ПоддержатьУкраїнська

В Олевському районі Житомирщини у лісі закрили токсичне виробництво

StopCor
StopCor

StopCor

В Олевському районі Житомирщини у лісі закрили токсичне виробництво

Біля села Соснівка Олевської ОТГ зупинено шкідливе виробництво. Три роки жителі Олевська та прилеглого села Соснівка задихалися від чадного газу з підприємства, що виробляє деревне вугілля. Люди постійно зверталися до ВГО «Стоп корупції». Про це повідомив координатор «Стоп корупції» на Житомирщині Олександр Ігнатьєв.

 Ілюстрація: Олевськ онлайн

«Жителі сіл зверталися до ГО "Стоп корупції" та до депутата міськради Анатолія Повара та просили посприяти розв'язанню цієї екологічної проблеми. Дим, який виділяли 9 печей цілодобово, і токсичні пари хімічної рідини, яка тече з печей (скипидару) викликає важкі захворювання та впливає на навколишнє середовище», — розповідає житомирський активіст Олександр Ігнатьєв.

Виробництво деревного вугілля налагодили у лісі поблизу села Соснівка без відома громади у 2017 році. На звернення жителів Олевщини житомирський активіст Олександр Ігнатьєв ретельно вивчив усі документи і дізнався чимало подробиць, які мали б зацікавити правоохоронців. Олександр Ігнатьєв повідомив: земля, на якій було розміщено виробництво деревного вугілля, оформлена на жителя міста Запоріжжя, який працював у податковій інспекції. І ФОП був відкритий на запоріжця — інваліда АТО.

«Як з’ясувалося, у 2016 році Тепеницька сільська рада безоплатно віддала територію в 1 га жителю міста Запоріжжя. На той момент він працював у податковій інспекції Запорізької області. Процедура від подання заяви жителем Запоріжжя на адресу Тепеницької сільради до отримання землі та зміни її цільового призначення – під хімічне виробництво – тривала всього три місяці!» — розповідає Ігнатьєв.

 Підрозділ «Стоп корупції» на Житомирщині протягом 4 років неодноразово висвітлював проблему токсичного виробництва. Активісти зверталися до правоохоронних органів і до міськради.

Лише після зміни керівництва Олевської ОТГ у 2021 році голос громади, активістів «Стоп корупції» та депутатів був почутий. Обладнання було вивезене з ділянки у лісі.

Житомирські активісти закликають правоохоронців узятися за розслідування цієї афери, а міськраду — повернути виділені 1 га землі громаді.

Зазначимо, раніше житомирські активісти повідомили про мор риби у річці Тетерів через аварію на колекторі.

Другие новости