові права на загарбане рейдерами майно «Херсонбуду». А поки його повертають, рейдери ще раз спробували захопити те, що у них відібрав закон. Утім, завдяки принциповій позиції мін'юсту юристи оцінюють шанси рейдерів у цих спробах як мінімальні.

 Фото: ''СтопКор''

«СтопКор» звернувся  до міністерства юстиції України щодо відновлення прав «Херсонбуду» та інших підприємств Херсона. У запиті стопкорівці відзначили дієві зрушення у напрямку боротьби з рейдерством відповідно до курсу, який задав Президент України. Також журналісти попросили прокоментувати перспективи у ситуації з нещодавно відновленими правами херсонських підприємств. Запит на інтерв’ю «СтопКор» направив до міністра, його профільного заступника Оксани Оніщук, а також членам колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації та до офісу протидії рейдерству.

Як раніше повідомляв «СтопКор», завдяки ґрунтовній та злагодженій роботі оновленого складу міністерства юстиції, керівництва Херсонської області, поліції та прокуратури Херсонщини, а також громадських активістів і журналістів міністерство юстиції нарешті відновило права захоплених підприємств Херсонщини, зокрема «Херсонбуду» («КПД 5С», ВП «Паритет») та «Квіти Херсону». Лад у реєстрах підприємств «Херсонбуду» навели за ініціативи міністерства юстиції України на підставі рішення  Верховного суду від 13 лютого 2019 року. Суд підтвердив законність скасування мін'юстом рейдерських документів, за якими відбулося  захоплення майна «Херсонбуду».

За 2,5 роки поневірянь справедливість і закон нарешті перемогли рейдерські схеми. Відновлення прав у реєстрах відбулося попри те, що рейдери роками намагалися затягнути справу, безліч разів переписуючи майно з однієї підставної особи на іншу, звертаючись до суду з фіктивними позовами, а також намагаючись ввести в оману суди та міністерство юстиції.

 Фото: ''СтопКор''

А поки журналісти чекають на інтерв’ю з державними чиновниками, рейдери знову зазіхнули на майно і права «Херсонбуду». Як стало відомо журналістам, 13 березня, наступного ж дня після поновлення усіх прав у реєстрі, представники рейдерів, зокрема, пані Борисенко, поскаржилася до мін'юсту на формальності в оформленні документів.

Задоволена була лише скарга про неповне дотримання оформлення зміни керівника «КПД 5С». Йдеться про те, що протокол загальних зборів реєстратор засвідчив і подав не на спеціальному бланку. Саме на цій формальній підставі 19 березня, через тиждень після поновлення усіх прав законних власників, у реєстрі було анульовано запис про зміну директора підприємства.

Зазначимо, що 19 березня анульовано лише зміни прізвища директора «КПД 5С». Решта прав, у тому числі корпоративні права на частки майна – підтверджено в реєстрі. Мін'юст відмовив у задоволенні інших вимог представників рейдерів.

«У задоволенні інших вимог відмовити, оскільки розгляд питання щодо скасування реєстраційних дій від 12.03.2020  149999931012164 «Скасування реєстраційної дії за судовим рішенням» не належить до компетенції Міністерства юстиції України», — йдеться у наказі мін'юсту за номером 1025/05 від 19.03.20.

Юристи зазначають, що таке рішення свідчить про принциповість мін'юсту в послідовному дотриманні закону. Усі без виключення формальності мають бути дотримані. Юрій Прокопчук так прокоментував рішення мін'юсту:

«Реєстраційні дії щодо повернення власникам захоплених у 2017 році корпоративних прав і майна «Херсонбуду» відбулися за рішенням Верховного суду від 13 лютого 2019 року (справа  № 826/3731/18), яке підтвердило законність Наказу Мінюсту Міністерства юстиції України від 26.09.2017 року №3026/5. Ці рішення однозначно визнали дії реєстраторів з відчуження майна ПАТ «Херсонбуд» незаконними. Рішення Верховного суду набуло законної сили. Комісія Міністерства юстиції не розглядає такі зміни, які внесені за рішенням суду», — пояснюють юристи відповідь мін'юсту.

 Фото із відкритих джерел

Отже, зазіхання рейдерів на відібране у них майно і права провалилися завдяки принциповості мін'юсту.

«Комісія мін'юсту не може розглядати скарги у справах, стосовно яких ведуться судові спори. На сьогодні Господарський суд м. Києва розглядає справу 923/128/19 щодо Указу Міністерства юстиції і загарбаного майна, а Господарський суд Херсонської  області — справу 923/717/19 щодо корпоративних прав», — коментують юристи ще один момент у справі «Херсонбуду», який унеможливлює повернення прав рейдерам.

Ще одне питання, яке журналісти поставили юристам і міністерству юстиції: яким чином законні власники можуть повернути своє майно, яке фактично, попри повернення усіх юридичних прав, лишається зайнятим рейдерами?

Нагадаємо, серед поверненого майна, зокрема:

  1. Пансіонат «Прибій», розташований за адресою с.Залізний порт, вул. Шкільна, 57 – площею майже 9000 кв.м
  2. Будівлі та споруди пансіонату:

    • адміністративний корпус;
    • корпус персоналу;
    • три спальних корпуси (номер 2, 3 і 4);
    • будівля їдальні;
    • літній кінотеатр;
    • два складських приміщення.

    1. Адміністративна будівля у м.Херсон (за адресою вул. Лютеранська, 24) площею понад 8000 кв.м
    2. Майновий комплекс (база СМУ-5) за адресою: м.Олешки (Цюрупинськ), вул.Гвардійська, 158, площею 2279,5 кв.м, до якого належать:
      • адміністративна будівля;
      • завод з виробництва бетону (потужністю 40 куб.м на годину);
      • Цех з виробництва ФЕМ (150 кубометрів на годину);
      • два міксери на базі а/п КамАЗ;
      • автокран на автошасі МАЗ.

      1. Будівлі та споруди (база СМУ-1) за адресою м.Херсон, вул. Робоча, 64:
        • прохідна;
        • склад;
        • цех металовиробів;
        • цех деревообробки;
        • виробничий корпус;
        • АБК;
        • крамниця «Дачник».

        Усе це майно загальною площею понад 20 315 кв.м незаконно експлуатується більш ніж два роки та весь цей час приносить незаконний дохід рейдерам!

        «Після повернення прав на майно у реєстрах незаконні власники мають звільнити приміщення», — коментують правники.

        Активісти «Стоп корупції»  продовжують стежити за ситуацією навколо повернення захопленого рейдерами майна херсонських підприємств.

        Другие новости