ПоддержатьУкраїнська

Стрілянина в Мукачеві виявилася облавою

Юрій Колесников
Юрій Колесников

Журналіст

Стрілянина в Мукачеві виявилася облавою

Це був замах на вбивство Артура Пашкуляка. Він правиця одного з місцевих (справжніх) керівників Закарпаття Михайла Ланя.

 Артур ПашкулякФото із відкритих джерел

Про причину розстрілу ЗМІ розповідали припущеннями про переділ ринку (зокрема й тіньового). Насправді ж головною причиною була особиста неприязнь, під яку підв’язали «поліцейську зачистку». Хоча все виглядало, як звичні розбірки місцевих. Там місця заповідні й традиції розв’язання конфліктів мало чим відрізняються від Північного Кавказу або Сицилії.

Почнемо з фактів

Артура Пашкуляка розстріляли, коли він був за кермом своєї машини. Перший постріл, судячи з дірки у лобовому склі, планували здійснити у голову. Він ухилився, куля влучила у плече і вийшла в районі лопатки. Другу в таз отримав охоронець, коли покидав машину. Цілилися у пах із розрахунком пошкодити стегнову артерію. Йому просто пощастило. Лишився живим. На цьому відео – процес евакуації постраждалого його людьми. Зверніть увагу: вони навіть машину у кілерів відбили. «Гелендваген», що здає заднім ходом, – машина Пашкуляка. Наступний позашляховик – імовірно, машина вбивць. Якщо так, то з огляду на те, що для ролі одноразової машини обрали таке авто, можемо припустити вартість замовлення – від $1 000 000 (одного мільйона доларів США).

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=-gjB__nv7tA&feature=emb_logo&has_verified=1

Вбивці, схоже, не місцеві. По-перше, вони явно не очікували завзяття, з яким люди Пашкуляка ведуть із ними бій. А до цього вогонь у відповідь вів тільки він. І стріляв так, що добити його не змогли. Якби вбивці розраховували на такий скажений спротив, то й організація засідки була б іншою.

По-друге, стрілець хоч і влучний, він явно не має навичок бойової роботи з автоматичної зброї. Максимум – досвід полювання та тиру. Стоячи з автомата, він стріляти точно не вміє. І ще він явно діяв не один. Його завданням був відволікаючий вогонь за схемою «облавного полювання». Тобто Пашкуляка хотіли загнати на іншу вулицю з підготовленою засідкою. Ризикну припустити, що у разі вдалого замаху червона куртка «засвіченого» на камери стрільця стала б як червоні кросівки у вбивстві Вороненкова. А затримання місцевих націоналістів були б яскравим «оздобленням» із посиланням на події 2015 року.

Тепер про мотиви

Є факти, їх викладено вище, є поліцейська версія, є витоки з поліції, а є чутки. Поліцейська версія тут. Вона, як бачите, стандартна – кримінальні розбірки й усе.

За витоками з поліції ситуація виглядає складнішою. Була «стрілка», де призначений кавказькими (!) «злодіями» «смотрящий» за Закарпаттям Женя «Білий» — обрали із такою «погремухою» явно свідомо — у нахабній формі пред’явив місцевим хлопам «свій інтерес» на кордоні й у регіоні. Отримав різку відповідь і поїхав до свого старшого. Той пояснив йому, що або він бере територію під контроль, або буде інший «смотрящий». І понеслося...

 Женя ''Білий''Фото: НПУ

Тепер про чутки. Старшим у Жені «Білого» є «злодій у законі» Полікарп Джанелідзе, іноді він проходить оперативками як «Пата Кутаїський». Цікаво, що сам кримінальний авторитет стверджував, що не має кримінальних прізвиськ. А ще його кілька разів намагалися висилати з України як небажану особу. І ось якось він знову тут і влаштовує побоїща. І не кажіть мені, що він перетинав кордон без відома МВС України. Не та особа, не той рівень рішень, щоб хтось на кордоні просто за хабар пропустив. Окрім того, є прецеденти, коли МВС України затягало в Україну навіть ІДІЛівця з клонами справжніх (!) документів.

 ''Пата Кутаїський''Фото із відкритих джерел

А ще, за чутками, у Росії була зустріч керівництва ФСБ та кримінальних авторитетів т.зв. «слов’янських» та «осетинських» угруповань. Там було роз’яснено, як працюватиме нововведення у Кримінальному кодексі РФ проти «злодіїв у законі». Так, зокрема, російський кримінальний світ заспокоїли, пояснивши, що кінцевою метою є вичавлювання «злодіїв» дагестанського та грузинського походження (т.зв. «лаврушників») на територію України з метою розгойдування ситуації.

Тому все й виглядає як поліцейська зачистка. Спочатку запускають вкрай зухвалого «злодія в законі». Дозволяють йому створити стійку структуру, провести розвідку (!) і дають гарантії сприяння. По-іншому в цьому світі не працюють. А коли не склалося – демонстративно затримують тих, хто програв.

Що далі?

Всі ці затримання, введення Національної гвардії, як і спроба мобілізації місцевої поліції, нічого не дадуть. Хто замовив напад – відомо. Як ніхто не плекає ілюзій, звідки така поінформованість вбивць про маршрут, транспорт та інше. І абсолютно точно відомі виконавці. Тому поліцію у цю справу місцеві не пустять. Такий оперативний прохлоп навіть «зашкваром» не назвеш. Це повний провал! Вихід з нього є тільки політично-правовий. Для правового потрібна довіра від населення, якої після фальсифікації розслідування справи Шеремета не буде вже ніколи. А ще потрібна політична воля. Але й цього годі чекати від людей, що гуляли Ватиканом з озброєною охороною.

Другие новости