ПоддержатьУкраїнська

У столиці щоденно звітуватимуть про порушення виборчого законодавства по всій Україні, – Бочкала

StopCor
StopCor

StopCor

У столиці щоденно звітуватимуть про порушення виборчого законодавства по всій Україні, – Бочкала

Зняття з реєстрації під надуманими приводами, позбавлення реальних претендентів можливості балотуватись і поява кандидатів-клонів – місцеві перегони-2020 набирають обертів, а разом з ними – і порушення виборчого процесу. До яких фальсифікацій вдаються на місцях, і де зараз найгарячіше, розповіли на брифінгу, що відбувся 28 вересня у пресцентрі «СтопКор».

https://www.youtube.com/watch?v=JlrcGWC0V0I&feature=youtu.be

«Радий повідомити, що відсьогодні ми розпочинаємо у нашому пресцентрі щоденні передвиборчі брифінги в рамках спецпроєкту "Стоп політичній корупції".  Мова йде про те, що ми будемо повідомляти оперативно про виявлені порушення та самі резонансні історії, які будуть відбуватись протягом цих місцевих виборів і повідомляти вам про це на нашому сайті. Ми будемо розсилати цю інформацію журналістам, правозахисним організаціям. Якщо ми будемо бачити порушення кримінального чи адміністративного кодексу, то будемо складати відповідні заяви, клопотання тощо. У цій роботі ми розраховуємо на наші осередки, які представлені по всій Україні. Ця історія для нас не нова, ми вже маємо відповідний досвід взаємодії з правоохоронцями», – наголосив координатор ГО «Стоп корупції» Роман Бочкала.

 Роман Бочкала Фото: скріншот

Як повідомив науковий консультант ГО «Стоп корупції» Олександр Чекмишев, за попередню добу до поліції надійшло 177 заяв про порушення виборчого законодавства, за якими було відкрито 8 кримінальних проваджень.

Починаючи з 5 вересня, в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зафіксували 108 таких кримінальних правопорушень. З них 57 — пов’язані з порушенням виборчого законодавства, а 51— з виборчим процесом.

Загалом до територіальних органів Нацполіції надійшло 1260 заяв та повідомлень, пов’язаних із виборами. Антилідером за кількістю порушень є Київська область, де зареєстровано 188 заяв та повідомлень, Дніпропетровщина – 115, Донеччина – 105 та Київ – 101.

 За попередню добу до поліції надійшло 177 заяв про порушення виборчого законодавства, – Чекмишев Фото: СтопКор

Низку кричущих порушень зафіксували й на Черкащині. Зокрема, Смілянська ТВК відмовила в реєстрації міського голови і кандидатів в депутати, посилаючись на те, що в квитанції про сплату застави члени комісії начебто не могли розшифрувати назву організації, що здійснила платіж.

Зауважимо, назва організації дійсно була скорочена, оскільки не вмістилась у графу в повному розмірі, однак під назвою організації було зазначено код ЄДРПОУ організації, про що представник партії повідомив голові ТВК. На що остання відповіла, що не є бухгалтером і не розуміє, що це за код.

Ще одне резонансне повідомлення надійшло з Умані. У суботу близько 12-ї години ночі чинного мера міста Олександра Цебрія рішенням територіальної виборчої комісії зняли з реєстрації та позбавили його можливості балотуватися на посаду очільника міста на виборах 25 жовтня. Водночас члени уманської міської територіальної комісії зареєстрували двох кандидатів-клонів, які мають те ж ім’я та прізвище, що й міський голова.

 Мер Цебрій підозрює нардепа Яценка у зриві виборів в Умані Фото: СтопКор

Сам уманський очільник заявив, що у згаданій ТВК спільно і синхронно працюють політичні сили, які контролюються нардепом Антоном Яценком та місцевим бізнесменом Андрієм Дикуном під дахом ситуативної коаліції партій «Слуга народу» і «За майбутнє».

Нагадаємо, що на сайті «СтопКору» розпочинає роботу інтерфейс для реєстрації порушень під час місцевих виборів-2020. Він влаштований таким чином, що представники регіональних осередків ГО «Стоп корупції» матимуть змогу оперативно внести інформацію про кількість та характер порушень, а також надати детальний коментар щодо ситуації.

Усього за заявами представників проєкту протягом 2019-2020 років було зареєстровано 42 провадження, станом на сьогодні 2 з них уже скеровані з обвинувальними актами до суду, решта перебувають на етапі досудового розслідування, зауважила керівник юридичного департаменту організації Роксолана Арійончик.

Другие новости