ПоддержатьУкраїнська

Принциповий правдолюб: хто боротиметься з корупцією на кордоні з Молдовою

StopCor
StopCor

StopCor

Принциповий правдолюб: хто боротиметься з корупцією на кордоні з Молдовою

17 травня ВГО «Стоп корупції» відкрила новий відокремлений підрозділ у Могилеві-Подільському, що на Вінниччині. Новопризначений голова 84-го осередку організації Валерій Следь розповів «СтопКору» про особливості регіону і своє бачення шляхів подолання корупції на кордоні з Молдовою.

 Ілюстрація: СтопКор

ОБЛИЧЧЯ

57-річний активіст з Могилева-Подільського Валерій Следь має за плечима більш ніж 30-річний стаж громадської і політичної діяльності. Пройшов шлях від «Народного Руху» на зорі становлення української незалежності до останніх місцевих виборів, двічі був депутатом.

Багатодітний батько виховав чотирьох дорослих дітей, гідних поваги. Поза громадською роботою Валерій захоплюється комп’ютерним дизайном і футболом. Він навіть непогано грав у юнацтві, а потім тренував своїх синів.

 Молодші сини Валерія Следя стали відомими ще в дитинстві. Фото: соціальні мережі

Валерій навчався в Одеському технологічному інституті харчової промисловості, потім працював на машинобудівному заводі диспетчером. Досить рано почав займатися політикою. Ще далекого 1990-го вступив до Народного руху України. А вже за рік став заступником керівника місцевого осередку політичної партії.

З 1992-го працював в обласному управлінні захисту прав споживачів – регіональним представником у рідному місті. Там вперше і почав боротися з проявами корупції та зловживаннями в торгівлі та сфері послуг.

Жодні вибори не пройшли без Валерія. Працював у штабах, у виконкомах. Певний час присвятив журналістській роботі – в місцевій газеті «Краяни» та районній телерадіокомпанії. Валерія запросили до міськради: певний час він працював там економістом.

Следь – активний учасник Помаранчевої революції 2004-го року. Він тоді керував міським штабом «Нашої України», потім – очолював виконком партії на місцевому рівні.

 Валерій Следь на Майдані у Києві. 2004 рік. Фото: з особистих архівів

Валерія Следя двічі обирали депутатом. У 2006-му – районної ради, і в 2010-му – Могилів-Подільської міської ради. Робота в органах місцевого самоврядування і виконавчої влади дала розуміння механізмів зловживань чиновників, що стало в пригоді в громадській діяльності.

Під час Революції Гідності був на Майдані. Активно брав участь у всіх подіях як у Києві, так і в рідному Могилів-Подільському.

 Фото: з особистого архіву В. Следя

З 2010-го працював оперативним черговим КП «Дністер» Управління з надзвичайних ситуацій при міській раді. Разом з колегами займався питаннями порушення екологічних вимог, благоустрою, протидіяв незаконній торгівлі тощо. Коли управління реорганізували і створили Муніципальну варту – став її інспектором. Пішов звідти у 2021-му через політичні розбіжності і тиск. Новообрані керманичі міста не змогли забути активну громадську позицію Валерія під час виборів 2020-го – він був членом тервиборчкому і активно перешкоджав проявам політичної корупції, махінаціям з підрахунками голосів тощо.

Саме тоді, під час місцевих виборчих перегонів 2020 року, Валерій з однодумцями познайомився з активістами «Стоп корупції»: представники всеукраїнської антикорупційної організації були спостерігачами на виборах. Громадська співпраця спонукала приєднатися до команди антикорупціонерів.

 Фото: СтопКор

«Мене завжди турбували прояви несправедливості, можливо тому я й сформував для себе чітку громадянську позицію. Корупція — як побутова, так і на державному рівні — дуже мене гнітить. Торік я познайомився з людьми зі «Стоп корупції» та дуже зацікавився. У нашому місті дуже багато небайдужих людей, тож надіємося на їхню допомогу», – наголосив Валерій під час урочистого відкриття Могилів-Подільського підрозділу «Стоп корупції».

«Пан Валерій, керівник осередку в місті Могилів-Подільський – це вже досвідчена, доросла людина, яка чітко розуміє проблематику регіону», - так представив Валерія співзасновник організації Роман Бочкала.

 Фото: СтопКор

ПРОБЛЕМИ

Сьогодні Могилів-Подільський відокремлений підрозділ ВГО «Стоп корупції» на чолі з Валерієм Следем організовує громадські приймальні, допомагає місцевим депутатам і жителям у протидії проявам корупції як на побутовому рівні, так і в сфері земельних відносин, комунального господарства, держзакупівель тощо. Прийом громадян відбувається за адресою вул. Володимирська, 1. Офіс антикорупціонерам люб’язно надали благодійники на безоплатній основі.

Валерій Следь поділився тими викликами, які сьогодні стоять перед регіональним осередком організації.

 Фото: СтопКор

Антикорупціонерів бентежать  оборудки у земельній сфері. У самому місті  земля роздається незрозуміло кому і чому. І  за межами міста – землі сільгосппризначення – теж потребують громадського контролю.

Важливий напрямок роботи  – це кар'єри.

Навколо Могилева-Подільського їх чимало. Не всі кар'єри працюють законно – є так звані «сірі» і  «чорні», де видобувають природні копалини без будь-яких дозвільних документів. На думку Валерія, громада має контролювати видобуток копалин і наповнення бюджету.

«Нещодавно звернулась державна компанія з ініціативою офіційно отримати дозвіл на розробку документації з геологорозвідки і видобутку копалин. Це 150 робочих місць, надходження до бюджету. Міська рада чомусь відмовила. Невже вигідніше копати «по-чорному», не отримуючи в бюджет нічого?» – дивується Следь.

Місцеві активісти переймаються і комунальними питаннями.

«В місті відбуваються так звані ремонти доріг. Збудували дорогу на кладовище. Але виникло чимало питань до тендеру і обсягу фінансування. Ми підготували запити – вимагаємо всю інформацію: скільки коштів пішло з бюджету громади?» - розповідає Валерій.

Нещодавно до них звернулись збентежені батьки. Кажуть, садочок закривають. Точніше, об’єднують 2 садочки в один. Батьки вже і листи до міськради писали, і ходили – просили залишити садочок – безрезультатно.

Прикордонний регіон традиційно не обходять проблеми контрабанди. Валерій каже, що вони бачать прояви контрабанди і вважає, що громадськість може і повинна викривати факти, повідомляти про них до правоохоронних органів.

 Валерій Следь. Фото: з особистого архіву

РІШЕННЯ

«Кричати і стукати!» - таким Валерій бачить завдання громадськості у подоланні проявів корупції в його рідному регіоні.

«Їдеш містом і розумієш обсяги корупції за «скромними» будиночками, що більше нагадують палаци, надкоштовними автівками чиновників і наближених до них осіб…

Ми як громадськість маємо викривати корупцію. Переводити розкрадання бюджету і підкилимні ігри в публічну площину. Робити публікації. Направляти звернення, вимагати документацію. Звертатися до правоохоронців. Проводити публічні заходи – акції, протести», - розповідає активіст.

Валерій Следь – вірянин. Відвідує римо-католицьку церкву. Вважає, що потрібно довіряти не людям, а Богу: жити і діяти за божими завітами.

Саме тому не терпить брехню і хитрощі, намагається бути чесним з собою і людьми.

«Довіряй Богу і борись за правду», - за таким принципом він живе і діє.

Другие новости