ПоддержатьУкраїнська

"Росія симулює видимість діалогу щодо Донбасу" - Клімкін

StopCor
StopCor

StopCor

'Росія симулює видимість діалогу щодо Донбасу' - Клімкін

Активна паспортизація Росією жителів окупованих районів Донеччини та Луганщини зводить нанівець усі спроби мирного врегулювання в Донбасі, вважає колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін

"Компроміс потрібен, але він має бути таким, щоб призвів до звільнення Донбасу, а не у межах російського наративу. Росія, вдаючись до масштабної паспортизації, класично перебуває в наративі війни, до того ж не лише військового, а й цілковитого знищення України, це питання існування", - наголосив він в етері "Україна 24".

На думку ексголови МЗС, Росія зараз симулюватиме видимість прямого діалогу щодо Донбасу, щоб домогтися пом'якшення санкцій.

Чи обговорювалося питання паспортизації ОРДЛО під час візиту української делегації до Берліна 2 червня, невідомо: "Ми за результатами візиту не почули про вирішення питання паспортизації. Без нього кроки уперед неможливі", - додав Клімкін.

Сам візит колишній міністр оцінює позитивно. На думку Клімкіна, дізнаючись про плани української влади з преси, західні партнери починають нервувати, що не сприяє довірі.

"Цей візит мав відбутися давно, ще до карантину. Тут дві речі: координація та відновлення довіри. Оскільки наші партнери дізнаються щось з преси, наприклад, про плани створення так званої консультативної ради, їх це дратує, і це не сприяє довірі. Результати ми побачимо найближчим часом. Якщо вдасться просто добре поговорити про спільну стратегію, аналіз сценаріїв, реакції на можливі дії Росії – це можна вважати досягнутим результатом", - пояснив ексміністр.

І нагадав, що мир на сході України здебільшого залежить від Росії, готовності агресора вивести свої війська і звільнити окуповані українські території.

"Перемир'я можливе, якщо наші партнери збільшать свою присутність на окупованому Донбасі і на лінії зіткнення. Такі опції сьогодні (2 червня – ред.) обговорювалися. Насправді питання не в нас і навіть не в Кремлі, а в Ново-Огарьово (резиденція президента РФ Володимира Путіна – ред.)", - заявив екс-міністр.

Другие новости