ПоддержатьУкраїнська

Українські комунальники закупили у партнерів російських військовиків лічильників «із секретом» на 7,5 млн

StopCor
StopCor

StopCor

Українські комунальники закупили у  партнерів російських військовиків лічильників «із секретом» на 7,5 млн

Лічильники води й тепла – «маст хев» для українських комунальників чи лазівка для зливу бюджетних коштів? Вітчизняні водоканали витратили понад 7,5 млн державних гривень на закупівлю вимірювальних приладів, які не відповідають стандартам якості та здатні спотворювати результати обліку спожитої води. Понад те, комплектуючі для виробництва цих пристроїв постачає… країна-агресор. Яких збитків російські лічильники завдають вітчизняній економіці та чим це загрожує нацбезпеці України? З’ясовувала команда аналітиків «СтопКору».

 Ілюстрація: СтопКор

У липні цього року до нашої редакції звернувся учасник тендерних закупівель та повідомив про те, що під час участі в торгах виявив претендента, що пропонує постачання лічильників води УВР-011 модифікації А1, А2 та М1, які не відповідають вимогам затвердженого Кабміном техрегламенту засобів вимірювальної техніки.

Ідеться про постачальника ПрАТ «ТАХІОН», яке реалізує продукцію виробництва ПрАТ «Енергооблік» державним і комунальним підприємствам через процедуру публічних закупівель. Загальна сума контрактів сягає щонайменше 7,5 млн грн. Серед замовників – водоканали Харківщини, Херсонщини, Кіровоградщини, Сумщини, Запоріжжя й Донбасу, дочірнє підприємство ПАТ «Укрнафта», а також ДП «Укрспирт».

При цьому низка тендерів відбулася без проведення відкритих торгів, а якість приладів є сумнівною. Понад те, йдеться про порушення вимог технічних регламентів і держстандартів України. Бо вбудований у лічильники «калібратор для калібрування або повірки» для надання його на ринку у якості засобу вимірювальної техніки має відповідати вимогам технічного регламенту. Але не відповідає – оцінку відповідності не проведено. А у сертифікаті перевірки застосовано методики повірки, які суперечать регулювальним нормативним документам.

 Методики повірки не відповідають стандартам Фото: скріншот

Зауважимо, що використання для повірки вбудованого калібратора, який не піддається калібруванню, відповідно до вимог ДСТУ ISO 17025, створює характеристику, яка може бути застосована недоброчесними користувачами з метою обману.

Пояснимо на пальцях, що це означає.

По-перше, комунальники, купуючи такі лічильники води, використовують їх за умов відсутності належних методик повірки, а це ставить під сумнів достовірність та надійність результатів вимірювань.

Відповідно, повірка лічильників УВР-011 модифікації А1, А2 та М1 науковими метрологічними центрами і повірочними лабораторіями є незаконною та може мати негативні фінансові наслідки для підприємств, які використовують таку продукцію.

По-друге, закупівлі проведено за завищеними цінами, тобто має місце «дерибан» бюджетних коштів.

Адже функція вбудованого калібратора не входить у необхідний набір функцій, достатніх для використання результатів вимірювання у сфері законодавчо-регульованої метрології (необхідний і достатній набір функцій міститься у затвердженому Кабміном технічному регламенті).

Таким чином, включення калібратора до складу кожного лічильника води:

а) значно збільшує вартість об’єкта закупівлі безпосередньо на стадії тендеру;

б) щонайменше у 8 разів завищує вартість експлуатаційних витрат лічильників за рахунок необхідності щонайменше раз на рік виконувати операцію з калібрування вбудованого калібратора, аби забезпечити його придатність до застосування;

в) вимагає значних додаткових витрат на демонтування обладнання та щорічне відправлення його до калібрувальної лабораторії, оскільки міжповірочний інтервал для водолічильника становить 4 роки, а для калібратора – лише 1 рік.

По-третє, свідоме використання для повірки комерційних лічильників води вбудованого калібратора, який не відповідає державним нормативним вимогам, може свідчити про намір умисно спричинити похибку на користь власника або користувача приладу обліку води.

Оскільки тариф на водопостачання враховує дані щодо питомої собівартості транспортування води, може йтися про свідому фальсифікацію водоканалами звітних даних. При цьому державі внаслідок невідповідного використання такого «функціоналу» лічильників можуть бути завдані збитки у сумі від 1% до 50% вартості загального об’єму водоспоживання.

І, нарешті, по-четверте, найцікавіше – хто саме і з яких складових виробляє ці лічильники й калібратори. Така собі «вишенька» на корупційному торті.

