ПоддержатьУкраїнська

У ЄСПЛ відмовились відкривати справу проти екснардепа Логвинського - подробиці

StopCor
StopCor

StopCor

У ЄСПЛ відмовились відкривати справу проти екснардепа Логвинського - подробиці

Європейський суд про прав людини виніс рішення, яким відмовив Україні в знятті імунітету з депутата Верховної Ради восьмого скликання Георгія Логвинського і притягнення його до кримінальної відповідальності у справі «Золотого мандарина».

 Фото: fb/Георгій Логвинський

Логвинський наділений імунітетом від кримінального переслідування, так як його дружина Анна Юдківська є суддею ЄСПЛ. Це імунітет надається членам сім'ї судді і діє довічно.

Подібне рішення про захист від близьких родичів суддів (як діючих, так і колишніх) - перше в історії ЄСПЛ, відзначає видання.

Крім того, Суд вбачає в діях Національного антикорупційного бюро України, фігурантом справи якого є Ловгінскій, ознаки порушення норм міжнародного права,повідомляє «Європейська правда» з посиланням на коментар пресслужби ЄСПЛ.

НАБУ звернулося до ЄСПЛ 3 березня, попросивши з'ясувати, чи маж ексдепутат імунітет. І якщо так - то зняти його.

Бюро надало суддям матеріали кримінального провадження про нібито шахрайську схему, коли держава в рамках мирової угоди заплатила компанії «Золотий мандарин ойл» понад 54 млн гривень. Ця компанія судилася з Україною в ЄСПЛ.

В ЄСПЛ вирішили, що аналізувати обставини справи не варто, так як в Суду є підстави не довіряти НАБУ. Юдківська і секретар ЄСПЛ надали «достатньо даних» про «неприйнятні дії» українських правоохоронців.

Зокрема, за інформацією ЄСПЛ, НАБУ здійснювало приховане спостереження за Логвинським «з чітким наміром збору доказів щодо нього та проведення розслідування проти нього», а також «тиснуло на свідків». Крім того, Бюро не надало гарантій того, що здобуті з порушеннями міжнародного права докази не будуть використані проти Логвинського.

«Зазначені дії НАБУ з пошуку свідчень проти Логвинського несумісні з його імунітетом. А також самі по собі суперечать суті імунітету і підривають цілісність процедури його зняття », - йдеться в документі.

У НАБУ пообіцяли взяти до уваги відповідь ЄСПЛ, але від розслідування справи «Золотого мандарина» не відмовилися. У відомстві констатували, що не зможуть притягти Ловгінского до кримінальної відповідальності. Додавши, що в справі є ще шестеро підозрюваних.

«Слідство зібрало достатньо доказів для повідомлення йому про підозру... Рішення ЄСПЛ стосується виключно одного з фігурантів розслідування і фактично унеможливлює повідомлення йому про підозру до позбавлення імунітету», - йдеться в заяві Бюро від 8 липня.

У НАБУ нагадали, що Вищий антикорупційний суд вже обрав запобіжний захід шістьом фігурантам справи «Золотого мандарина» - усім, за винятком ексдепутата.

Сам Логвинський назвав рішення ЄСПЛ «історичним» і «перемогою правди над злом».

«Суду довелося констатувати порушення міжнародного права і наявність таких фактів як протиправний тиск на учасників процесу (адвокатів, свідків, експертів), незаконні негласні слідчі дії, які, за радянською традицією, бралися на третіх осіб, щоб отримати інформацію на потрібну людину і потрібного характеру », - написав Логвинський у Facebook.

Другие новости