ПоддержатьУкраїнська

Сімейство, яке обікрало Україну на 350 мільйонів, судитиме суддя часів Януковича – подробиці

StopCor
StopCor

StopCor

Сімейство, яке обікрало Україну на 350 мільйонів, судитиме суддя часів Януковича – подробиці

28 листопада о 17:00 Печерський районний суд розглядатиме кримінальне провадження стосовно сумнозвісної родини Шпаків – Миколи та Василя. Їх звинувачують у привласненні, розтраті та заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем.

 Зображення: СтопКор

Обвинувачувані Шпаки – колишні керівники ДПАТ "Украгролізинг". Масштаби "сімейного підряду" просто вражають: згідно з висновками ревізії Державної фінансової інспекції України, порушення господарської діяльності підприємства призвели до збитків у сумі понад 350 мільйонів гривень тільки за кілька останніх років.

Втім, раніше суди у справі сумнозвісної родини переносились. Річ у тому, що суддя в цій справі дуже одіозний – Володимир Миколайович Карабань. Він за часів Януковича прославився тим, що виконував політичні замовлення і був одним із суддів, які ухвалювали рішення проти євромайданівців. На нього завели декілька десятків дисциплінарних проваджень, але за паном суддею є, ймовірно, хтось при владі й сьогодні. Цікаво, що справу продовжить розглядати той самий суддя. То невже розв'язка справа очевидна?

 Cуддя Володимир Карабань 

Нагадаємо, у 2013 році НАК "Украгролізинг" провела тендер на виготовлення 35 комбайнів КЗС-15 "Сварог" на суму 92 млн грн. Переможцем стало ТОВ "ХК Інноваційні технології", хоча раніше товариство комбайни не виготовляло.

Такі комбайни дозволили родині Шпаків заробити не один мільйон гривень. Техніку створювали з імпортних деталей (часто тих, що вже були у вжитку) відомого закордонного аналога New Holland CSX 7080. Вартість одного комбайна оцінили у 2,6 млн грн. А якби його просто експортували, це коштувало б вдвічі менше – близько 1,1 млн. Помножимо різницю в 1,5 млн на 35 комбайнів – отримуємо 52,5 млн грн в кишеню одіозної родини.

Ще одна нахабна махінація: фіктивна фірма "Новий двір", яка, по суті, є невеликим сараєм, уклала договір на постачання доїльних апаратів. Підприємство отримало 3115 таких комплектів при тому, що потребувало не більше трьох. Тож 110 млн гривень було просто вкрадено!

Вгадайте, що об'єднує ці 2 схеми? Обидві компанії, з якими укладалися сумнівні договори, є частиною ТОВ "ВМВ груп". Власник товариства… Надія Шпак – мати Миколи Шпака, керівника НАК "Украгролізинг". Апетити підприємливої родини були настільки небаченими, що діяльністю Шпаків зрештою зацікавилися комітети ВР і Державна аудиторська служба.

Другие новости