ПоддержатьУкраїнська

Рейтерович: Кандидат у мери Дніпра Краснов скупив вже майже 15 тисяч голосів

StopCor
StopCor

StopCor

Рейтерович: Кандидат у мери Дніпра Краснов скупив вже майже 15 тисяч голосів

Кандидат у мери Дніпра Загід Краснов, який навіть не мав опинитись у другому турі, тепер претендує на перемогу за допомогою підкупу голосів молоді. Зокрема, схема була організована через один із популярних месенджерів. Студентів простимулювали: приведіть друга та отримайте 200 гривень. У групі, яка нараховує майже 15 тисяч учасників, є скрини з прізвищем Краснова. Про це 18 листопада під час круглого столу «Місцеві вибори-2020. Тенденції та уроки» в медіацентрі «СтопКор» розповів політолог Ігор Рейтерович.

 Ігор Рейтерович Фото: СтопКор

«Коли був підрахунок голосів, то його спеціально дуже довго тягнули, і в результаті в другому турі опинилась людина, яка взагалі не повинна була опинитися, і вона випередила свого «переслідувача» на 400 голосів. Ці голоси — я маю на увазі лідера громадської сили пана Краснова — просто купили.

Пан Ігор (голова правління ГО «Стоп корупції» Ігор Бондарчук — ред.) зараз показав групу, де є скрини з прізвищами цього кандидата. Треба відзначити дії поліції, яка затримала кількох студентів (під час першого голосування — ред.), які просто в кабінках фотографували паспорт та бюлетені. Вони були дуже здивовані, що це кримінальна справа, і потім вони розповіли, що в їхніх гуртожитках завдяки старості просто організували цю схему, яка дозволила купити відповідну кількість голосів», – розповів він.

 Скрини з прізвищем Краснова Ілюстрація: СтопКор

За словами Рейтеровича, особливість цих виборів — що частина молоді не прийшла, а частину не дуже відповідальної молоді організували та заплатити гроші за голоси.

«В принципі, в деяких містах-мільйонниках люди змогли вийти до другого туру і зараз претендують на якусь перемогу. 16 тисяч учасників цієї групи – потенційні 15 тисяч голосів для якогось кандидата. Наприклад, для перемоги Труханова в Одесі не вистачило всього 21 тисячі голосів, а це не якісь там сотні тисяч», – навів приклад політолог.

Як розповів голова правління ГО "Стоп корупції" Ігор Бондарчук на брифінгу, Краснов  організував цілу піраміду купівлі голосів виборців за допомогою месенджера

 Ігор Бондарчук Фото: СтопКор

«Вони створили групу у популярному месенджері, яка наразі нараховує майже 15 тисяч учасників. Серед них 16 осіб – адміни групи. Схема така: спочатку людина підписується, далі там з’являється повідомлення «вільний адмін» і людина ставить лайк. Після цього потрібно написати адміну в особисті повідомлення питання «як заробити». Далі необхідно на запит надати свої дані, а також прописку», – розповів він.

 Студентам пропонують заробити гроші ''за 15 хвилин'' Ілюстрація: СтопКор
 Ілюстрація: СтопКор

Уже в день виборів людина дізнається, за кого потрібно голосувати. Далі справа проста – проголосувати за потрібного кандидата, сфотографувати бюлетень та надіслати адміну, а в кінці вже отримати гроші на картку. За кожного запрошеного друга – доплата.

За словами Бондарчука, група надзвичайно швидко росте.

«Лише за останню добу туди приєдналися щонайменш 2 тисячі людей», – каже він.

Зазначимо, 22 листопада в Дніпрі відбудеться другий тур виборів мера.

Другие новости