ПоддержатьУкраїнська

"Ціна на український ліс – комерційна таємниця" - заступник голови Держлісагентства В.Н. Бондар

StopCor
StopCor

StopCor

'Ціна на український ліс – комерційна таємниця' - заступник голови Держлісагентства В.Н. Бондар

Цінові та економічні показники лісгоспів, за словами чиновника, є «комерційною таємницею», а Держлісагентство на ситуацію з непрозорими прямими договорами на продаж деревини жодним чином не впливає. Як відзначають фахівці питань лісового сектору, ціни на деревину за сортиментом у динаміці приводять усі державні компанії Європи. І чомусь лише в системі Держлісагентства України це комерційна таємниця.

''Ціна на український ліс – комерційна таємниця'' - заступник голови Держлісагентства В.Н. Бондар

Нелегальний продаж лісу в Україні досяг критичного рівня: площа незаконної вирубки у 2017 році оцінюється у 26 тис. куб. м лісів, а завдані державі збитки складають, за оцінками експертів, до 157,5 млн грн. Разом з тим, Держлісагентством не було проведено черговий облік лісів нібито через нестачу фінансування. Але на прес-конференції М.П. Мартинюка, яка відбулась в останні дні 2017 року, було озвучено цифру в 25 мільйонів гривень – саме таку суму за підсумками 2017 роки було повернено до держбюджету статтею «Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді».

Тим часом, за 10 місяців 2017 року Україна експортувала в Румунію паливних дров на 18 млн. доларів, а Румунія отримала дров тільки на 9,4 млн. доларів. Натомість в якості бонусу вона імпортувала на 14,5 млн. доларів ділової деревини, яку з України заборонено експортувати законом про мораторій.

У лісовому секторі відзначають і інші не менш значущі проблеми: розвал господарства у малолісових областях України, неймовірна диференціація умов роботи та оплати праці, непрозорість кадрових рішень, наявність так званих підприємств-«прокладок» і прогресуючий розвиток тіньового лісопилення, погіршення структури та якості лісів, високий рівень терпимості до корупції, розбалансоване законодавство. Але Державне агентство лісових ресурсів України в цій ситуації залишається бездіяльним.

Подробиці читайте у повній версії інтерв’ю В.Н. Бондаря з коментарями фахівця з лісового господарства М.Ю. Попкова за посиланням: http://stopcor.org/eksklyuzivne-interv-yu-zastupnika-golovi-derzhlisagentstva-ukrayini-v-n-bondarya-z-komentaryami-redaktora-saytu-ukrayinskiy-lisoviy-portal-m-yu-popkova/

Другие новости