ПоддержатьУкраїнська

Технологічний прорив чи рука Кремля: хто стоїть за проєктом цифровізації персональних документів українців

StopCor
StopCor

StopCor

Технологічний прорив чи рука Кремля: хто стоїть за проєктом цифровізації персональних документів українців

Колишня ЄДАПС – Єдина державна автоматизована паспортна система, яка вже встигла нагріти Україну на мільярди гривень, тепер збирається у рамках курсу на цифрове майбутнє робити «перезавантаження» найважливіших документів українських громадян – але вже під назвою «Індастріал Інновейшн Груп». Та як цей крок до діджиталізації може призвести до витоку секретної інформації з України до Росії? З’ясовував "СтопКор".

https://youtu.be/kR7RGX2xqIA

Як згадує головний редактор сайту «Цензор.Нет» Юрій Бутусов, попередня схема збагачення ЄДАПС полягала в тому, що тоді МВС безпосередньо ухвалило рішення, що надає приватній компанії доступ до своїх баз даних, та включило ДП, яке займалося ідентифікацією і контролювало базу даних документів, долучивши ДП МВС до складу приватного консорціуму.

Ця схема стала чи не наймасштабнішою в історії. За часів Ющенка консорціум ЄДАПС розробив і запатентував низку захисних елементів і в такий спосіб взяв під контроль виробництво всіх документів суворої звітності. Навіть дизайн українського паспорта став їхньою власністю. В Україні діяло близько 90 видів голограм, завдяки яким будь-який копійчаний бланк став коштувати по 30, 50, а то й 100 гривень.

До речі, чинний міністр Арсен Аваков увалив у 2014 році всі рішення, які допомагали тоді приватному консорціуму ЄДАПС виробляти документи. Проте наразі вони скасовані Зе-командою.

Перемозі над ЄДАПС міністр МВС присвятив чималий пост у Фейсбуці: «Фактично, держава була усунута від процедури виготовлення й персоналізації паспортів своїх громадян, а ЄДАПС мав можливість видавати будь-які паспорти на будь-яке ім'я. Жоден паспортний контроль не міг виявити підробки, оскільки паспорт відповідав усім критеріям захисту».

Обурення міністра підтримали тисячі користувачів соцмережі, зокрема й майбутній лідер «Слуги народу» Давид Арахамія.

Але на той час ЄДАПС уже встиг переорієнтуватись в інший бік – Російської Федерації. 20 лютого 2014 нову компанію офіційно реєструють у Москві. Власник той самий, що і в Україні – Юрій Сидоренко.

 У 2014-му Юрій Сидоренко зареєстрував ТОВ ''ЄДАПС'' у Росії

А консорціум ЄДАПС отримав «друге життя» в Україні. Торік із засновників компанії Юрій Сидоренко вийшов. Його місце посіли кілька кіпрських компаній, громадянин ОАЕ та Ірина Обиденко, яка все життя пропрацювала на ЄДАПС. Виявляється, що назву змінили – на «Індастріал Інновейшн Груп», а начиння зосталось те саме, адже усі топменеджери залишилися на місцях.

Другие новости