ПоддержатьУкраїнська

Стали відомі прізвища урядовців, через яких Україна втратила 45 мільйонів євро

StopCor
StopCor

StopCor

Стали відомі прізвища урядовців, через яких Україна втратила 45 мільйонів євро

Масштабні кадрові чистки у Міністерстві енергетики та захисту навколишнього середовища: викривачів корупції і тіньових схем у відомстві звільнено з порушеннями, а новопризначений в.о. міністра та колишній перший заступник Оржеля Віталій Шубін від прийняття рішень відхрещується, киваючи на попередника. То хто ж насправді позбавився від «незручного» фахівця Оксани Мороз? І з якої причини? З’ясовувала Наталія Мальцева.

https://www.youtube.com/watch?v=KA2N1vON5uk

Чому саме на персоні пані Мороз ми вирішили зосередити увагу? По-перше, вона сама звернулася до «СтопКору» по допомогу, зокрема, юридичну, з огляду на своє звільнення.

По-друге, пані Оксана розповіла, що війна із нею почалася після того, як вона викрила підробки у Національному плані скорочення шкідливих викидів, над яким працювала особисто. Через ці підробки Україна не отримала 45 млн євро технічної допомоги від Євросоюзу. Та коли Оксана вказала на підробку, їй вказали на двері.

«Як правило, коли приходить нова команда уряду – змінюються керівники всіх структурних підрозділів. Що відбулось зараз? Майже всіх керівників структурних підрозділів звільнили, крім цих трьох, яких не побоюся ще раз назвати: Олександра Козловська, Володимир Новик і Віталій Кушніров, котрий очолює директорат європейської інтеграції, зарплати в якому отримують за кошти ЄС. І це не маленькі зарплати», – наголошує колишній головний спеціаліст Управління перспективного розвитку ПЕК та координації будівництва об’єктів ПЕК.

 Оксана Мороз - розробник програми скорочення шкідливих викидів в Україні

Пані Мороз додає: це саме ті три посадовці, які «нашкодили».

«Якби це не було правдою, то вони б уже подали до суду після ознайомлення з моїм повідомленням до НАБУ, яке Міненерговугілля отримало з НАДС. І звільнили б мене за статтею. Вони до суду не подали. Але що цікаво, Олександру Козловську з начальника управління призначили ще й директором департаменту. Річ у тому, що екологією ніхто не хотів займатись. І коли я створила основу, мене звільнили, і не тільки мене, а й інших з поміж тих, хто створював пільгові фінансові потоки для проєктів. Такі проєкти є великою спокусою для людей, які залишились», – резюмує пані Оксана.

Отже, тема кадрової політики оновленого Міністерства енергетики та захисту довкілля викликає надзвичайно багато запитань.

І це ми ще не згадали скандальне звільнення директора «Енергоатому» Олега Недашковського, коли всі профспілки стали на його захист, а в Міністерстві навіть не змогли пояснити, за що звільнили ефективного керівника.

Але при цьому було оприлюднено позицію відомства – треба скоротити власне виробництво електроенергії та купувати її в Росії та Білорусі. А ще – якнайменше продавати до ЄС. Тож на чий млин ллють воду очільники енергетичного відомства? Наразі це головне запитання до нової команди одного з найважливіших міністерств України.

Другие новости