Постачальник – ПрАТ «ТАХІОН» з Харкова, кінцеві бенефіціари – батько й син Стеценки. Компанія, основним видом діяльності якої вказано «Виробництво інструментів і обладнання для вимірювання, дослідження та навігації», зареєстрована у звичайному житловому будинку та має податковий борг перед місцевим бюджетом.

Виробником сумнозвісних лічильників є ще одне харківське підприємство – ПрАТ «Енергооблік», до складу якого ще у буремних 90-х увійшло АТ «ТАХІОН». Фактичним власником обох компаній є Андрій Стеценко.

ПрАТ «Енергооблік» фігурує протягом останніх трьох років у двох кримінальних справах, одна з яких пов’язана із розкраданням державних коштів, та за останній рік провело низку операцій з так званими «офшорами».

 Витяг з досьє ПрАТ «Енергооблік» Фото: YouControl

Попри те, що на власному сайті компанія позиціює себе офіційним партнером фірм Enraf B.V. (Голландія), FMS MEASUREMENT SOLUTIONS USA, Clock Spring та ABB в Україні, походження комплектуючих для виробництва лічильників води, які купують вітчизняні державні та комунальні підприємства, – зовсім інше. Їх виробляють не у Штатах чи Європі, а… у країні-агресорі.

Так, на сторінці офіційного сайту Науково-виробничого підприємства ТОВ «П'єзоелектрик» (мовою агресора ООО «Пьезоэлектрик») прямо вказано, що п'єзоелектричні перетворювачі виробництва ТОВ «П'єзоелектрик» використовуються для комплектації лічильників води і тепла, таких як НВР-011 ЗАТ «Енергооблік» м. Харків.

 ПрАТ «Енергооблік» використовує п'єзоелектричні перетворювачі російського виробництва Фото: офіційний сайт ТОВ «П'єзоелектрик»

Саме такі п'єзоелектричні перетворювачі виробництва ТОВ «П'єзоелектрик» зазначені в сертифікаті перевірки типу №UA.TR.113-0229-18 на лічильник води УВР-011 модифікації А1, А2 та М.

Цікаво, що російське ТОВ «П'єзоелектрик» створено в 1993 році на базі НКТБ «П'єзоприлад» у складі Південного федерального університету, яке протягом кількох десятиліть є основним розробником і постачальником комплектуючих для сфери машинобудування, військово-морського флоту, ракетно-космічної галузі країни-агресора.

Компанія має ліцензії на розробку і виробництво озброєння, військової і космічної техніки. Продукція НКТБ «П'єзоприлад» «підвищує бойові можливості, тактико-технічні та економічні характеристики нового покоління зразків озброєння, військової і спеціальної техніки Російської Федерації із застосуванням нових п'єзоматеріалів».

При цьому п'єзоелектричні перетворювачі виробництва ТОВ «П'єзоелектрик» можуть бути товарами подвійного використання, оскільки входять до відповідного переліку товарів, затвердженого постановою Кабміну України.

Отже, фактично ПрАТ «Енергооблік» виготовляє лічильники води з комплектуючих виробництва російського підприємства, яке має дозвіл від Кремля на випуск вибухозахисного обладнання та веде тісну співпрацю з промисловим сателітом армії країни-агресора, а ПрАТ «ТАХІОН» реалізує ці прилади українським державним та комунальним підприємствам сфери енерго- і водопостачання. Які, своєю чергою, можуть використовувати їх для фальсифікації даних вимірювань та обкрадання державного й місцевих бюджетів України. Бінго!

На тлі загальної шкоди, якої ця схема здатна завдати національним інтересам та енергетичній безпеці України, 7,5 мільйона бюджетних коштів, витрачених комунальниками на придбання сумнівних лічильників, видаються дитячими забавками.

Тож, на нашу думку, зацікавитись деталями оборудки мають не лише антикорупційні структури та компетентні метрологічні органи, а й контррозвідка Служби безпеки України та перші особи держави. Відповідне звернення «СтопКор» вже спрямував до Офісу Президента Зеленського. Сподіваємося на об’єктивний та уважний розгляд нашого повідомлення.

А ми, своєю чергою, продовжимо тримати руку на пульсі цієї справи. Чекайте на нові подробиці.

Другие новости

Предлагали фейковую работу в Швеции: мошенники обманули 40 человек на 600 тысяч гривен

Предлагали фейковую работу в Швеции: мошенники обманули 40 человек на 600 тысяч гривен

Фигуранты предоставляли "консультационные" услуги заинтересованным в трудоустройстве за рубежом, подробно рассказывая о вакансиях, условиях труда и проживания, а также объясняя процедуру оформления документов