ПоддержатьУкраїнська

Президент Зеленський планує збільшити штрафи за ухилення від військового обов’язку

StopCor
StopCor

StopCor

Президент Зеленський планує збільшити штрафи за ухилення від військового обов’язку

Президент Зеленський подав законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку".

Даний документ передбачає великі штрафи за порушення правил військового обліку, псування військово-облікових документів, а також посилення покарання за ухилення від призову за мобілізацією, передає "UA.NEWS".

Порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку президент хоче карати штрафом від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 850 грн). Зараз за такий проступок штрафують на 5 – 7 НМДГ (від 85 до 199 грн). За повторне вчинення протягом року – штраф у 50-100 НМДГ (850-1700 грн), зараз – 10-15 НМДГ (тобто 170-255 грн).

За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію Зеленський пропонує накласти штраф на громадян від 100 до 200 НМДГ (від 1700 до 3400 грн) і на посадових осіб – від двохсот до трьохсот НМДГ (від 3400 до 5100 грн), а повторне – від двохсот до трьохсот НМДГ (від 3400 до 5100 грн) на громадян і від трьохсот до п'ятисот НМДГ (від 5100 грн до 8500 грн) на посадових осіб. Зараз такі штрафи не більше 5100 грн.

Умисне псування або недбале зберігання призовниками, військовозобов'язаними і резервістами військово-облікових документів (посвідчень про приписку до призовних дільниць, військових квитків, тимчасових посвідчень військовозобов'язаних), яке спричинило їх втрату, глава держави пропонує обкласти штрафом від тридцяти до п'ятдесяти НМДГ (від 510 до 850 грн), а за повторне порушення протягом року – від п'ятдесяти до ста НМДГ (від 850 до 1700 грн). Зараз встановлено штраф максимум 119 грн.

Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період Зеленський пропонує карати позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років (зараз стаття 336 ККУ передбачає позбавлення волі строк від 2 до 5 років).

Неявку на виклик у військовий комісаріат, неподання у військові комісаріати списків юнаків, які підлягають приписці до призовних дільниць, і прийняття на роботу військовозобов’язаних і призовників, які не перебувають на військовому обліку, пропонується виключити з Кодексу про адмінправопорушення.

Нагадаємо, через режим карантину, в Україні було призупинено призов на строкову військову службу. Потім указом президента Зеленського його було перенесено з квітня-червня на травень-липень. У ЗСУ допускають повторне перенесення весняного призову на короткий термін.

Другие новости

Земля, имение и квартиры в Киевской области: журналисты посетили владение заместителя командующего НГУ Билоуса (фото)

Земля, имение и квартиры в Киевской области: журналисты посетили владение заместителя командующего НГУ Билоуса (фото)

Журналисты СтопКора приехали к заместителю командующего Нацгвардией Билоусу, чтобы спросить о скандальном приобретении формы для НГУ и его декларации